kieroz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/ Edytowane 18 Stycznia 2017 przez lamiglas87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 Super. Podaj nr dla innych, albo link.https://www.humminbird.com/support/faqs/can-i-connect-other-transducers-same-time-mega-360?_ga=2.165670393.796022944.1590731192-280083419.1589916046 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) wrzucam kilka moich pierwszych spostrzeżeń nt Solixa G2 10" vs Lowrance HDS Live 9"1. Każdy upgrade (a musiałem zrobić dwa z 3.46 na 3.5 a potem na 3.6x) kasował mi ustawienia jednostek miary m.in temperatura wracała na Farenheit'y po każdym upgrade, pojawiały się stopy zamiast metrów itp2. Solix ma wygodne klawisze i pokrętła jako uzupełnienie dotykowego ekranu3. uchwyt do mocowania echa w Solixie jest mocny i ciężki a w HDSie lekki i plastikowy4. Solix ma na "plecach" mocowanie do kulki RAM które pozwala pozbyć się podstawy i zajmuje wtedy mniej miejsca, zaś w HDS można kulkę RAM przykręcić tylko do dołączanej podstawy. W Solixie oczywiście tez można przykręcić kulkę do postawy echa.5. Brak w zestawie z echem bezpiecznika, w Lowrance jest. Pewnie wytłumaczeniem jest, że i tak podłącza się do skrzynki bezpiecznikowej na łodzi, ale jakby dodali coś za 2$ to byłby tylko "plus" bo nie każdy używa echa stacjonarnie na jednej łodzi6. Tak samo jak w HDS niezarobione kable zasilania, niby standard u producentów echosond ale można dać np coś w stylu szybkozłączek WAGO co pozwoli łatwo połączyć kable do wymaganego zasilania7. Kulka RAM to najwygodniej rozmiar D (2,25 cala) kulka C (1,5 cala) może nie być wystarczająco sztywna. Testowałem na C i zmienię na D8. Język polski w standardzie, co w HDS kupionym poza Polską nie ma miejsca i trzeba załatwiać to dodatkowo Edytowane 2 Czerwca 2020 przez wedkarski365 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Powiedzcie mi proszę jak się robi screenshota w Solix ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Powiedzcie mi proszę jak się robi screenshota w Solix ?https://www.humminbird.com/support/faqs/SnapshootSonarRecordings 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dziękuję Ci dobry człowieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) screeny z pływania na Solixie tu widać zakłócenia spowodowane prądem płynącej wody (chyba co zdjęcie zrobione podczas przepływania przez silny prąd wody) dwa widoki tego samego meijsca na DI i tradycyjnym dwiie rzeczy na jednym screenie, dobra tj waypointy, które mogą być w różnych kolorach i z róznymi ikonami oraz rzecz niewygodna tj wyidok robionej mapy ograniczony do pola 1km2 Edytowane 25 Czerwca 2020 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Ty pływasz na dwa sonary? Bo jakby zakłócenia widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 zakłócenia mogą być od Lowrance Totalscan i Garmina GT40 chyba, i czasami spalina przesłaniała boczny, choć u tego nie widać, Wszystkie echa były na jednym akumulatorzeustawienia SOlixa fabryczne, nic nie zmieniane w zakresie przetwornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Te cienkie, białe i poziome linie -to ślady zakłóceń od przetworników innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TTTom Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Dla chcących przykręcić uchwyt lub kulę RAM do pleców Solixa: 4. Solix ma na "plecach" mocowanie do kulki RAM które pozwala pozbyć się podstawy i zajmuje wtedy mniej miejsca, zaś w HDS można kulkę RAM przykręcić tylko do dołączanej podstawy. W Solixie oczywiście tez można przykręcić kulkę do postawy echa. Uważajcie na śruby - nasze metryczne mogą uszkodzić gwinty w obudowie. Należy użyć 4 śrub: #10 - 24 x 3/8 Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Jak to robisz, że przy głębokościach rzędu 5-8 m masz wyraźne obrazy przy wysokich częstotliwościach? U mnie MEGA dobrze pokazuje do ok. 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Pokombinuj że stosunkiem czułość/kontrast(Jeśli chodzi o boczny) Edytowane 26 Czerwca 2020 przez karkoszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Jak to robisz, że przy głębokościach rzędu 5-8 m masz wyraźne obrazy przy wysokich częstotliwościach? U mnie MEGA dobrze pokazuje do ok. 3 m.jadę na ustawieniach fabrycznych, nic nie ruszałem przy czułości itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Dla chcących przykręcić uchwyt lub kulę RAM do pleców Solixa: 4. Solix ma na "plecach" mocowanie do kulki RAM które pozwala pozbyć się podstawy i zajmuje wtedy mniej miejsca, zaś w HDS można kulkę RAM przykręcić tylko do dołączanej podstawy. W Solixie oczywiście tez można przykręcić kulkę do postawy echa. Uważajcie na śruby - nasze metryczne mogą uszkodzić gwinty w obudowie. Należy użyć 4 śrub: #10 - 24 x 3/8 Pozdrawiam3/8 rozumiem jako 3/8 cala , a pozostałe tj czym jest 24 a czym #10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 jadę na ustawieniach fabrycznych, nic nie ruszałem przy czułości itpAle pewnie masz Solixa G2 Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Ale pewnie masz Solixa G2 Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalkatak, G2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) tak, G2To dość mocno zmienia reguły gry, mocniejszy przetwornik jest vs. G1, stąd różnica w zasięgu mega @ Bobby Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 To różnica jest znaczna. U mnie max 3 metry w dół i trzeba kombinować z czułościa w SI. To kwestia tylko przetwornika?Na 8 metrów głębokości sięgam ledwo w 800 kHz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 To różnica jest znaczna.U mnie max 3 metry w dół i trzeba kombinować z czułościa w SI. To kwestia tylko przetwornika?Na 8 metrów głębokości sięgam ledwo w 800 kHz.Hubert- sofu echa i przetwornika. Tam znacznie wzmocniono sygnał i jego obróbkę softem na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Aha. To znów trzeba kasę zbierać? ;-). Gdzie tu koniec gonitwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Aha.To znów trzeba kasę zbierać? ;-). Gdzie tu koniec gonitwy? Nie złapiesz królika, chyba, że masz niegoraniczony budżet. Inna sprawa, że na głębokich wodach i msi+ nie pomoże. Tutaj bestia od Navico rządzi- czyli SS3D + Lowrance/Simrad. "Tylko" 455khz, ale zasięg ultimate, detal bez zoomowania- zresztą zerknij powyżej, gdzie fotki wkleiłem z tego nowego ducera H3msi+ i swych klamotów. HB podkręciło wyświetlanie na ekranie echa podobnie jak avtive imaging u Lowrane. Jak sprawdzałem logi, nie ma tej jakości w programach do map- bazując na czystych danych zapisanych z obu urządzeń. Częściowe wyjaśnienie może być takie, że softy do map mozaikowych nie nadążają za kolejnymi generacjami. Dość powiedzieć, że najlepsze obecnie do mapowania są starocie- Lowrance Lss2 dla zbierania mozajek. Zapisywane sa nich są realne dane, możliwe do wyzyskania w softach i na mapach. Są tacy, którzy twierdzą, że stare HB 998 dawały lepszy obraz niż to, co jest obecne teraz, bo były mocniejsze przetworniki. Mówię tutaj o 455 i 800 khz oczywiście. Edytowane 26 Czerwca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TTTom Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Dzień dobryPojawił się nowy software do Solixów i nie tylko: https://www.humminbird.com/support/software-updates/SOLIX-Series-v-3-750 Nie instalowałem jeszcze, zamierzam to zrobić w weekend. Wg informacji od innych użytkowników update może potrwać do 30minOczywiście wymagana jest wersja 3,640. Wprowadzono parę poprawek i zmian, raczej nic spektakularnego nie wnosi. PozdrawiamTom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Dzień dobryPojawił się nowy software do Solixów i nie tylko: https://www.humminbird.com/support/software-updates/SOLIX-Series-v-3-750 Nie instalowałem jeszcze, zamierzam to zrobić w weekend. Wg informacji od innych użytkowników update może potrwać do 30minOczywiście wymagana jest wersja 3,640. Wprowadzono parę poprawek i zmian, raczej nic spektakularnego nie wnosi. PozdrawiamTomWitamCzy ktoś instalował najnowszą aktualizację? Mi się nie chce rozpakować- krzyczy, że błąd pliku. Próbowałem dwa razy i zawsze to samo. Ktoś coś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 WitamCzy ktoś instalował najnowszą aktualizację? Mi się nie chce rozpakować- krzyczy, że błąd pliku. Próbowałem dwa razy i zawsze to samo. Ktoś coś???A masz poprzednią wersję softu wgraną? Bo ona zdaje się , tego wymaga. Poza tym to tylko duża paczka map bazowych morskich, jeżeli nie pływasz z HB na morzu- ja nie widzę sensu tego ładować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Już poszło. Coś z komputerem się kisiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kieroz
Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze
http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/
Edytowane przez lamiglas87Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
59
25
24
20
Popularne dni
8 Sie
15
18 Sty
13
26 Cze
12
29 Cze
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 59 odpowiedzi
siarq 25 odpowiedzi
Bobby0404 24 odpowiedzi
Pietruk 20 odpowiedzi
Popularne dni
8 Sie 2019
15 odpowiedzi
18 Sty 2017
13 odpowiedzi
26 Cze 2020
12 odpowiedzi
29 Cze 2021
12 odpowiedzi
Popularne posty
wuran
dorzucam garść zrzutów ekranu z Solixa G2, wykonane w zeszłym tygodniu w Skandynawii woda zimna 8-13 stopni, komentarze moje tak jak to mi się wydaje, czasami mogę się mylić co do interpretacji 2D
wedkarski365.pl
dotarł do mnie kabel Y i podłączyłem dziś dziobówkę i Mega360 na raz do echa poniżej screeny, niestety to był płytki zbiornik i nie udało się potestować na głębszej wodzie i niektóre zrzuty robione po
-PYTOON-
Super sprzęt ale na własnej skórze przekonałem się, że lepsze obrazowanie lepiej pokazuje pustkę jaka jest w naszych wodach.
Opublikowane grafiki
337 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi