Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam Lepszych zbliżeń nie udało mnie się zrobić.Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 i jeszcze kilka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 i następna wędka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 i ostatnia - spining, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam Korek jak i wszystkie inne komponety kupiłem w FC. Całą długą rękojeść, a potem przycinałem wg uznania i szlifowałem w odpowiedni kształt. Jeżeli chodzi o obrączkę w MB to jest wytoczona z aluminium ( pomysł autorski- mnie się podoba )W spiningu z omotek jestem zadowolony. Przede wszystkiem najważniejsze moim zdaniem jest idealne wypoziomowanie-wycentrowanie wędki w trakcie schnięcia lakieru. Jeżeli wędka będzie biła na boki to nie ma siły lakier będzie spływał w jedną stronę bardziej, jeżeli będzie nachylona wzdłużnie to będzie spływał wzdłuż omotki. Recepta jest prosta trzeba trenować-składać kije i po jakimś czasie dojdzie się do takiego mistrzostwa jakie prezentuje Pan Irek i Piotr z FC, którym chciałem bardzo podziękować bo to dzięki Ich radom i instrukcją podjąłem się samodzielnego złożenia wędek. A uwierzcie mnie, że nie ma większej przyjemności jak złowienie pięknej ryby na włsnoręcznie złożony kij i np własnej roboty woblera. Poprostu serce rośnie Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 nie ma większej przyjemności jak złowienie pięknej ryby na własnoręcznie złożony kij Tomku, to bardzo ładnie napisałeś, fajnie że masz serce do rodbuildingu, i mam nadzieje ze to nie ostatnie Twoje kijki widzimy na zdjeciach. Mysle ze tutaj umiejetnosci nabywa sie przez praktyke, i po prostu ileśtam kijów trzeba w życiu zrobić. Na przykładzie omotek które pokazałeś myślę iż można powiedzieć że widać postęp, przynajmniej tak wnioskuję ze zdjęć które zamieściłeś. W tej omotce na przelotce spinningowej w zasadzie już nie ma się do czego przyczepić - jak Ty to oceniasz? Obrączka w MB to rzeczywiście bardzo fajny pomysł, w ogóle ciekawie Ci wyszły wszystkie te rękojeści.Piszesz że szlifowałeś korek. Robiłeś to ręcznie czy zaimprowizowałeś sobie jakąś szlifiernię? Ten mały pękaty foregrip przy wędce spinnigowej jest trochę nietypowy - to jest może wykorzystany fragment jakiegoś dolnika czy tyle po prostu się napracowałeś żeby nadać kształt? Bardzo dziękuję za zdjęcia. Jak na pierwsze w życiu produkcje to poszło chyba bardzo dobrze Pozdrawiam sp. jak z wyważeniem wędki przy split gripie poradziłeś sobie? Jakoś dociążałeś dodatkowo z tyłu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 WitamTem mały foregrip sam wyszlifowałem. Szlifiernia - tak używam do tego wkrętarki aku na którą montuję kawałek korka , papier ścierny w ręce i heja Kręgosłupy w castingach wyznaczyłem sam, a w spiningu poprosiłem Panów z FC.Spining mam już wyważony po mój kołowrotek, natomiast z castingami czekam na gałki drewniane które ponoć mają do mnie niedługo dotrzeć, poza tym na ISB będę robił wyplatankę pod dyktando Pana Irka i to też napewno wpłynie na doważenie dolnika.Tak z omotek spiningowych jestem zadowolony, ale też takie przelotki łatwiej lakierować ze względu na ich jednostpkowość i wysokość.Na pewno zmontuje jeszcze parę kijów dla siebie, a może i nie tylko??????Pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 To może i ja pokaże swoje rękodzieła które powstały dzięki moim maszynkom . A oto pierwszy z nich; RX8 2.75m do 21g Oraz omotki z przelotkami Fuji Alconite. Następne kijki ponizej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 I następny kijaszek: Jerkowy RX7 198m do 42g oraz omoteczka z przelotkami Fuji Alconite stripping 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 I jeszcze jeden kijaszek: RX7 2.30m do 21g Oraz omoteczka z Fuji alconite. Mam jeszcze dwa kijaszki uzbrojone przez siebie ale są zrobione standardowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Witam,Panowie - REWELACJA. Gratuluję samodzielnie wykonanych wędzisk! Omotki @pietrusa właściwie są zrobione profesjonalnie. @Tarlos, myślę, że doświadczenie zdobyte przy montażu przedstawionych wędek spowoduje, że następny kij będzie polakierowany idealnie. Jak będziesz w pracowni przywieź jedno z wędzisk. Postaram się coś doradzić, aby omotki wychodziły jeszcze lepiej. Pomysł na maszynkę do lakierowania świetny. Jak widać, nie taki diabeł straszny z tym montowaniem wędzisk. Mam wielkią nadzieję, że samodzielny montaż wędzisk będzie dalej się rozwijał. To wspaniałe zajęcie dające wiele satysfakcji. Mam również nadzieję, że kącik rodbuildera będzie pomagał tym, którzy będą chcieli rozpocząć samodzielną przygodę z wędką. Jak zbierze się kilkanaście osób, chętnie zorganizuję coś w rodzaju Seminarium dla monterów na przykładzie z USA, gdzie takie spotkania odbywają się corocznie.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 No no no Pietrus moje słowa uznania extra ! Wspaniale to uzbroiłeś, jakowyś nowy mistrz nam rośnie i to całkiem blisko mojego podwórka Taki zaczep to bym kupił do mojej pstragówki... da rade ? Jak tak to daj znać na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Z tym mistrzem to bez przesady Mistrzowie to w FC siedzą,Ale dzieki za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Kapiatlna wymiana pomysłów. Gratuluję wspaniałych efektów.Po prostu super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Panowie SUPER Prace @pietrus@ polakierowane 1A mam zamiar tez w ta zime cos w tym kierunku zrobic, mam dwa gołe kije: Harrison VT 60-120 i SPORTEX JERK BAIT fioletowy hyba bede musial zrobic zdjencie z mojej maszynki. PozdrawiamMarkus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Zrób koniecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 A to moja, jeszcze nieskonczona. Wielkie dzienki mojemu Tatusiowi pozdrawiamMarkus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art-Rod Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Szacunek Panowie, porządna robota, a maszynki prawie profesjonalne. Ja na kartonie po Chappi wykonałem mnóstwo wędek haha, ważne są chęci i doświadczenie. I topowe komponenty.Pozdro! pietrus -ścisk czad!markus - trudno mi określić rozmiar po płytkach, ale odniosłem wrażenie, że rozstaw Twojej WM jest zbyt duży, przy wiązaniu elastycznych szczytowych partii mogą być problemy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 @Art-Rod i inne zbrojochłopaki.Mam takie nietypowe pytanie.Ile wam zajmuje zawiazanie samych omotek na wędce z ich ustawieniem aby były równo?Jak wyczytałem robicie to na maszynkach.Chodzi mi o samo zawiazanie,bez szlifowania przelotek,rozmieszczenia ich itp.Obojętnie jaka to wedka,czy cast,spinn,czy mucha.Rozumiem,ze sa przelotki jedno i dwustopkowe,jest ich wiecej lub mniej.Ale ta różnica nie tak znaczna.(jeśli chodzi o ilości przelotek)Czy omotki do muchówek także robicie na maszynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Taps@ Tak jak mówisz ,ciężko odpowiedzieć na twoje pytanie.Zalezy to od wielu rzeczy;-od ilości przelotek-od tego czy sa na jednej czy na dwóch stopkach-od tego czy dajesz jakieś wstawki z innych nici- i od tego czy ci sie coś nie pie... W sumie jedna przelotke jednostopkową bez wstawek z innych nici robie kilka minut. Blank obracam ręcznie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art-Rod Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Maszyna to brzmi dumnie haha, raczej podstawka..Elektrycznej na pedał używam okazjonalnie, np. przy wędkach morskich. Omotka to 5-10 minut, ustawienie przelotki w osi czesto drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam wszystkich serdecznie! Przerobiłem jak na razie jedną wędkę i jestem na etapie kompletowania sprzętu aby złożyć kilka kolejnych. Mam zamiar zbudować maszynkę do nawijania omotek. Gdy zadałem pytanie znajomemu elektrykowi o silnik jaki by mi przypasował do takiego a takiego celu to powiedział, żeby wklepać w allegro TUR. Aukcja już wygrana , krótko mówiąc jest to silnik od maszyny do szycia z pedałem, którym sterujemy obrotami myślę, że nada się w 100%. Za używany dałem 50 PLN. Odnośnie instyktaży na temat budowy wędek to moim zdaniem każdy początkujący (np. ja) powinien oberzeć to: http://shop.mudhole.com/Rod-Building-101# Te kilka filmików wyjśnia moim zdaniem wszystkie podstawowe rzeczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 to ja mam takie pytanie ile kosztuje złożenie własnej wędki gdy już ma się maszynke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 z 4 stówki. Na jakim blanku Batsona PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Panek@ Samodzielne złozenie wedziska kosztuje około 150 zł taniej niz w pracowniach.Pewnie zależy to jeszcze od pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi