Skocz do zawartości

Bolenie 2017

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy odrzański amator uklejeczek.

Krótki wyskok na odrzańskie ostrogi.

Boleń dziś od czasu do czasu chlapnął się gdzieniegdzie. 

Ten zaatakował z pierwszego rzutu wobka typowo boleniowego prowadzone dość szybko na szczycie ostrogi.

Był dobrze odżywiony i nie był aż taki mocno wyścigowy, troche powalczył i był skubaniec silny.

Po szybkiej fotce od razu wraca do wody oczywiście.

Mierzony na szybko coś około 68 cm. 

BBBjpg_aqrapha.jpg

• Like 11

To musi byc szeroki kat w tym aparacie.Prawie zawsze masz na fotach glowe i ogon ryby uciekajace do tylu a tak sie dzieje jak trzymasz bolka normalnie na prosto. Zeby wyszedl jaki jest realnie trzeba przegiac rybe leb i ogon w strone obiektywu. Prawie zawsze masz takie zdjecia wiec musi byc obiektyw o szerokim kacie. I nie chodzi o to ze sie do czegos przywalam po prostu to zauwazylem i chce pomoc. Przegnij kiedys rybe do fotki tak zeby jej srodek ciala liczac od glowy do ogona to byl srodek kadru. A leb i ogon do przodu. Zobaczysz roznice. EDIT: teraz sprawdzilem ogniskowa i to nie o to chyba chodzi bo minimalna jest 31mm. Widocznie tak trzymasz ryby do zdjec i tyle. Jak Ci to pasuje to ok. Jak nie to moze moja rada na cos sie przyda.

Edytowane przez Krisu23

Nie kumasz nic. Wiele osob robi teraz zdjecia szerokim katem. Bo wiele aparatow go ma.Lumix z ktorym teraz sie szwedam- z lenistwa ma 28mm. Juz taka ogniskowa powieksza ryby. Przy 14mm w GoPro i jego podrobach z kazdej ryby zrobisz potwora pod warunkiem ze ma z 7dych i sprytnie schowasz rece. Nikt nikomu nie zarzuca wtykania ryb w obiektyw. Widze jak sie @Andego ustawia do fotki to chce pomoc. Jak go to nie interesuje to zleje temat a ja nie zaplacze. Ryba moze sobie byc nadmuchana nie wiadomo jak. Wazne jest zdjecie na miarce. Bo ono pokazuje co zlowiles a nie bolek co niucha nosem matryce od I-fona.

• Like 6

A tak nawiasem mowiac to nadmuchiwania bolkow chyba nigdzie indziej na swiecie nie da sie nauczyc lepiej niz na Jerkbaicie. Sam jestem uczniem tej szkoly. Wystarczylo patrzec i obserwowac. Ja tylko od zawsze promowalem do kazdej napompowanej foty zdjecie na miarce- takiej z tekstylnego albo ze skladu budowlanego a nie drukowanej na kompie i to sie wielu osobom nie podobalo i nie podoba dalej.

Edytowane przez Krisu23
  • Like 2

Możesz to zrobić nawet nieświadomie. Aby uzyskać prawidłowy wydruk nie wystarczy podać jego wymiary. Musi się  jeszcze zgadzać z gęstością wydruku urządzenia drukującego zwanego DPI, czyli ilość pixeli na cal kwadratowy. Jak go nie znasz i podasz inne lub nie zmienisz standardowego ustawienia to na pewno 1 m nie będzie miał 1 m.

Dlatego sądzę, że rywalizacja wędkarska na centymetry i kilogramy jest bez sensu.

Wszelkie "zawody wędkarskie" uważam za idiotyzm.

A jak jeszcze czytam relację z "zawodów", gdzie uczestnicy wyciągają z krzaków pochowane wcześniej ryby, to tylko się w tym przekonaniu utwierdzam. 

• Like 2

A mi się takie zdjęcia zwyczajnie bardziej podobają, bo są estetyczne i jest na czym oko zawiesić. Jakie to będzie miało znaczenie za tydzień czy miesiąc, że ktoś (dajmy na to jakiś ch.j z Pułtuska ;)) zrobił z sześćdziesiątki siedemdziesiątkę. Ważne, żeby nie pokazywać zdjęć o estetyce wschodniej tj. ryba przetaczana w błocie i liściach która wygląda jakby jeszcze obrobiła wpie.ol za to, że po rosyjsku nie rozumie.

Dlatego sądzę, że rywalizacja wędkarska na centymetry i kilogramy jest bez sensu.

Wszelkie "zawody wędkarskie" uważam za idiotyzm.

A jak jeszcze czytam relację z "zawodów", gdzie uczestnicy wyciągają z krzaków pochowane wcześniej ryby, to tylko się w tym przekonaniu utwierdzam. 

Niech rywalizują na Jeziorze Tarnobrzeskim to się wyleczą. Ostatnio miejscowa elyta przez 6 godzin nie złowiła nawet marnego okonia :)

• Like 1

A tak nawiasem mowiac to nadmuchiwania bolkow chyba nigdzie indziej na swiecie nie da sie nauczyc lepiej niz na Jerkbaicie. Sam jestem uczniem tej szkoly. Wystarczylo patrzec i obserwowac. Ja tylko od zawsze promowalem do kazdej napompowanej foty zdjecie na miarce- takiej z tekstylnego albo ze skladu budowlanego a nie drukowanej na kompie i to sie wielu osobom nie podobalo i nie podoba dalej.

eeee tam, wczoraj na fejsie widzialem bolka (nie z PL) wiekszego na zdjeciu niz lowca. Wiec jerk ma jeszcze troche do nadrobienia :D

• Like 4