pietrus Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 Witam wszystkich majsterkowiczów i nie tylko.A oto fotki maszynek na których montuje swoje kijaszki.Pierwsza maszynka słuzy mi do robienia omotek.Deske z otworami montuje do stołu.Jeśli macie jakieś pytania odnośnie maszynek,słuze pomocą.Moge zrobić fotki detali w zblizeniu.Pozdrawiam PIETRUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 Piotrek, bardzo fajnie ze poruszyles ten temat. Ja mam pytanie jesi mozna. Chodzi mi o silniczek potrzbny do obracania kija przy suszeniu omotek. Jak sobie z tym radzisz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 20 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 Najpierw radziłem sobie tak że wykorzystałem jakiś stary opiekacz do kurczaków Miał jakies 3 obr. na min.I nie powiem ale dawałem sobie nieźle rade.Teraz robie na maszynce kupiona u Pana Irka Matuszewskiego Maszynka ta ma 5 obrotów na min i w zupełności mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 @Piotrek, czy w sumie zainwestowałeś tylko w tą maszynkę a resztę zmajstrowałeś sobie sam? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 20 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2006 Dokładnie tak. Trzeba sobie jakoś w życiu radzić. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Witam Ja używam silniczka wykorzystywanego w grill-owaniu. Jest na jedną baterię R-20, która z powodzeniem wystarczy na jeden cykl lakierowania, silniczek robi około 7 obrotów na minutę. Jego podstawowa zaleta to cena - 12 pln. Zrobiłem już tym ustrojstwem 3 wędki i póki co nie szukam niczego innego.Pzdr.Tarło$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 @Tarlos super info, czy moglbys zamiescic jakis link, do miejsca w ktorym taki silniczek mozna kupic albo zobaczyc jak wyglada? Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Silniczek można kupić w marketach na stoisku z grill-ami.Nie wiem jak zmiejszyć zdjęcia moje najmniejsze mają po 140 kb i nie mogę ich dołączyć do postu.Tarło$ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Najprościej zdjęcia zmniejszyć w paincie poprzez procentową zmianę wymiarów w menu OBRAZ/ROZCIĄGNIJ/POCHYL. Są oczywiście też bardziej profesjonalne sposoby ale na ten użytek uważam że wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Chyba się udało. Tak właśnie wyglądamoje urządzenie do lakierowania omotek.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 i jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 @Tarlos bardzo fajnie, a mógłbyś sfotografować i załączyć całą swoją wrapping machine do suszenia omotek, z zamontowanym silniczkiem etc. Tylko , jedna prosba, żebys nie zaznaczał rubrki pokaz obraz w tresci wiadomosci - Remek dal ogloszenie w tej sprawie na forum glownym. Jezeli mozna to zapytam ile wedek juz sam zmontowales? A moze dopiero pracujesz nad pierwsza produkcja? Napisalbys kilka slow o swoich poczatkach z samodzielnym montazem wedzisk, o bledach jakie popelniles, o tym co sprawilo najwieksza trudnosc etc - najlepiej z fotkami. Byloby super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Witam Zmontowałem trzy blanki, dwa Batsony pod multiplikator i Composite na pstrągi w wersji pod korbę i parę przerabiałem ale to była raczej kosmetyka niż coś poważnego.Moja jak to nazwałeś wrapping machine to nic innego jak zwykły karton odpowiednio wycięty (jedną z podstawowych zalet tego typu wrapping machine jest oprócz oczywiście ceny to, że po skończonej robocie można taki karton poprostu wyrzucić). Czekam na w miarę profesjonalną maszynkę do kręcenia, kolega który jest stolarzem ma mi taką zmajstrować na podstawie zdjęć z netu, także po wakacjach będę miał prawie profesjonalny warsztat do kręcenia wędek i wtedy silniczek grill-owy zostanie zastąpiony silnikiem napędzającym talerz w kuchence mikrofalowej, który się do tego doskonale nadaje. Ale uwierz mi, że przy odrobinie dobrych chęci można to robić właśnie na odpowiednio przyciętym kartonie.Pzdr.TARŁO$ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Ależ ja wierze, i to jest właśnie bardzo fajne że udowadniasz że jak się ma pomysł to nie potrzeba wcale dużych pieniędzy żeby zaimprowizować warsztacik do montażu wędkek. Tylko bardzo chciałby, i myślę że nie tylko ja,zobaczyć fotkę dla pełniejszego wyobrażenia. Interesuje mnie zwłaszcza jak zamontowałeś ten silniczek od grila. Pozdrawiam ps. z jakich blankow Batsona robiles wedeczki pod casting? Ja teraz sie przymierzam do bardzo lekkiej castingowki na blanku IP 842, z tym ze blank bedzie skracany wiec jeszcze sie wydelikaci. Zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 W pełni popieram przedmówcę. Musze przezbroić jeden kij a w drugim musze wymienić jedną przelotkę. Chętnie zobaczyłbym maszynerię, na którą nakłady nie przekraczają 20 PLN zdolną do kręcenia kijem w trakcie schnięcia lakieru. Mam jeszcze pytanko jak zamocować blank/wędzisko do tego silniczka grilowego?? Najlepsze byłyby fotki Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 WitamOto kilka zdjęć mojego WRAPPING MACHINE .I kilka wyjaśnień:1.Wędzisko do lakierowania łącze z silniczkiem za pomocą przedłużki od kompletu kluczy nasadowych ( akurat pasuję do silniczka) i szarej taśmy klejącej. Bardzo ważne jest to aby idealnie wycentrować blank z przedłużką ( żeby się prosto obracał, nie bił na boki).2.Silniczek do grill-a ja akurat poprostu kładę go na małym serwetniku z IKEA, ale jest tu pełna dowolność na czym się go położy, najważniejsze jest to żeby był na jednym poziomie z kartonem i ewentualnymi podpórkami ( blank musi się kręcić idealnie poziomo gdyż lakier może ściekać w jedną ze stron, a to nie wygląda estetycznie na wędce - wiem coś na ten temat).3.Z racji tego że dopiero zacząłem się bawić w składanie kijów, to na pierwszy ogień poszedł blank MB 844, przelotki i uchwyt Forecast plus tani korek na podwójną rękojeść bez foregrip-u.Drugi kiję też wersja ekonomiczna blank ISB 783 i tanie komponenty ( znowu dzielona rękojeść bez foregrip-u). I póki co ostatnia wędka ( i tu rodzi się pytanie czy nie za wcześnie podjąłem się takiego wyzwania) spining C.D. BLCJWPIKEL296 i tu już poszedłem po bandzie tzn. przelotki Fuji Sic najwyższej jakości korek i dobry uchwyt też Fuji, zgodnie z tradycję rękojęść dzielona ale tym razem z małym foregrip-em. Tak się po krótce przedstawia moje praktyka rod - makera. Przerobiłem też kilka wędek ale to rzaczej była kosmetyka.Mam nadzieję, że zdjęcia można otworzyć i że dobrze widać mój skromny warsztacikPzdr.TARŁO$ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 @Tarlos przede wszystkim - dzięki za fotki Piszesz że łączysz na taśme przedłużke do kluczy nasadowych z blankiem, moje pytania: - czy silniczek (ruch obrotowy) nie ukręci taśmy?- czy elastycznośc połączenia nie powoduje że kij próbuje chodzic w różnych kierunkach podczas obracania?- domyslem sie ze w kartonie kładziesz cos ciezkiego żeby nie jeździł? Mam nadzieję że pokażesz zdjecia wędek, któe wykonałeś. Także tych elementów z których nie jesteś zadowolony - byłaby to cenna nauka na co należy zwrócić szczególną uwagę. Wszyscy uczymy się na błędach. Wybrałeś bardzo mocne i szczytowe blanki do wędke castingowych, czy to miało być coś do jerka czy do jigowania, czy po prostu lubisz takie szybkie kije i masz na tyle opanowana technikę rzutową że możesz sobie na nie pozwolić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 @TARLOS Wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam Odpowiadam1.Silniczek nie ukręci taśmy-jest barzdo mocna, a po za tym siły skręcające przy bardzo lekkim blanku są znikome, w pierwszej wędce używałem nawet zwykłej papierowej taśmy malarskiej ale ta niestety ma tendencje do odklejania się od korka ( skutek wiadomy).2.Jeżeli kij jest umieszczony w prowadnicach ( wycięcia w kartonie i widełki ) nawet jeżeli połączenie wykazywało by chęć pochodzenia sobie tu i tam to przy odpowiednim obciążeniu kartonu i przymocowaniu silniczka ( np taśmą klejącą do podstawki) i obowiązkowo idealnym wycentrowaniu, kij nie ma tendencji do odchodzenia na boki.3.Błędy jakie widać to przede wszytkiem zbyt dużo lakieru na jednej z wędek na przelotkach niedaleko szczytu, ale można to jakoś przeżyć zważywszy, że są to kije mocne i ciężkie, także takie błędy wg mojej opini nie wpływają na akcję.4.Rzeczywiście blanki wybrałem mocne - powiedziałbym z perspektywy czasu, że zbyt mocne. No ale cóż jak biblijny niewierny Tomasz, jak się sam na własnej skórze nie przekonam to nie uwierzę. Napewno w mojej stajni przybędzie jeszcze kilka niedrogich-dobrych Batsonów ale o zdecydowanie wolniejszej akcji i lżejszych. Ale tą przyjemność samodzielnego składania kolejnych wędek zostawiam na jesień. To były moje pierwsze samodzielnie złożone kije dlatego między innymi wybór padł na barzdo mocne i stosunkowo tanie blanki. Gdyby coś nie wyszło to żałowałbym wydanych pięniędzy, ale póki co kije sprawują się świetnie, MB idealny do jerków a ISB do cięzkiego castingu. Jeżeli chodzi o Composita to marzyłem zawsze o bardzo mocnym kiju na pstrąga pod duże woblery - no i ten kij spełnia moje wszystkie oczekiwania.To jest poprostu ten kij. Zdjęcia moich wędek dołącze dzisiaj wieczorem.Pzdr.Tomasz Tarłowski - TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam Zgodnie z obietnicą chciałbym przedstawić moje wypociny.Pzdr.TARŁO$ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 A teraz to co mnie nie wyszło tak jakbym chciał.Przelotki trochę przelałem lakierem.Wędki nie są jeszcze opisane czekam na specjalne piórko do opisywania. Tak samo z gałkami na koniec wędki czekam aż kolega mi je wytoczy z drewna. Także wędkami można łowić ale nie są do końca zrobione.Pzdr. TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 @Tarlos dzieki za wkład w rozwój kącika rodbuildera. Myślę że takie zdjęcia od ludzi którzy zaczynają przygodę z montażem wędek są tak naprawdę najcenniejsze bo na świeżo można przedyskutować różne trudniejsze aspekty np. lakierowanie przelotek, i zwrócić uwagę na te trudniejsze aspekty pracy monterskiej. Chętnie obejrzałbym jeszcze zbliżenia omotek w kiju spinningowym - czy z nich jesteś już zadowolony? A jeśli tak, to jakie kroki podjąłeś żeby osiagnąć lepsze efekty? Druga sprawa. Widzę że trochę napracowałeś się nad rękojeściami. Bardzo mi się podobają. Czy mógłbyś dać trochę fotek ze zbliżeniami , zwłaszcza foregripów? Widzę że na jednej z wędek foregrip jest zakończony jakimś metalowym pierścieniem, chętnie obejrząłbym to z bliska Pozdrawiam ps. kurcze, naprawde fajne wygladaja te split gripy, zwlaszcza ten na MB - toczyles dolny korek czy udalo Ci sie tak dobrac gotowe rekojesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 @Tarlos, jeszcze takie małe pytanko: w którym markecie kupiłeś ten silniczek, bo wczoraj byłem w dwóch i jak pytałem o coś takiego to robili Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 WitamJa kupiłem w LEROY MERLIN, ale widziałem też w OBI i CASTORAMIE, a kiedyś w AUCHAN.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi