Skocz do zawartości

Kartonowa tuba

filip0985

Rekomendowane odpowiedzi

markety budowlane wiadomo po dywanach wykładzinach i innych takich, biora projektowe uzywaja ploerow, oraz male poligrafie i agencje reklamowe

Najlepsze, najmocniejsze i najlżejsze tuby z tworzywa są z firm używających ploterów wielkoformatowych (nawija się na nie folie).

Dobrze, że przypomniałeś o tym "źródle"

Sam stosuję tubę z takiego materiału do transportu wędek castingowych (mieszczą się w nich 4 sztuki)

Dziwne, u mnie kurier nie robi różnicy czy wysyłam coś w okrągłej tubie, czy prostokątnej –ważne żeby było dobrze zabezpieczone i w miarę twarde – bo jak sam powiedział – różnie te paczki pomiędzy autami latają.

Na PP tez kiedyś im różnicy nie robiło, oby najdłuższy bok nie miał więcej jak 150 cm, wysyłało się gabarytem B – czyli o 2 czy 3 pln drożej i po problemie.

Ewentualnie gdyby u Ciebie różnica w cenie była znacząca –możesz kupić coś co się nazywa „kanał wentylacyjny płaski”. (koszt za 150cm od chyba 25-30 pln - zależy od sklepu)

I masz tubę o przekroju prostokąta –też dość solidną.

Albo poszukaj u siebie jakiejś multiagencji kurierskiej – jak pracuje tam ktoś zaradny – to Ci powie co i jak i wyśle najtaniej jak się da.

Kiedyś na szybko w sobotę musiałem coś wysłać, poszedłem do takiej agencji – i faktycznie za paczkę o kształcie rombu chcieli coś koło 35pln – bo kształt nie standardowy – a w ofercie meili jeszcze mało firm kurierskich.

Ale kobietka mówi – podejdzie pan do sklepu obok, weźmie zwykły karton, wrzuci swoja paczkę w ten karton, przykleimy naklejki i pójdzie na 15pln.

Ostatnio znowu ta byłem z taka sama paczką, ale teraz maja już kilkanaście firm w ofercie i bez kombinacji poszło za 9,9 pln.+2,5 opłat manipulacyjnych J

• Like 1

Dziwne, u mnie kurier nie robi różnicy czy wysyłam coś w okrągłej tubie, czy prostokątnej –ważne żeby było dobrze zabezpieczone i w miarę twarde – bo jak sam powiedział – różnie te paczki pomiędzy autami latają.

Na PP tez kiedyś im różnicy nie robiło, oby najdłuższy bok nie miał więcej jak 150 cm, wysyłało się gabarytem B – czyli o 2 czy 3 pln drożej i po problemie.

Ewentualnie gdyby u Ciebie różnica w cenie była znacząca –możesz kupić coś co się nazywa „kanał wentylacyjny płaski”. (koszt za 150cm od chyba 25-30 pln - zależy od sklepu)

I masz tubę o przekroju prostokąta –też dość solidną.

Albo poszukaj u siebie jakiejś multiagencji kurierskiej – jak pracuje tam ktoś zaradny – to Ci powie co i jak i wyśle najtaniej jak się da.

Kiedyś na szybko w sobotę musiałem coś wysłać, poszedłem do takiej agencji – i faktycznie za paczkę o kształcie rombu chcieli coś koło 35pln – bo kształt nie standardowy – a w ofercie meili jeszcze mało firm kurierskich.

Ale kobietka mówi – podejdzie pan do sklepu obok, weźmie zwykły karton, wrzuci swoja paczkę w ten karton, przykleimy naklejki i pójdzie na 15pln.

Ostatnio znowu ta byłem z taka sama paczką, ale teraz maja już kilkanaście firm w ofercie i bez kombinacji poszło za 9,9 pln.+2,5 opłat manipulacyjnych J

Firmy kurierskie mają wyraźnie napisane: paczka standardowa to prostopadłościan. Nie walec. Udało Ci się raz, uda drugi, ale w końcu firma kurierska przywali agencji dopłatę do elementów niestandardowych i niestety agencja skończy wysyłki tub w tej cenie. Przerobione :(

Korzystaj póki można :)

Oj, coś nieprecyzyjnie napisałem.

Tuby z firmowego kuriera chodzą bez problemu – zawsze w cenie zwyklej paczki –warunki – krótsza jak nawet nie 150 a 180 cm. Bo zgodnie z umową mam 9,99pln netto za paczkę której najdłuższy bok ma poniżej 180 cm, a obwód poniżej 350.

A w agencji to z rombem miałem problem za pierwszym razem, ale za drugim już było ok.

• 2 tygodnie później...

Z własnego doświadczenia : kartonowa tuba jest zawsze do dostania w firmie reklamowej czy drukarni, zajmującej się drukiem na mediach z roli, czyli banery,folie,laminaty, itd. Każda agencja reklamowa mająca ploter solwentowy czy uv, ma tego kupę, my np. palimy tym w piecu na hali gdzie jest brudna robota za stali, myślę że oddadzą za darmo, bo śmieci też kosztują.

Edytowane przez rally