Skocz do zawartości

Karasie 2017

Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można nastawić na karasia w rzece w dodatku z muchówką i jeszcze go złowić ??

Nie ogarniam :)

Bo to jest wyczyn na miarę mistrzostwa świata :ph34r: :D .

http://jerkbait.pl/topic/80357-muchowy-mistrz-europy/

Edytowane przez pisarz
  • Like 3

@Zielony Mistrzostwo :) Jak widać Piotrek łowi te karasie kiedy tylko chce, zarówno w rzece jak i wodach stojących. Też bym tak chciał. Jak będę duży to też będę w czołowce światowej i będę łowił co chcę i gdzie chcę :)

P.S. Piotrze, opowiedz jeszcze jak prowadziłeś kiełżyka.

Edytowane przez ictus
  • Like 2

A ja czekam jak ten wątek o karasiach się rozwinie:).-oczywiście z premedytacją.

Panowie białoryb bardzo często jest łowiony zimą!

@maxtip- szczególnie zimą, dlaczego, a dlatego, że większość gatunków ryb jest pod ochroną i bierzemy co jest dostępne.Osobiście podczas zimowych połowów kleni i jazi łowiłem sporo białorybu włąśnie na imitację kiełży, larw chrusta itp.Niektóre gatunki ryb jak świnki, certy, leszcze i krąpie były łowione systematycznie.

@Zielony trzymam kciuki za następne karasie, bo o tej porze potrzeba wiele samozaparcia i wytrwałości za takie łowienie.

• Like 2

Ictusie odpowiadając na Twoje pytanie muszę potwierdzić to co napisał Ginel. Istotana przy łowieniu białorybu jest wytrwałość i samozaparcie. Mnie takim łowieniem zaraził mój przyjaciel a jednocześnie mistrz od Jazi Skalka. On łowi spiningiem a ja muchówką i jakoś się nie gryziemy :)

c4c2595687ccf70fmed.jpg

Wracając do karasi to podstawowym czynnikiem jest ich znalezienie. W wodzie stojącej zimą o ile nie ma lodu szukam ich w okolicach resztek roślinności. Lekkie nimfki prowadzę turlając, przeciągając po roślinach w tempie poruszania żywego kiełża. W rzece poszukałem roślin i takiego wsteczniaka.Nimfy dałem cięższe a kiełża na haku nr.16 okrasiłem srebrną kuleczką

b0abc34cff0f085bmed.jpg

by wyróżniał się w ciemnym otoczeniu. Prowadzenie to raczej turlanie po dnie z powolnym wjechaniem w rośliny. Często karasie i inne ryby stoją wprost w nich.Wiem, że te karasie to takie pospolite rybki, którym daleko do troci, sumów czy szczupaków ale przyznam,że mam sporo satysfakcji z ich łowienia tym bardziej, że częste są niespodzianki. Przykładowo dzisiaj trafił mi się spory leszcz :)

55d901bec45a11d5med.jpg

• Like 31

Styczeń nie jest dobrym miesiącem na karasie. Zbiorniki nadal głęboko zamarznięte a nocne mrozy w granicach minus piętnastu stopni dają małe szanse na skuteczne łowienie muszką karasi. Nad rzeką natura rzeźbi fantastyczne struktury i już sam ich widok zachęca do spacerów nad wodą

b3e56bef89141cd3med.jpg

Odwiedził mnie przyjaciel z pomorza z koła Trzy Rzeki i tak troszkę dla zabawy pojechaliśmy na muszkowe karasie

f5d6ab2c088edd3fmed.jpg

Bartek złowił i mnie też się trafił jeden.Wiem, że skromne ale w styczniu dają taką małą wędkarską radość

7a6a715a5feabe39med.jpg

Skuteczne nimfy to szare lekkie kiełżyki na haku16.Żyłka 012, wędka dziesięcio-stopowa w klasie 3

Były też poważniejsze ryby ale w miarę możliwości postaram się kontynuować karasiowy wątek.

89d7b13e0fa0a608med.jpg

Pozdrawiam

• Like 21

• 2 tygodnie później...

Na chwilkę przed zasypaniem lubelszczyzny kolejną dawką śniegu pojechałem nad rzeczkę spróbować złowić lutowego karasia. Udało się chociaż rybka mała.Łowiłem tym samym zestawem co ostatnio.

01b77783b85a3e46med.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Zielony
  • Like 31

Łowienie w taki mróz zbyt rozsądne nie jest. Rankiem było minus piętnaście a w dzień minus osiem. Dolny odcinek rzeki zamarzł. Wytrzymałem na rybach nieco ponad godzinkę i jednego karasia złowiłem :)

85f982541c3a4e78med.jpg

Wędka Hanak 275cm w klasie 2 po przezbrojeniu przez Wojtka Grocholę działa znakomicie. Nimfa kiełżyk uwiązany na haku 16.

Edytowane przez Zielony
  • Like 22

• 3 tygodnie później...

Brania są ledwie wyczuwalne. Długi przypon i kilka lub kilkanaście metrów linki powodują, że trudno o dobry kontakt z muszkami. Generalnie to takie łowienie jak pstrągów buzzerami w wodzie stojącej. Najczęściej branie wyczuwa się przez narastające napięcie linki.

• Like 1

Łowienie karasi na spina czy muszkę to super sprawa. Cieszę się ogromnie, że złowiłeś taką rybkę a wątek karasiowy jest teraz udziałem kilku osób :)

Gratulacje. Na spinning nigdy karasia nie złowiłem ale znam jednego specjalistę ;) zresztą nie tylko od karasi.

• Like 1

Marzec jest miesiącem na tyle przyjaznym, że można już na ryby zabrać dziecko.

3f2418221a53add7med.jpg

Mam sporo radości z obserwacji Jego postępów w rzutach linką. A obaj cieszymy się złowionymi rybami :) .

f3c72f14cce00af2med.jpg

Wędka w klasie 4 szklany Orvis Super Fine. Nimfka to imitacja ochotki a żyłka na przyponie 012

• Like 36