Thomason Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Dzisiejszy odrzański amator uklejeczek.Krótki wyskok na odrzańskie ostrogi. Boleń dziś od czasu do czasu chlapnął się gdzieniegdzie. Ten zaatakował z pierwszego rzutu wobka typowo boleniowego prowadzone dość szybko na szczycie ostrogi.Był dobrze odżywiony i nie był aż taki mocno wyścigowy, troche powalczył i był skubaniec silny. Po szybkiej fotce od razu wraca do wody oczywiście.Mierzony na szybko coś około 68 cm. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) andego - wyglądają na mega grube te bolki. Szacun - z powierzchni się takie udaje z łowić czy to z dna? Edytowane 23 Maja 2017 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 andego - wyglądają na mega grube te bolki. zostały ściśnięte, żeby weszły w kadr , stąd to złudzenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wildriver Opublikowano 23 Maja 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Rapa 80cm Między burzami,na początku nic nie zapowiadało dobrego dnia...kilka pustych brań"cwaniaków",następnie żonglerka to jednym,to drugim"killerem",ale łowienie dalej nie przynosiło efektu.Gdzieś z daleka nadciągało ciemniejsze,złe niebo.Jeszcze było spokojnie i słonecznie,dopiero coś się kroiło w powietrzu. Pierwszy rzut Jumperem wykonałem,przyznaje,bez krzty przekonania.Po bardzo dalekim wyrzucie pod drugi brzeg rzeki,zdążyłem wykonać tylko dwa obroty korbą mojego "szimańca" eksplozja wody i wędzisko zabiera niezły ciężar,niestety po chwili holu spada pod nogami,nieduży na oko 55-60.Następnie w prawie każdym rzucie jest strzał i woda otwiera się przy każdym braniu,wyjeżdża na brzeg 6 ryb w przedziale 55-67cm. Jest dobrze,ale zaczyna wiać,ciężko poprowadzić przynętę,ponieważ silny wiatr,zabiera linkę w bok i wyciąga przynętę zbyt szybko z obszaru gdzie przebywają ryby.Próbuję z innego ustawienia,gdzie mogę dorzucić do miejsca "X" i poprowadzić dobrze Jumpera,lecz okazuje się,że przestały wychodzić do wierzchu i już powierzchniowe jedzonko ich nie interesuje. Po chwili przerwy zakładam gumę RH ukleja 12cm 30g.Wykonuję długi rzut w miejsce,gdzie wcześniej żerowały bolenie pod powierzchnią.Tym razem daję opaść przynęcie na dno,kasuję luz i zdecydowanym ruchem wędziska podbijam ją,jednocześnie kręcąc korbką tak by czuć jak zaczyna pracować i w tym momencie następuje tępe, uderzenie,zacięcie i czuję ciężki odjazd w dół,ryba schodzi coraz niżej,zaczynam za nią spacer wzdłuż brzegu,wali pięknie łbem z bardzo dużą siłą,wędka choć ma swoją moc(Matagi silky sea bass 20lb)gnie się pięknie po samą rękojeść,przeciwnik jest z tych "wysoko-burtowych" i na prawdę łatwo nie daję za wygraną i walczy bardzo energicznie jak na swoje gabaryty,aż do samego podebrania.Ukazuje się płetwa słodkowodnego rekina.Pokazał się cały,daje mu 75,lecz jest bardzo mocny,muruje i trzyma się silnego nurtu,pod nogami przełożył się i wtedy dopiero zobaczyłem wielkość rapy.Ale nie tak łatwo daje się wyłożyć na bok,pięknie skacze,wali łbem!Ale kopci! Za karczycho nie da rady go objąć W końcu dostawiam go do brzegu i chwytem za pokrywę skrzelową delikatnie wyciągam bolka na ląd... JEEEEEST!!! Grube 80!!!Już rzucam bez mierzenia: "80 JAK ZŁOTO!!!"Nie pomyliłem się.Miarka wskazała 80cm.Ten krótki wypad na bolenie nauczył mnie,żeby dawać szanse nawet tym przynętom,do których jeszcze nie mamy przekonania.Jumpera RH założyłem tylko dlatego,że wcześniej w rozmowie ze znajomym,który łowi regularnie na tej miejscówce dowiedziałem się,że w ubiegłym roku wyjął na niego bardzo dużo ładnych ryb.Kiedy już miałem zamiar zwinąć sprzęt,przypomniał mi się jeszcze jeden szczegół.Słowa twórcy RH.Ten moment,kiedy pogoda się zmieni i mniejsze ryby"siądą",wtedy jeszcze przez chwilę jest szansa na złowienie"byka".Rzut ukleją RH był strzałem w dychę.Podsumowując warto kombinować z nowymi przynętami i sposobami łowienia,jak i warto przekonać się do sprawdzonych przynęt i sposobów.Pozdrawiam wildriver NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 25 Maja 2017 przez bartsiedlce 93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Nominacja do konkursu opis roku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andego Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 andego - wyglądają na mega grube te bolki. Szacun - z powierzchni się takie udaje z łowić czy to z dna? Brania na bezsterowy wobler podbijany z dna. Wielkościowo rybki 73 i 68 cm. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Andego a ty czasem nie robisz tych zdjec GoPro albo jakas inna kamerka akcji? Tak wychodza ryby z GoPro jak sie nie wygnie pyska i ogona w strone obiektywu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Rapa 80cm fajne Ukleja RH i łowienie z dna kojarzy się z późną jesienią, a trzeba próbować przez cały sezon.Ryba Andego też to potwierdza.Super ryby! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Maro Konkretnie wieczorowy, opaskowy, patrolowy na spirola photos upload 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andego Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Andego a ty czasem nie robisz tych zdjec GoPro albo jakas inna kamerka akcji? Tak wychodza ryby z GoPro jak sie nie wygnie pyska i ogona w strone obiektywu.. Fotki robie od kilku lat aparatem Sony dsc h 50. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) To musi byc szeroki kat w tym aparacie.Prawie zawsze masz na fotach glowe i ogon ryby uciekajace do tylu a tak sie dzieje jak trzymasz bolka normalnie na prosto. Zeby wyszedl jaki jest realnie trzeba przegiac rybe leb i ogon w strone obiektywu. Prawie zawsze masz takie zdjecia wiec musi byc obiektyw o szerokim kacie. I nie chodzi o to ze sie do czegos przywalam po prostu to zauwazylem i chce pomoc. Przegnij kiedys rybe do fotki tak zeby jej srodek ciala liczac od glowy do ogona to byl srodek kadru. A leb i ogon do przodu. Zobaczysz roznice. EDIT: teraz sprawdzilem ogniskowa i to nie o to chyba chodzi bo minimalna jest 31mm. Widocznie tak trzymasz ryby do zdjec i tyle. Jak Ci to pasuje to ok. Jak nie to moze moja rada na cos sie przyda. Edytowane 24 Maja 2017 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Jak wyginać rybę wtykaną w obiektyw, żeby wyszła duża i prosta. Do czego to doszło 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Nie kumasz nic. Wiele osob robi teraz zdjecia szerokim katem. Bo wiele aparatow go ma.Lumix z ktorym teraz sie szwedam- z lenistwa ma 28mm. Juz taka ogniskowa powieksza ryby. Przy 14mm w GoPro i jego podrobach z kazdej ryby zrobisz potwora pod warunkiem ze ma z 7dych i sprytnie schowasz rece. Nikt nikomu nie zarzuca wtykania ryb w obiektyw. Widze jak sie @Andego ustawia do fotki to chce pomoc. Jak go to nie interesuje to zleje temat a ja nie zaplacze. Ryba moze sobie byc nadmuchana nie wiadomo jak. Wazne jest zdjecie na miarce. Bo ono pokazuje co zlowiles a nie bolek co niucha nosem matryce od I-fona. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Wiem, wiem,dworuję sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) A tak nawiasem mowiac to nadmuchiwania bolkow chyba nigdzie indziej na swiecie nie da sie nauczyc lepiej niz na Jerkbaicie. Sam jestem uczniem tej szkoly. Wystarczylo patrzec i obserwowac. Ja tylko od zawsze promowalem do kazdej napompowanej foty zdjecie na miarce- takiej z tekstylnego albo ze skladu budowlanego a nie drukowanej na kompie i to sie wielu osobom nie podobalo i nie podoba dalej. Edytowane 24 Maja 2017 przez Krisu23 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 - takiej z tekstylnego albo ze skladu budowlanego a nie drukowanej na kompie czyli że ktoś drukuje miarkę z gęstszym rozstawem kreseczek?? no to jestem w szoku, a myślałem że w moim wieku już niewiele może mnie zaskoczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Możesz to zrobić nawet nieświadomie. Aby uzyskać prawidłowy wydruk nie wystarczy podać jego wymiary. Musi się jeszcze zgadzać z gęstością wydruku urządzenia drukującego zwanego DPI, czyli ilość pixeli na cal kwadratowy. Jak go nie znasz i podasz inne lub nie zmienisz standardowego ustawienia to na pewno 1 m nie będzie miał 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasza_Szp Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Czy naprawdę trzeba się oszukiwać, w codzienności jest dość oszustwa, a teraz jeszcze przy prezentowaniu ryb, aż takie parcie?! Co z tego że będę miał 'życiówkę' z oszustwa! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Był taki baner przed sklepem czy smażalnią, "Wędkarzy i innych kłamców witamy" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Dlatego sądzę, że rywalizacja wędkarska na centymetry i kilogramy jest bez sensu.Wszelkie "zawody wędkarskie" uważam za idiotyzm. A jak jeszcze czytam relację z "zawodów", gdzie uczestnicy wyciągają z krzaków pochowane wcześniej ryby, to tylko się w tym przekonaniu utwierdzam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 A mi się takie zdjęcia zwyczajnie bardziej podobają, bo są estetyczne i jest na czym oko zawiesić. Jakie to będzie miało znaczenie za tydzień czy miesiąc, że ktoś (dajmy na to jakiś ch.j z Pułtuska ) zrobił z sześćdziesiątki siedemdziesiątkę. Ważne, żeby nie pokazywać zdjęć o estetyce wschodniej tj. ryba przetaczana w błocie i liściach która wygląda jakby jeszcze obrobiła wpie.ol za to, że po rosyjsku nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Dlatego sądzę, że rywalizacja wędkarska na centymetry i kilogramy jest bez sensu.Wszelkie "zawody wędkarskie" uważam za idiotyzm. A jak jeszcze czytam relację z "zawodów", gdzie uczestnicy wyciągają z krzaków pochowane wcześniej ryby, to tylko się w tym przekonaniu utwierdzam. Niech rywalizują na Jeziorze Tarnobrzeskim to się wyleczą. Ostatnio miejscowa elyta przez 6 godzin nie złowiła nawet marnego okonia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 A tak nawiasem mowiac to nadmuchiwania bolkow chyba nigdzie indziej na swiecie nie da sie nauczyc lepiej niz na Jerkbaicie. Sam jestem uczniem tej szkoly. Wystarczylo patrzec i obserwowac. Ja tylko od zawsze promowalem do kazdej napompowanej foty zdjecie na miarce- takiej z tekstylnego albo ze skladu budowlanego a nie drukowanej na kompie i to sie wielu osobom nie podobalo i nie podoba dalej. eeee tam, wczoraj na fejsie widzialem bolka (nie z PL) wiekszego na zdjeciu niz lowca. Wiec jerk ma jeszcze troche do nadrobienia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 a ja widziałem metrowego, który wyglądał na 80 + 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Kolejnym krokiem może być już tylko fotoszop 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi