kieroz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/ Edytowane 18 Stycznia 2017 przez lamiglas87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) dorzucam garść zrzutów ekranu z Solixa G2, wykonane w zeszłym tygodniu w Skandynawiiwoda zimna 8-13 stopni, komentarze moje tak jak to mi się wydaje, czasami mogę się mylić co do interpretacji 2D i DI i rybki w toni Mega360 z zasięgiem na dwadzieścia kilka metrów stada drobnicy trzymały się poniżej 15stego metra, ławiczka ryb złapana na 2D i bocznym SI fajnie pokazywał detale gdy dobrało się częstotliwość do głębokości przy prawie 30km/h przetwornik na podwójnej przyssawce RAM pokazywał nadal głębokość, przy 45km/h nadal się trzymał mała ławiczka na 2D okazuje się całkiem spora na bocznym 800kHz SI na głębokiej wodzie trochę śweicił rybami w toni, lepiej widać było na 450kHZ jeśli chciało się widzieć na głębokiej, im głębiej tym niższa częstotliwość lepsza Sandacze przyklejone do dna Edytowane 16 Maja 2021 przez wuran 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nadel Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Doradźcie, jaki przewód zastosować do zasilania Solixa 10. Długość około 6m. Jaki rodzaj, typ, parametry coś w rodzaju 2x0,5 - wiecie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 W specyfikacji HB napisał że Solix 10 pobiera max 2,5A.Czyli przewód linka minimum 0,75mm2(możesz dać 1mm2)bezpiecznik 6,3A szybki.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Humminbird dla Solixa 10" rekomenduje bezpiecznik 5A.Skąd wziąłeś te 6,3A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nadel Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Czyli przewód linka minimum 0,75mm2(możesz dać 1mm2)bezpiecznik 6,3A szybki.to chciałem wiedzieć - dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Humminbird dla Solixa 10" rekomenduje bezpiecznik 5A.Skąd wziąłeś te 6,3A?Zabezpieczenie zazwyczaj jest 2,5 x I Edytowane 31 Maja 2021 przez Tomek Żyrardów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zabezpieczenie zazwyczaj jest 2,5 x ITo napisz do Humminbirda niech poprawią instrukcję, bo u nas w PL jest "zazwyczaj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek Żyrardów Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Napisałem tak jak kazałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Z racji, ze mój Solix 12 g2, którego nie naprawiono, został wymieniony na Solixa 15 g3 mam pytanie do ewentualnych jego użytkowników.Czy u Was wentylator też tak hałasuje ?U mnie jest jakaś masakra nie pozwalająca się na niczym skupić. Czy to ten nowy procesor wymaga takiego chłodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Witam serdecznie,Jestem posiadaczem solixa gen 3. Postanowiłem zrobić sobie mapkę batrymetri na karcie zero line. Po przyjedzie z wyprawy do domu chciałem sobie obejrzeć na ekranie echosondy to co nagrałem jeśli chodzi o batymetrię.Jak mam to zrobić - czy ktoś mi coś może podpowiedzieć ? Włączyłem sobie mapę w domu na echu ale nic nie mogę znaleźć. Oczywiście zaznaczyłem przy wypłynięciu opcję "nagrywaj".Po zakończeniu pływania nie wyłączyłem tej opcji tylko poprostu wyłączyłem echo - czy to błąd ? Może mapy się przez to nie zapisały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Witam serdecznie,Jestem posiadaczem solixa gen 3. Postanowiłem zrobić sobie mapkę batrymetri na karcie zero line. Po przyjedzie z wyprawy do domu chciałem sobie obejrzeć na ekranie echosondy to co nagrałem jeśli chodzi o batymetrię.Jak mam to zrobić - czy ktoś mi coś może podpowiedzieć ? Włączyłem sobie mapę w domu na echu ale nic nie mogę znaleźć. Oczywiście zaznaczyłem przy wypłynięciu opcję "nagrywaj".Po zakończeniu pływania nie wyłączyłem tej opcji tylko poprostu wyłączyłem echo - czy to błąd ? Może mapy się przez to nie zapisały ?Weź kartę do komputera i jak znajdziesz pliki .acu z datą odpowiednia- znaczy, że nie straciłeś danych, wtedy można zacząć kombinować,jak je obejrzeć, o ile to możliwe- a zapewne tak jest i w solixie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Jeśli po zakończeniu pływania nie wyłączyłeś opcji autochart to nic się nie nagrało. Tak jest w Helixie, więc i pewnie w Solixie. Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Intro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Jeśli po zakończeniu pływania nie wyłączyłeś opcji autochart to nic się nie nagrało. Tak samo jest z zapisem logu sonaru w HB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Jeśli po zakończeniu pływania nie wyłączyłeś opcji autochart to nic się nie nagrało. Tak jest w Helixie, więc i pewnie w Solixie. Otóż tak nie jest.Wielokrotnie wyłączałem, Helix jak i Solix z aktywnym zapisem AutoChart i nigdy nie zginęły mi żadne zapisy. ++++++++++++++++++ Arkadeus - może to zabrzmi banalnie, ale przesunąłeś kursor na mapie nad akwen którego robiłeś batymetrię? W domu echo nie złapie GPS fixa, a jak złapie to pokaże domyślnie aktualną pozycję. Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Pietruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Otóż tak nie jest.Wielokrotnie wyłączałem, Helix jak i Solix z aktywnym zapisem AutoChart i nigdy nie zginęły mi żadne zapisy. ++++++++++++++++++ Arkadeus - może to zabrzmi banalnie, ale przesunąłeś kursor na mapie nad akwen którego robiłeś batymetrię? W domu echo nie złapie GPS fixa, a jak złapie to pokaże domyślnie aktualną pozycję. Tak - przesunąłem kursor nad Odrę po której pływałem i nic nie ma ...... Do tej pory użytkowałem Garmina i on od razu zaznaczał mi w prostokącie obszary które miałem "opływane". Nawet nie musiałem zbytnio się wysilać aby znaleźć punkt na mapie Polski. W jakim programie otwieracie pliki acu ?Znalazłem na karcie takie pliki po pływaniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Czyli masz nagrane.Program to Autochart Standard lub Pro - płatny, najczęściej kupowany z kartą ZeroLine. https://www.humminbird.com/support/software-updates/AutoChart-Pro-v-2-300 Jest jeszcze alternatywa, ReefMaster https://reefmaster.com.au/ ale tu chyba trzeba coś kombinować, Maciej_K ma to ogarnięte. Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Czyli masz nagrane.Program to Autochart Standard lub Pro - płatny, najczęściej kupowany z kartą ZeroLine. https://www.humminbird.com/support/software-updates/AutoChart-Pro-v-2-300 Jest jeszcze alternatywa, ReefMaster https://reefmaster.com.au/ ale tu chyba trzeba coś kombinować, Maciej_K ma to ogarnięte.Reefmaster otwiera logi sonaru- pliki .dat/.son , o acu nie słyszałem by to trawił ale sprawdzę . Jak kupować soft to taki, co wniesie coś do mapowania, Autochart nie ma niestety viewera map .acu, ale można je zaimportować doń, przemielić na mapę w sofcie i pooglądać w taki sposób. Nie jako .acu , tylko jako mapę , którą oczywiście można uploadowac na kartę zerolines i uruchomić w echu jako warstwę mapy wskazując źródło danych. Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 (edytowane) Tak czy inaczej AutoChart sobie radzi z .acu. A ten sposób testowałaś?https://reefmaster.com.au/index.php/forum/support/1246-humminbird-acu Edytowane 29 Czerwca 2021 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Otóż tak nie jest.Wielokrotnie wyłączałem, Helix jak i Solix z aktywnym zapisem AutoChart i nigdy nie zginęły mi żadne zapisy. ++++++++++++++++++ Arkadeus - może to zabrzmi banalnie, ale przesunąłeś kursor na mapie nad akwen którego robiłeś batymetrię? W domu echo nie złapie GPS fixa, a jak złapie to pokaże domyślnie aktualną pozycję. Jeszcze jedno pytanie - teoretycznie gdyby mi się zapisała mapa to powinienem przesunąć kursor na mapę gdzie dokonywałem zapisu, powiększyć i powinna ukazać się batrymetria na ekranie echosondy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Dokładnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Tak czy inaczej AutoChart sobie radzi z .acu. A ten sposób testowałaś?https://reefmaster.com.au/index.php/forum/support/1246-humminbird-acuOczywiście. do .csv też. Konwersja do .HT wymaga Lakemastera więc Reefmaster nie jest tutaj potrzebny praktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Dokładnie.OK. Temat ogarnięty.Szukając batymetrii na mapie jeziora nic nie miałem. Ale gdy kliknąłem w dany punkt na zbiorniku wtedy wgrała się mapa głębokości tego obszaru. Solix robi to inaczej niż Garmin. W garminie miałem całą mapę od razu pokazaną, tutaj muszę kliknąć w mapę i wgrywa się obszar z danego pliku na karcie, da się przeżyć. Ale mam inne spostrzeżenie i zarazem wątpliwość - może ktoś mi pomoże rozwikłać kolejną zagadkę. Podłączyłem sobie dodatkowo przetwornik 360 mega. Wszystko super - postanowiłem przepłynąć odcinek jeziora z prędkością powiedzmy 10 km/h. W związku z tym wyjąłem przetwornik z wody i płynę. Po drodze chciałem włączyć sobie "boczniakia" a tu echo informuje mnie że przetwornika nie ma w wodzie ! Wychodzi na to że sonar od 360 przejmuje również boczniaka we władanie i jak wyjmiesz 360 z wody to dupa i boczniaka mieć nie będziesz, mimo że przetwornik podstawowy jest we wodzie. Zauważyłem że w menu "side imaging" jest opcja "forgot 360".Oczywiście jej użyłem - niestety boczniak nie działa. Zrobiłem więc reset do ustawień fabrycznych i wszystko wróciło do normy tzn. boczny sonar działa na podstawowym przetworniku. Niestety wystarczy znów podpiąć 360 - tke i znów sytuacja się powtarza.... To bez sensu przecież.Zaznaczam że kupiłem sobie przewód spinający dwa sonary tak aby mogły być podłączone od razu w jedno wejście w echu. Macie może jakieś sugestie ? Ja robię coś źle czy jednak HB coś sknocił w swoim sofcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Nie musisz uzywac opcji forgot. W opcjach przetwornikow mozesz najpierw wylaczyc mega360, potem wylaczasz echo. Wypinasz z kabla mega360, wpinasz w miejsce 360 boczny lyb podpinasz zwykly przetwornik bez rozgałęźnika. Włączasz echo i powonien widzieć juz przetwoniki z bocznym, ewentualnie wchodzi w opcje sonar i wynierasz mu przetwornik SI ktory jest nieaktywny. Wyglada na to, że przetwoniki w hb nie są plag and play. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Nie musisz uzywac opcji forgot. W opcjach przetwornikow mozesz najpierw wylaczyc mega360, potem wylaczasz echo. Wypinasz z kabla mega360, wpinasz w miejsce 360 boczny lyb podpinasz zwykly przetwornik bez rozgałęźnika. Włączasz echo i powonien widzieć juz przetwoniki z bocznym, ewentualnie wchodzi w opcje sonar i wynierasz mu przetwornik SI ktory jest nieaktywny. Wyglada na to, że przetwoniki w hb nie są plag and play.OK - tak spróbuje, ale uważam to za DUŻE NIEDOPRACOWANIE ze strony HB.Takie żonglowanie kablami, włączanie i wyłączanie echa ( które dość długo startuje) w sprzęcie za 15 tysi to jakiś żart ( tak samo jak brak bezpiecznika na przewodzie zasilającym ( koszt 10 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 @Wuran , ten 360 ma również częstotliwość 455khz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kieroz
Nowa seria echosond Humminbirda zapowiada sie mega dobrze
http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/SOLIX_FW/
Edytowane przez lamiglas87Odnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
59
25
24
20
Popularne dni
8 Sie
15
18 Sty
13
26 Cze
12
29 Cze
12
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 59 odpowiedzi
siarq 25 odpowiedzi
Bobby0404 24 odpowiedzi
Pietruk 20 odpowiedzi
Popularne dni
8 Sie 2019
15 odpowiedzi
18 Sty 2017
13 odpowiedzi
26 Cze 2020
12 odpowiedzi
29 Cze 2021
12 odpowiedzi
Popularne posty
wuran
dorzucam garść zrzutów ekranu z Solixa G2, wykonane w zeszłym tygodniu w Skandynawii woda zimna 8-13 stopni, komentarze moje tak jak to mi się wydaje, czasami mogę się mylić co do interpretacji 2D
wedkarski365.pl
dotarł do mnie kabel Y i podłączyłem dziś dziobówkę i Mega360 na raz do echa poniżej screeny, niestety to był płytki zbiornik i nie udało się potestować na głębszej wodzie i niektóre zrzuty robione po
-PYTOON-
Super sprzęt ale na własnej skórze przekonałem się, że lepsze obrazowanie lepiej pokazuje pustkę jaka jest w naszych wodach.
Opublikowane grafiki
337 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi