Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird Solix

kieroz

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

OK - tak spróbuje, ale uważam to za DUŻE NIEDOPRACOWANIE ze strony HB.

Takie żonglowanie kablami, włączanie i wyłączanie echa ( które dość długo startuje) w sprzęcie za 15 tysi to jakiś żart ( tak samo jak brak bezpiecznika na przewodzie zasilającym ( koszt 10 zł).

bezpiecznika zamontowanego na kablu zasilającym nie ma żadne echo , w każdym masz do zarabiania kable. Lowrance chyba dodaje bezpiecznik ale i tak musisz sam łączyć kable do tego z bezpiecznikiem. Wg mnie to dlatego, że jedni mają zabudowane echosondy a niektórzy nie, i tak trzeba zarabiać kable pod siebie, Ci którzy zabudowują echo lub montują na stałe, mają skrzynki z bezpiecznikami. Ostatnio załamał mnie Lowrance przy kablu zasilającym do Active Target , dostajesz wystające z wiązki 4 kable, jeden to plus, drugi minus, trzeci mostkujesz  z minusem (chyba) a czwarty luźno ale musisz zabezpieczyć aby nie stykał się innymi.

Tak, zgadzam się iż przełączanie przetworników w HB to niedopracowanie jeśli robisz to poprzez odłączenie przetwornika i podłaczasz nowy, ale oni stawiają na to iż masz więcej ekranów i jak masz więcej przetworników to masz je w sieci a nie bawisz się na łodzi w przełączania. Większym niedopracowaniem jest wyświetlanie mapy 1x1 km.

Edytowane przez wuran

• 0

bezpiecznika nie ma żadne echo, w każdym masz do zarabiania kable. Lowrance chyba dodaje bezpiecznik ale i tak musisz sam łączyć kable do tego z bezpiecznikiem. Wg mnie to dlatego, że jedni mają zabudowane echosondy a niektórzy nie, i tak trzeba zarabiać kable pod siebie, Ci którzy zabudowują echo lub montują na stałe maja skrzynki z bezpiecznikami. Ostatnio załamał mnie Lowrance przy kablu zasilającym do Active Target , dostajesz wystające z wiązki 4 kable, jeden to plus, drugi minus, trzeci mostkujesz  z minusem (chyba) a czwarty luźno ale musisz zabezpieczyć aby nie stykał się innymi.

Tak, zgadzam się iż przełączanie przetworników w HB to niedopracowanie, ale oni stawiają na to iż masz więcej ekranów i jak masz więcej przetworników to masz je w sieci a nie bawisz się na łodzi w przełączania. Większym niedopracowaniem jest wyświetlanie mapy 1x1 km.

żółty kabel to przerywacz obwodu zasilania w module= musi byc spięty z tym samym kolorem w kablu zasilającym echo i wtedy wyłączając softowo echo - wyłączasz też moduł AT w tym przypadku, ale też i ss3d i pewnie sonarhub. 

• 0

bezpiecznika zamontowanego na kablu zasilającym nie ma żadne echo , w każdym masz do zarabiania kable. Lowrance chyba dodaje bezpiecznik ale i tak musisz sam łączyć kable do tego z bezpiecznikiem. Wg mnie to dlatego, że jedni mają zabudowane echosondy a niektórzy nie, i tak trzeba zarabiać kable pod siebie, Ci którzy zabudowują echo lub montują na stałe, mają skrzynki z bezpiecznikami. Ostatnio załamał mnie Lowrance przy kablu zasilającym do Active Target , dostajesz wystające z wiązki 4 kable, jeden to plus, drugi minus, trzeci mostkujesz  z minusem (chyba) a czwarty luźno ale musisz zabezpieczyć aby nie stykał się innymi.

Tak, zgadzam się iż przełączanie przetworników w HB to niedopracowanie jeśli robisz to poprzez odłączenie przetwornika i podłaczasz nowy, ale oni stawiają na to iż masz więcej ekranów i jak masz więcej przetworników to masz je w sieci a nie bawisz się na łodzi w przełączania. Większym niedopracowaniem jest wyświetlanie mapy 1x1 km.

Mam Garmin 8410 xsv plus do tego Panoptix.

Na każdym z tych urządzeń był oryginalny bezpiecznik.............

Orientujesz się czy można wyłączyć ping-owanie przetwornika chirp ? W  menu niby mogę go wyłączyć ale jak kliknę na chirp to dalej widzę że dane są przekazywane.

W przypadku side view oraz 360 - jest opcja ping OFF/ON i tu jest sprawa jasna.

Czasem podczas korzystania z 360 nie potrzebuję drugiego przetwoenika i wolę go wyłączyć aby nie walić rybom po głowach kolejnym pingowaniem.

• 0

Z racji, ze mój Solix 12 g2, którego nie naprawiono, został wymieniony na Solixa 15 g3 mam pytanie do ewentualnych jego użytkowników.

Czy u Was wentylator też tak hałasuje ?

Pytałem oto gościa co sprzedaje solixy, odpowiedział że "przy duzej ciszy tak jest słyszalny lekko"

U mnie jest jakaś masakra nie pozwalająca się na niczym skupić. Czy to ten nowy procesor wymaga takiego chłodzenia ?

• 0

Mogę szczegółowo odpowiedzieć za dwa miesiące, bo w środę dopiero odbieram łódkę uzbrojoną i w piątek ruszam do Szwecji. Tak na szybko, pływałem trochę z helixem, jeżeli chodzi o obrazowanie tradycyjne jak i boczne to Lowrance nawet się nie zbliża, jeżeli chodzi o down Scan to według mnie lepiej wyglada Lowrance. Tak jak pisałem wyżej szczegółowa opinia za dwa miesiące.

• 0

Panowie ponowna prośba o pomoc. W obecnych czasach zaplanować cokolwiek graniczy z cudem. Miałem w zeszłym tygodniu odebrać mega 360 razem ze switchem i kablami ethernetowymi. Jak wszystko w tym roku oczywiście nie dojechało, i jeśli chodzi o 360 to jakoś przeboleje, to nie mam bladego pojęcia czy da radę jakoś połączyć w sieć dwa Solixy i Terrove bez switcha. Jeden kabel ethernetowy udało mi się kupić. Z góry dziękuje za szybką pomoc, bo w piątek powinienem ładować się na prom do Szwecji.