kieroz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/ Edytowane 18 Stycznia 2017 przez lamiglas87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 uups Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Jeżeli HB jest z EU lub Kanady( w zależności od prowincji oczywiście)- będzie system metryczny i menu pl do wyboru. W wątku helixowym są adresy sklepów w DE, które do nas wysyłają, serwis jest i tak poza PL, wsparcie produktu realnie - koleżeńskie, więc decyzja jest chyba dość prosta...dzięki za wyczerpującą odpowiedź każdy z nas szuka tańszej drogi zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.czajczynski Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Witam ,W związku z zaistniała sytuacja na świecie wstrzymałem się z zakupem nowego echaZastanawiam się nad lowrance live 12 lub HB solix 12 , zaznaczam ze nie mam dziobowki ale pójdę w markę z którym echo współpracuje Na rybomani stoisko z wodomani namieszali mi znowu na korzyść live,Pytanie do użytkowników HB solix , jak jesteście zadowoleni z echa ? Jak funkcjonalność i obrazowanie boczne na zbiornikach 5-10 m głębokości pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Witam ,W związku z zaistniała sytuacja na świecie wstrzymałem się z zakupem nowego echaZastanawiam się nad lowrance live 12 lub HB solix 12 , zaznaczam ze nie mam dziobowki ale pójdę w markę z którym echo współpracuje Na rybomani stoisko z wodomani namieszali mi znowu na korzyść live,Pytanie do użytkowników HB solix , jak jesteście zadowoleni z echa ? Jak funkcjonalność i obrazowanie boczne na zbiornikach 5-10 m głębokości pozdrawiamSide lepszy w hb down w lowr. A co wybierzesz to juz twoja decyzja Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Side lepszy w hb down w lowr. A co wybierzesz to juz twoja decyzja Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaHumminbird nic nie brakuje w DI , lowrance tez daje rade ale nie powiem ze ma lepsze DI .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 3in1 od Lowrance nijak się ma do DI(tyko 455khz) u HB, nawet SS3D jest słabszy(też tylo 455khz). Najlepszym obecnie przetwornikiem Lowrance do DI jest LSS2 HD + Sonarhub.(masz w nim 800khz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Panowie warto zrobić update na 3.640. Obecny soft to chyba 3.2X lub 3.4XMam przykre doświadczenia z Helixem i nie wiem czy nie będzie gorzej w pewnych kwestiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Czy mógłbyś opisać swoje przykre doświadczenia z Helixem ? Wersja zmienianego softu z jakiego na jaki, co się spieprzyło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Witama, tak czytam i z tego co widzę to na dzień dzisiejszy warto kupić solixa... Mam carbona z 3d tego z tych pierwszych. Czyżby solix był lepszy? Ciekaw jestem czy tak jak carbon potrzebuje 2 przetworniki czy upchnęli wszystko w jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Witama, tak czytam i z tego co widzę to na dzień dzisiejszy warto kupić solixa... Mam carbona z 3d tego z tych pierwszych. Czyżby solix był lepszy? Ciekaw jestem czy tak jak carbon potrzebuje 2 przetworniki czy upchnęli wszystko w jeden?Przetwornik jest jeden, to na pewno. Skądinąd bardzo dobry, po wzmocnieniu sygnału. Ja też mam ss3d, Solix nie da ci jego zasięgu, niemniej detal na obrazie będzie wyraźniejszy i większy na bliskim (do 25m na stronę) dystansie, zoom ostry jak nóż. Pływałem ze znajomym z jego helixem- z tym samym ducerem co solix, dziwił się, że mój ducer tylko 455khz a detal wcale nie taki słaby... Obsługa na korzyść Carbona, w HB jest kilka ustawień którymi trzeba operować w zależności od potrzeb. Będzie szybciej w Solixie, bo jest ekran dotykowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Ja też mam ekran dotykowy w moim carbonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Ja też mam ekran dotykowy w moim carbonie.Ja wiem, ale chodzi mi o HB, bo Hel go nie ma- stąd szybciej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Czy mógłbyś opisać swoje przykre doświadczenia z Helixem ? Wersja zmienianego softu z jakiego na jaki, co się spieprzyło ? Totalnie spieprzyło się 2D, nie wiem czy ograniczyli moc softwearowo , bo ilośc zakłóceń i problem aby zobaczyć przynetę w verticalu spowodowały, że byłem załamany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Pewnie ograniczyli bo szalał licznik głębokości na płytkiej wodzie. Np. mnożył razy 2, czyli było 2 metry, a pokazywał 4.Po którejś aktualizacji to się poprawiło, wiec należy domniemywać nie przycięli moc aby nie było zbyt dużych odbić na małej głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 A w której wersji firmware ? Nie dostrzegam nic podobnego w swoim Helixie MSI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nodan Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Oj nie pamietam już, ale walczyłem aby wrócić do starszych wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 A w której wersji firmware ? Nie dostrzegam nic podobnego w swoim Helixie MSI do 1.900 potem się poprawiło i obecnie nie spotkałem się z tym problemem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Czyli ten v2 180 z grudnia jest już poprawiony. ? Bo mam ta starsza 160 i zastanawiam się czy zrobić update? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 mam pytanie o Solixa G2 10", co jest potrzebne aby podłączyć dwa różne przetworniki MEGA do jednego urządzenia tj Mega360 i XM 14 HW MSI T ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 i sam sobie odpowiem, jest taki kabel, zobaczymy czy uda się go kupić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Hmm, czytam o tym Solix i z tego co widać na 1-szy rzut oka na bocznym sonarze pokazuje bardziej ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 i sam sobie odpowiem, jest taki kabel, zobaczymy czy uda się go kupićSuper. Podaj nr dla innych, albo link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Hmm, czytam o tym Solix i z tego co widać na 1-szy rzut oka na bocznym sonarze pokazuje bardziej ostro.Podobnie jak Helix G3msi+. /na zoomie to widać chyba najbardziej, gdzie obiekt nie traci konturów itp. Oni naprawdę to dopracowali, ale jak to w HB, trzeba trochę mieszać suwakami, bo jak dno urozmaicone, dużo wypłyceń i spadów, będzie albo za jasno, albo za ciemno. Mam gdzieś zdjęcia karpi najprawdopodobniej, z wycieczki wodoznawczej Helixg3 i mój evo+ss3d, gdzie przetworniki nie były w tym samym miejscu zamocowane(inny kąt wiązki na rybie będzie), ryby pokazane ładnie, ale zoom pokazał co HB robi z tym w wysokich khz. Nie robiliśmy screenshotów, bo kolega nie miał karty sd, miało być obiektywnie, stąd telefony poszły w ruch. Solix da ten sam obraz ale msi+ kończy się na 12-14m, dość szybko zaciemnia bokami i trzeba albo zmienić paletę na mniej kontrastową, +podkręcenie suwaków, albo przejść na 455khz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trex Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Paleta kolorów to oczywiście rzecz indywidualna. Ja mam ustawioną niebieską - po licznych próbach wydaje mnie się, że przy niej najlepiej widzę "świecenie", odbicie twardych elementów - np łuski okoni czy sandaczy świecą bardziej intensywnie w tej palecie. No, a zoom to faktycznie wymiata - zwłaszcza na dużym ekranie. Nie wiadomo - łowić czy patrzeć i obserwować. Ciekawa alternatywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Paleta kolorów to oczywiście rzecz indywidualna. Ja mam ustawioną niebieską - po licznych próbach wydaje mnie się, że przy niej najlepiej widzę "świecenie", odbicie twardych elementów - np łuski okoni czy sandaczy świecą bardziej intensywnie w tej palecie. No, a zoom to faktycznie wymiata - zwłaszcza na dużym ekranie. Nie wiadomo - łowić czy patrzeć i obserwować. Ciekawa alternatywa.True data. Ja też pływam do świecenia ryb na niebieskiej, choć echo inne, hummek ma to nieco gorzej świecące niż Lowrance/Simrad- dla moich oczu. Te ustawiliśmy celowo, by porównać możliwości ekranów w zbliżonych tonacjach kolorystycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gregmegabass Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 mam pytanie o Solixa G2 10", co jest potrzebne aby podłączyć dwa różne przetworniki MEGA do jednego urządzenia tj Mega360 i XM 14 HW MSI T ?Bedzie potrzebny tzw . Y cable . Do solixa czternasto pinowy 14 M360 2DDI Y , a do helixa siedmio 9 M360 2DDI Y . Nie wiem jak w Europie ale w USA ostatnio łatwiej było kupić mega 360 niż sam kable . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kieroz
Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze
http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/
Edytowane przez lamiglas87Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
59
25
24
20
Popularne dni
8 Sie
15
18 Sty
13
26 Cze
12
29 Cze
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 59 odpowiedzi
siarq 25 odpowiedzi
Bobby0404 24 odpowiedzi
Pietruk 20 odpowiedzi
Popularne dni
8 Sie 2019
15 odpowiedzi
18 Sty 2017
13 odpowiedzi
26 Cze 2020
12 odpowiedzi
29 Cze 2021
12 odpowiedzi
Popularne posty
wuran
dorzucam garść zrzutów ekranu z Solixa G2, wykonane w zeszłym tygodniu w Skandynawii woda zimna 8-13 stopni, komentarze moje tak jak to mi się wydaje, czasami mogę się mylić co do interpretacji 2D
wedkarski365.pl
dotarł do mnie kabel Y i podłączyłem dziś dziobówkę i Mega360 na raz do echa poniżej screeny, niestety to był płytki zbiornik i nie udało się potestować na głębszej wodzie i niektóre zrzuty robione po
-PYTOON-
Super sprzęt ale na własnej skórze przekonałem się, że lepsze obrazowanie lepiej pokazuje pustkę jaka jest w naszych wodach.
Opublikowane grafiki
337 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi