Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Solix

kieroz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej, podpytam krótko użytkowników solix-ów. Do ilu metrów w bok obraz jest jak żyleta? Zastanawiam się nad kupnem tego echo.

Dzięki za info.

To zależy od głębokości- opływałem helixa z tym samym przetwornikiem co sol g2 i 25m na stronę w Mega to  było do głębokości 10-12m - przy odpowiedniej palecie i zabawie balansem kontrast/czułość. Na płytszej wodzie będzie ciut lepiej z megazasięgiem. 

na BBCboards są screeny z Solixa w 455khz po 60m na stronę- ale jest głęboko i to Dunaj- twarde dno, ostre odczyty. Na mulistym, miękkim dnie nie ma tak mocnego sygnału powrotnego, nie świeci się tak mocno. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

To zależy od głębokości- opływałem helixa z tym samym przetwornikiem co sol g2 i 25m na stronę w Mega to było do głębokości 10-12m - przy odpowiedniej palecie i zabawie balansem kontrast/czułość. Na płytszej wodzie będzie ciut lepiej z megazasięgiem.

na BBCboards są screeny z Solixa w 455khz po 60m na stronę- ale jest głęboko i to Dunaj- twarde dno, ostre odczyty. Na mulistym, miękkim dnie nie ma tak mocnego sygnału powrotnego, nie świeci się tak mocno.

Ja u siebie ostatnio na helix 12 G2 wyciągnąłem po 50m na jeziorze do 5m, najniższa częstotliwość. Do szukania struktur świetne, duże ryby też widać, gorzej z małymi
  • Like 1

• 0

To nietypowe śrubki. Miałem je zamówić w narzędziowni, ale koszt dużo wyższy niż zakup w DE lub na Amaz.

Nietypowy skok gwintu :( zakup samej narzynki przekracza rozsądek kosztów.

https://www.fabory.com/pl/%c5%9aruby-z-%c5%82bem-kulistym-z-gniazdem-sze%c5%9bciok%c4%85tnym-unc-asme-b18-3-alloy-steel-astm-f835-bez-pokrycia-%2310-24x3-8/p/U07150.019.0037

Tylko czekają, żeby brać, ale googole nie lubią tej firmy, więc trudno znaleźć...

• 0

Właśnie dotarły zamówione śrubki. Mam niestety wrażenie, że do montażu podstawy Ram powinny być dłuższe.

https://allegro.pl/oferta/sruba-calowa-10-24-x-3-8-nierdzewna-harley-jeep-9445909760 tu masz taką idealną wg opisu

a tu trochę dłuższa https://allegro.pl/oferta/sruba-calowa-10-24-x-1-2-nierdzewna-harley-jeep-9416956172

• 0

Ja nie podpalałbym się tymi nowymi HB, bo one mają dokładnie to samo co HG3/SG2 w sensie obrazowania, te same przetworniki. Dopóki nie będzie znany ten system Mega Live- nie spieszyłbym się. Sęk w tym że oni łowią na płytkich wodach w USA i pod takie warunki obrazowanie jest przygotowywane. Może nie być wcale takie wow na głębszym- u nas, co pokazuje najlepiej perspektywa od Garmina.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

No chwalą się w Solixach G3  nowym procesorem i oprogramowaniem. Pewnie przygotowali wydajność do Mega Live. 

A te nowe HB Mega G4 to co nowego poza 15" ?? , bo faktycznie nie ma konkretów ani jakiś fajerwerków. 

Helixy mają również obsługiwać nowy tryb obrazowania= Dual core procek i  realnie tyle. Bo moduł NMEA2000 nowy i moduł Wifi- to nie jest jakiś szał w obecnych czasach...

• 0

Od jakiegos czasu nie dziala mi ekran dotykowy w Solixie 12. Jakies pomysly gdzie moze lezec przyczyna ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie robiłeś update softowego?   Zerknąłem do sieci i w USA piszą, że można przywrócić ustawienia sonaru do domyślnych, potem przeprowadzić kalibrację touchscreena.