Skocz do zawartości

Bolenie 2017

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ostatnie 21 dni maja nauczyłem się o boleniach więcej niż przez wcześniejsze lata swojego życia. Miałem na kiju kilka ogromnych ryb w tym dziś bolenia, który był tak duży, że nikomu nie uwierzyłbym w podobny rozmiar. Niestety ani jednego z kilku poważnych holi dużych ryb nie zakończyłem finałem. Rekordowe ryby i mała rzeka to niestety trudne połączenie, nawet mimo używania naprawdę konkretnego sprzętu. Wielki boleń ma tak ogromną siłę i spryt, że wędkarz nie jest w stanie go zatrzymać a hol może trwać bardzo długo, odjechanie na mocnej lince w dół rzeki 70m nie stanowi dla nich problemu a tam czekają, trzciny, gałęzie, zwałki... może jeszcze kiedyś się uda.

• Like 22

Przez ostatnie 21 dni maja nauczyłem się o boleniach więcej niż przez wcześniejsze lata swojego życia. Miałem na kiju kilka ogromnych ryb w tym dziś bolenia, który był tak duży, że nikomu nie uwierzyłbym w podobny rozmiar. Niestety ani jednego z kilku poważnych holi dużych ryb nie zakończyłem finałem. Rekordowe ryby i mała rzeka to niestety trudne połączenie, nawet mimo używania naprawdę konkretnego sprzętu. Wielki boleń ma tak ogromną siłę i spryt, że wędkarz nie jest w stanie go zatrzymać a hol może trwać bardzo długo, odjechanie na mocnej lince w dół rzeki 70m nie stanowi dla nich problemu a tam czekają, trzciny, gałęzie, zwałki... może jeszcze kiedyś się uda.

Ty lepiej powiedz czy zdecydowałes sie na tego XMG1142L  :) Ciekawy jestem co wybrałes zamiast niego :) Oststanio golądalem Boleń TV na YT i powiem Ci,że pod bolka fajny kij - ładnie pracowal pod takimi 70+

Edytowane przez "Paweł"

Metoda to częste przebywanie nad wodą.

A jeszcze jak wiesz kiedy to jesteś królem w na wsi:)

A jak jeszcze wiesz na co i masz to owo coś w pudełku to jesteś sołtysem.

I wszystko wiadomo  :unsure:  - nie ma jak się nie zgodzić - trudniej z realizacją ale jest progres (przynajmniej wobec zeszłorocznego maja.

• Like 1

Metoda to częste przebywanie nad wodą.

A jeszcze jak wiesz kiedy to jesteś królem w na wsi:)

A jak jeszcze wiesz na co i masz to owo coś w pudełku to jesteś sołtysem.

I wszystko wiadomo  :unsure:  - nie ma jak się nie zgodzić - trudniej z realizacją ale jest progres (przynajmniej wobec zeszłorocznego maja.

I dlatego są jeszcze jakieś bolenie w wodach. 

• Like 1

Gość DAWIDspinn

Z Tatą łowiłem swoje pierwsze bolenie. Teraz przy braku czasu i dzielących kilometrach, łowimy razem coraz rzadziej. Jednak zawsze udaje nam się ładnie połowić. Tym razem to był mój dzień. Trafiłem kilka ładnych rapek w tym rodzynka ze zdjęcia. Ryba wzięła na mojego ulubionego woblera 7cm ze sterem Basońskiego od Tomka1988. Pobrała na wysokości rzutu, dlatego walka była emocjonująca. Klasyczne miejsce, przerwana opaska. Wobler prowadzony z prądem. Łowiłem kijkiem Lavida 270 do 25gr z podłączonym kręciołkiem Sicario z OctaBraid 0,10mm. To był dobry dzień.

post-49243-0-92319900-1495395815_thumb.jpg

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 33

Dwa średniaki z zeszłego tygodnia. Niby niewiele różniące się długościowo, ale zupełnie inny kaliber temperamentu i wagi. Pierwszy, typ "naspeedowanego pakera" :) , dał czadu jakby miał z ósemkę z przodu i długo nie chciał skapitulować. Drugi, dla odmiany typ "łagodnego intelektualisty w okularkach" :) szybko chyba stwierdził, że nie ma się co za bardzo szarpać, jak ma za chwilę i tak wrócić do wody, a energię lepiej zaoszczędzić na polowanie na coś bardziej kalorycznego, a mniej kłującego po paszczy.

post-52159-0-69751200-1495479675_thumb.jpg   post-52159-0-02535700-1495479708_thumb.jpg

Dziś z kolei chyba wybitnie dobrze udało mi się naśladować ukleję. Co prawda żaden Bolesław na brzegu nie wylądował, za to po kilkuminutowym holu doznałem zaszczytu uściśnięcia łapy rybitwie :) Całe szczęście, że miałem akurat 0,18 na kołowrotku, a kotwica trafiła w łapę, a nie w dziób, bo były by szopki z odhaczaniem. I tak się cały spociłem przy tej operacji, ale wszystko na szczęście dobrze się skończyło i dla mnie, i dla niej. Przy okazji przekonałem się, że rybitwa na kiju szału nie robi, wolę jednak Aspiusy :) Dużo poważniej było by z mewą śmieszką lub łabędziem (ojciec już kiedyś ciał żyłkę) :)

• Like 20

Mansik? Krisu? A co z Wami?

;)

Zdjęcia z maja zrzucę na kompa dopiero w czerwcu, wiec znając tempo moich prac pewnie w lipcu.. jeżeli będzie co pokazać, pokaże ;)

A mansik fotografuje dziewice :)

Dziewczęta* ! :)

No i co nam po tym, skoro nie wrzuca zdjęć na forum...

Nie ma co pajacować.. są odpowiedniejsze miejsca na TAKIE zdjęcia.

A... przy okazji, GRATULUJE wszystkim łowcą! :)

Edytowane przez mansik
  • Like 1

Takie dwie majowe. Jedna fajna ,druga szprot ,ale takie aktualnie przeważają. 

Sprzetowo w miarę ekonomicznie bo bez zmian.Przynętowo również :) pzdr

Maćku, twoje przynęty nie sa ekonomiczne, one są BEZCENNE B) !

Edytowane przez mansik
  • Like 1

Graty wszystkim fajnych boleni. @Svenka mega rapa :)

Dziękuje wszystkim za gratulacje, tak już na zimno, rybka była zacna, pływa dalej, oby dała komuś z Was takie emocje jak mi.

Andego twoje rybki również piękne. Pozdro.

Edytowane przez SVENKA666
  • Like 2