Skocz do zawartości

Bolenie 2017

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o bolenie z chanczy to są do upolowania ale trzeba poświęcić im wiele uwagi, nie zawsze jest to czas stracony. Ja traktuje je jako przylow przy okoniowaniu. Drugi złapany w pojedynkę więc ryba niestety na ziemi. 8bfa2f0cb796d7eec325f07a8c8c6682.jpgcebcd6339d0955753c84769fdf2d5772.jpg

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 23

Panowie, ostatnio postanowiłem troszkę odświeżyć moje pudełeczko z przynętami boleniowymi, wybór padł na ukleję RH. Bardzo miły Pan powiedział mi przez tel. co i jak i nawet kotwiczki z kółkami dorzucił :D  Dzisiaj byłem przetestować i mimo dziwnej pogody i braku aktywności ryb udało mi się złowić dwa bolenie z czego jeden do pokazania na forum ;) Jestem bardzo zadowolony z nowej przynęty - jest świetna i piękna, w szczególności ten jej czarny ogonek, sam bym przywalił :D  :D  :D 

af21e568d92e6304gen.jpg

22f5dc22132cf763gen.jpg

Towarzyszyły mi nurogęsi, które płoszyłem z miejscówki na miejscówkę ;) 

96db895a04df3d2agen.jpg 

• Like 35

A propos mierzenia to u sporej części napotykanych kolegów nad wodą i na przeróżnych filmikach w sieci widzę jak ludzie mierzą przykładając miarkę krawiecką bezpośrednio do boku ryby i mierząc ją jakby "po łuku". Czy nie powinno się rozkładać miarki sztywno na ziemi i dopiero na nią kłaść rybę? Nie mówię to o łowcach C&R bo przy nich to nieistotne, ale jak ktoś decyduje się zabrać rybę to wg. mnie może mieć problemy w razie kontroli. W moim okręgu straż rybacka na bank nie puściłaby czegoś takiego płazem. Przy grubszych sztukach to dodatkowe kilka centymetrów na długości.

ps. pisząc, o kładzeniu ryby na miarkę na ziemi bardziej mam na myśli to, że miarka ma być sztywno rozciągnięta. 

Rybki w wątku kapitalne, miło pooglądać :)

• Like 1