Skocz do zawartości

KATALOG wymiarów łożysk w kołowrotkach spiningowych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Niebawem będę tuningował TATULĘ Type-R 100HL :)

Zna ktoś rozmiary łożysk jakie można podmienić w tym kołowrotku?

Wtedy wyjdzie Zillion dla ubogich :D

Rozmiar 4x7x2.5

2x na wormie i po 2x w knoby, czyli łącznie 6szt wstawisz zamiast tulejek teflonowych ;)

Edytowane przez Żbiku

• 4 miesiące temu...

Panowie proszę o pomoc, niedługo będę wysyłać Techniuma 1000 FA do smarowania, kasowania luzów i chciałbym, aby przy okazji zostały powymieniane łożyska zamiast podkładek tam gdzie się da. I tutaj moje pytanie: jakich wymiarów łożyska i gdzie da się pozmieniać tak, aby wszystko grało? Z wątku już wyczytałem, że po prawej stronie korby można i tam zdecydowanie się to przyda, bo już jest luz. Jednak czy są inne tuleje, które można zamienić? Na zdjęciach dodaje schemat Techniuma.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

Marcin

post-59489-0-22693200-1469009108_thumb.jpg

post-59489-0-57614600-1469009118_thumb.jpg

Nie patrz z ktorej strony korba. Mozna ja z dowolnej przykręcić. :)

Łożysko mozesz wsadzić tam gdzie go teraz nie ma, czyli na kole od strony zębów.

To ktore jest jeżeli jest OK to nawet wymieniać nie trzeba. Chyba że lepiej założyć cały komplet (2szt) nowy? Koledzy którzy to (servis) robią na okrągło doradza lepiej.

Ja w tym temacie raczej dopiero raczkuję, dlatego zapytałem. Czyli poza prawą stroną korby nie ma sensu dokładać?

tym łożyskiem na wormie wiele nie zyskasz a dużo możesz stracić :D twin paUEry też nie miały tam łożysk i ślicznie chodziły a chyba technium fa to z tanich maszyn taki model najbardziej zbliżony do wyższej półki chyba z tego co kojarzę. Na korbe dokladaj śmiało tylko musisz dobrze to rozegrać w zależności od zużycia teflonu.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Pilnie potrzebne wymiary łożyska na szpulce zillion 100 shla ,hshlr. Chodzi mi o szerokość.

Ogólnie we wszystkich multikach jest 4mm,takie Katobi od HG to mają w nazwie oznaczenia średnicy węwnętrznej i zewnętrznej,bo szerokość czy to w Shimano,Daiwa czy ABU jest nie zmienna i wynosi 4mm.

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Witam.

Koledzy, czy jesteście w stanie odpowiedzieć mi na takie pytanie - Jakie łożyska warto kupować jeśli nie "Ezo" ?

Mieszkając w UK kupiłem trochę rzekomych "Ezo" które okazywał się nieco luźniejsze niż oryginalne Shimano'wskie "SARB" do tego wysypują się jak jakieś badziewie z bazaru... :/

Wiec gdzie, za ile...no i jakiej firmy łożyska spiszą się dobrze w kołowrotkach...? :/

Ja zakładam ezo ale mam z pewnego źródła, nic się nie wysypuje, mam zarówno stalowe jakie zakładam w środek jak i smr nierdzewne, najczęściej w rolkę choć zdarza się że ktoś chce wszystkie ezo smr w cały młynek. 

Możesz popatrzeć tutaj http://lozyskaceramiczne.pl/index.php?cPath=1 albo tutaj http://www.albeco.com.pl/ - w tym drugim możesz kupić łożyska koyo warte uwagi.

Najgorzej wypadały Ezo SS'y   7x11x3 oraz 5x8x2.5 - te szlag trafiał nawet podczas dobierania podkładek pod przekładnię a te pod pinion nie wytrzymywały prób reanimacji Ultegry C2000S :/

Ja kupowałem w dosyć dużym angielskim sklepie...ale angole łatwo dają się nabierać chińczykom :)

A  łożyska dedykowane do modeli R/C mogą dać radę w kołowrotkach ? W końcu tam też się "kręci na ostro" :D

• 3 miesiące temu...

Witam.

Czy ktoś kupował łożyska ceramiczne lub hybrydowe u tego producenta? Zakład ceramiki specjalnej Ceramit. Nosze się z zamiarem zakupu kilka hybrydowych łożysk do multików i szukam opinii. Może jest to jakaś alternatywa dla chińskich lub porównywalne do katobi ewent. boca.