Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Solix

kieroz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

dorzucam garść zrzutów ekranu z Solixa G2, wykonane w zeszłym tygodniu w Skandynawii

woda zimna 8-13 stopni, komentarze moje tak jak to mi się wydaje, czasami mogę się mylić co do interpretacji

post-59765-0-56686300-1621197498_thumb.jpg 2D i DI i rybki w toni

post-59765-0-51438500-1621197510_thumb.jpg Mega360 z zasięgiem na dwadzieścia kilka metrów

post-59765-0-88326900-1621197516_thumb.jpg stada drobnicy trzymały się poniżej 15stego metra,

post-59765-0-54064100-1621197524_thumb.jpg ławiczka ryb złapana na 2D i bocznym

post-59765-0-12325200-1621197597_thumb.jpg SI fajnie pokazywał detale gdy dobrało się częstotliwość do głębokości

post-59765-0-14610400-1621197620_thumb.jpg przy prawie 30km/h przetwornik na podwójnej przyssawce RAM pokazywał nadal głębokość, przy 45km/h nadal się trzymał

post-59765-0-24058500-1621197633_thumb.jpg mała ławiczka na 2D okazuje się całkiem spora na bocznym

post-59765-0-26427400-1621197640_thumb.jpg 800kHz SI na głębokiej wodzie trochę śweicił rybami w toni, lepiej widać było na 450kHZ jeśli chciało się widzieć na głębokiej, im głębiej tym niższa częstotliwość lepsza

post-59765-0-10632600-1621197647_thumb.jpg Sandacze przyklejone do dna

Edytowane przez wuran
  • Like 9

• 0

Z racji, ze mój Solix 12 g2, którego nie naprawiono, został wymieniony na Solixa 15 g3 mam pytanie do ewentualnych jego użytkowników.

Czy u Was wentylator też tak hałasuje ?

U mnie jest jakaś masakra nie pozwalająca się na niczym skupić. Czy to ten nowy procesor wymaga takiego chłodzenia ?

• 0

Witam serdecznie,

Jestem posiadaczem solixa gen 3. Postanowiłem zrobić sobie mapkę batrymetri na karcie zero line. Po przyjedzie z wyprawy do domu chciałem sobie obejrzeć na ekranie echosondy to co nagrałem jeśli chodzi o batymetrię.

Jak mam to zrobić - czy ktoś mi coś może podpowiedzieć ? Włączyłem sobie mapę w domu na echu ale nic nie mogę znaleźć. Oczywiście zaznaczyłem przy wypłynięciu opcję "nagrywaj".

Po zakończeniu pływania nie wyłączyłem tej opcji tylko poprostu wyłączyłem echo - czy to błąd ? Może mapy się przez to nie zapisały ?

• 0

Witam serdecznie,

Jestem posiadaczem solixa gen 3. Postanowiłem zrobić sobie mapkę batrymetri na karcie zero line. Po przyjedzie z wyprawy do domu chciałem sobie obejrzeć na ekranie echosondy to co nagrałem jeśli chodzi o batymetrię.

Jak mam to zrobić - czy ktoś mi coś może podpowiedzieć ? Włączyłem sobie mapę w domu na echu ale nic nie mogę znaleźć. Oczywiście zaznaczyłem przy wypłynięciu opcję "nagrywaj".

Po zakończeniu pływania nie wyłączyłem tej opcji tylko poprostu wyłączyłem echo - czy to błąd ? Może mapy się przez to nie zapisały ?

Weź kartę do komputera i jak znajdziesz pliki .acu z datą odpowiednia- znaczy, że nie straciłeś danych, wtedy można zacząć kombinować,jak je obejrzeć, o ile to możliwe- a zapewne tak jest i w solixie. 

• 0

Jeśli po zakończeniu pływania nie wyłączyłeś opcji autochart to nic się nie nagrało. Tak jest w Helixie, więc i pewnie w Solixie. 

Otóż tak nie jest.

Wielokrotnie wyłączałem, Helix jak i Solix z aktywnym zapisem AutoChart i nigdy nie zginęły mi żadne zapisy.

++++++++++++++++++

Arkadeus - może to zabrzmi banalnie, ale przesunąłeś kursor na mapie nad akwen którego robiłeś batymetrię? W domu echo nie złapie GPS fixa, a jak złapie to pokaże domyślnie aktualną pozycję. 

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

Otóż tak nie jest.

Wielokrotnie wyłączałem, Helix jak i Solix z aktywnym zapisem AutoChart i nigdy nie zginęły mi żadne zapisy.

++++++++++++++++++

Arkadeus - może to zabrzmi banalnie, ale przesunąłeś kursor na mapie nad akwen którego robiłeś batymetrię? W domu echo nie złapie GPS fixa, a jak złapie to pokaże domyślnie aktualną pozycję. 

Tak - przesunąłem kursor nad Odrę po której pływałem i nic nie ma ...... Do tej pory użytkowałem Garmina i on od razu zaznaczał mi w prostokącie obszary które miałem "opływane". Nawet nie musiałem zbytnio się wysilać aby znaleźć punkt na mapie Polski.

W jakim programie otwieracie pliki acu ?

Znalazłem na karcie takie pliki po pływaniu..

• 0

Czyli masz nagrane.

Program to Autochart Standard lub Pro - płatny, najczęściej kupowany z kartą ZeroLine.

https://www.humminbird.com/support/software-updates/AutoChart-Pro-v-2-300

Jest jeszcze alternatywa, ReefMaster https://reefmaster.com.au/ ale tu chyba trzeba coś kombinować, Maciej_K ma to ogarnięte.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Czyli masz nagrane.

Program to Autochart Standard lub Pro - płatny, najczęściej kupowany z kartą ZeroLine.

https://www.humminbird.com/support/software-updates/AutoChart-Pro-v-2-300

Jest jeszcze alternatywa, ReefMaster https://reefmaster.com.au/ ale tu chyba trzeba coś kombinować, Maciej_K ma to ogarnięte.

Reefmaster otwiera logi sonaru- pliki .dat/.son , o acu nie słyszałem by to trawił ale sprawdzę . Jak kupować soft to taki, co wniesie coś do mapowania, Autochart nie ma niestety viewera map .acu, ale można je zaimportować doń, przemielić na mapę w sofcie i pooglądać w taki sposób. Nie jako .acu , tylko jako mapę , którą oczywiście można uploadowac na kartę zerolines i uruchomić w echu jako warstwę mapy wskazując źródło danych.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Otóż tak nie jest.

++++++++++++++++++

Jeszcze jedno pytanie - teoretycznie gdyby mi się zapisała mapa to powinienem przesunąć kursor na mapę gdzie dokonywałem zapisu, powiększyć i powinna ukazać się batrymetria  na ekranie echosondy ?

• 0

Tak czy inaczej AutoChart sobie radzi z .acu.

A ten sposób testowałaś?

https://reefmaster.com.au/index.php/forum/support/1246-humminbird-acu

Oczywiście. do .csv też. Konwersja do .HT wymaga Lakemastera więc Reefmaster nie jest tutaj potrzebny praktycznie. 

• 0

Dokładnie.

OK. Temat ogarnięty.

Szukając batymetrii na mapie jeziora nic nie miałem. Ale gdy kliknąłem w dany punkt na zbiorniku wtedy wgrała się mapa głębokości  tego obszaru. Solix robi to inaczej niż Garmin. W garminie miałem całą mapę od razu pokazaną, tutaj muszę kliknąć w mapę i wgrywa się obszar z danego pliku na karcie, da się przeżyć.

Ale mam inne spostrzeżenie i zarazem wątpliwość - może ktoś mi pomoże rozwikłać kolejną zagadkę.

Podłączyłem sobie dodatkowo przetwornik 360 mega. Wszystko super - postanowiłem przepłynąć odcinek jeziora z prędkością powiedzmy 10 km/h. W związku z tym wyjąłem przetwornik z wody i płynę. Po drodze chciałem włączyć sobie "boczniakia" a tu echo informuje mnie że przetwornika nie ma w wodzie ! Wychodzi na to że sonar od 360 przejmuje również boczniaka we władanie i jak wyjmiesz 360 z wody to dupa i boczniaka mieć nie będziesz, mimo że przetwornik podstawowy jest we wodzie. Zauważyłem że w menu "side imaging" jest opcja "forgot 360".

Oczywiście jej użyłem - niestety boczniak nie działa. Zrobiłem więc reset do ustawień fabrycznych i wszystko wróciło do normy tzn. boczny sonar działa na podstawowym przetworniku. Niestety wystarczy znów podpiąć 360 - tke i znów sytuacja się powtarza.... To bez sensu przecież.

Zaznaczam że kupiłem sobie przewód spinający dwa sonary tak aby mogły być podłączone od razu w jedno wejście w echu.

Macie może jakieś sugestie ? Ja robię coś źle czy jednak HB coś sknocił w swoim sofcie ?

• 0

Nie musisz uzywac opcji forgot. W opcjach przetwornikow mozesz najpierw wylaczyc mega360, potem wylaczasz echo. Wypinasz z kabla mega360, wpinasz w miejsce 360 boczny lyb podpinasz zwykly przetwornik bez rozgałęźnika. Włączasz echo i powonien widzieć juz przetwoniki z bocznym, ewentualnie wchodzi w opcje sonar i wynierasz mu przetwornik SI ktory jest nieaktywny. Wyglada na to, że przetwoniki w hb nie są plag and play.

• 0

Nie musisz uzywac opcji forgot. W opcjach przetwornikow mozesz najpierw wylaczyc mega360, potem wylaczasz echo. Wypinasz z kabla mega360, wpinasz w miejsce 360 boczny lyb podpinasz zwykly przetwornik bez rozgałęźnika. Włączasz echo i powonien widzieć juz przetwoniki z bocznym, ewentualnie wchodzi w opcje sonar i wynierasz mu przetwornik SI ktory jest nieaktywny. Wyglada na to, że przetwoniki w hb nie są plag and play.

OK - tak spróbuje, ale uważam to za DUŻE NIEDOPRACOWANIE ze strony HB.

Takie żonglowanie kablami, włączanie i wyłączanie echa ( które dość długo startuje) w sprzęcie za 15 tysi to jakiś żart ( tak samo jak brak bezpiecznika na przewodzie zasilającym ( koszt 10 zł).