Skocz do zawartości

Bolenie 2017

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Ciemnolubne bolki...które dały popalić...szczególnie ten większy rybka już ciężka do złapania i objęcia nabita jak jesienny krawężnik było już z czym się mocować????trzecia a właściwie pierwsza spada co nie było złym omenem????897a4db12ac05c4c7206e7cfedaa067f.jpg2dc03ee4f0784351211d74661c37b9c7.jpg

Wysłane z mojego LG-H840 przy użyciu Tapatalka

• Like 26

Były trzy ogarnąłem dwa, które polowały na kleniki, trzeci cedził lipcówkę i nie dałem rady, wpadał z otwartym dziobem w stado sieczki i filtrował co zatrzymał na sitku. Jeszcze nie umiem poradzić sobie z fiszbinowcami ale mam kilka pomysłów.

Niemniej dziękuję bo jest to komplement, szczególnie otrzymany od Ciebie.

• Like 7

A czy boleń jest w stanie odbyć skuteczne tarło w zbiorniku? Bo u nas nawet "morskie" bolki pchają się w dolną Radunię i kopulują w całkiem mocnym nurcie...

W samym zbiorniku ciężko. Zależy jaka zaporówka. Głównie chodzi o rzekę która wpada. Górskie są do tego idealne i bolki w takich normalnie przystępują do tarła. U mnie na zbiorniku jeszcze parę lat temu ciąg tarłowy wyglądał jak łososi na Alasce teraz jest tych ryb dużo mniej bo z roku na rok są wyłapywane i mielone. Wstawiałem w zeszłym roku na jerka film ze zgrupowania przedtarłowego jest na pierwszych stronach wątku bolenie 2016. Poszperasz to znajdziesz.

Opolski okręg już dał du.yzezwalając na eksterminacje boleni na tarliskach..rzeźnia trwa co roku na Nysie Kłodzkiej przed wejściem do Nyskiego i przed wejściem Nysy do Otmuchowskiego..bo im bolenie rybę wyżarły...na tarliskach padały okazy po 90 pare centymetrów regularnie...miejscowi ubijali po kilkadziesiąt boleni dziennie..wszystko bite i legalnie...oczywiście tylko w okresie tarłowym bo normalnie żaden cymbał nie potrafił złowić bolenia..szkoda słów...

Wysłane z mojego LG-H840 przy użyciu Tapatalka

U mnie jest to samo, tylko boleń ma okres ochronny. Co roku swołocz rżnie na tarlisku bo jak ryby wrócą do zbiornika to już się kończą pomysły na złowienie.

Wiem z pewnego źródła ,że jest tam list do takiego starego bolenia co go widujesz...Michał podał czas, miejsce spotkania i podpisał się chytrze "Jolka" .Ciekawe co na to ryb :D

Za każdym razem jak idę odwiedzić miejsce gdzie chodzi ten bolek to się najpierw czujnie rozglądam czy nie ma Mansika w pobliżu:) A ryba jest stara cwana i wielka więc szanse jej złowienia są niestety niewielkie. Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 4

Gratuluję Kolegom pięknych ryb i zdjęć z okazami, ja muszę popracować jeszcze nad sztuką samojebki  ;)

Ryby złowione na Śląsku, pierwszy grubasek czaił się na płytkiej wodzie za przerwaną główką, atomowe branie na wolno prowadzonego Sieka było niesamowite, ryba w doskonałej formie dobrą chwilę nie pozwalał doprowadzić się do siatki. Drugi sprinter, złowiony na granicy nurtu i bardzo wolnej głębokiej wody, z powierzchni na Panica, po braniu przez chwilę myślałem, że go straciłem ponieważ błyskawicznie płynął w moją stronę, w silny nurt - gdzie przez chwilę pokazał na co go stać. Obydwie rybki po szybkim foto wróciły do wody. 

Kij x-fast 2.6m < 21g, żyłka 0,23. 

post-59931-0-86361600-1500293382_thumb.jpg

post-59931-0-31652600-1500293395_thumb.jpg

post-59931-0-03298100-1500293405_thumb.jpg

• Like 18

Kolejny szprotek na ASProuta w wersji WTD
Błąkał się miedzy rowerkami wodnymi..

W ramach ciekawostki..
Z panem widocznym w tle stoczyłem krótki boleniowy 'pojedynek".
Przez 30 min zaliczyłem 3 wyjścia + rybe..
Pod drugim gejzerze miejscowy łowca postanowił sobie usiąść..
Dopiero ryba na brzegu zmobilizowała go do dalszych prób B)

2mr5geb.jpg

• Like 43

Witam. Jak ostatnio mam w zwyczaju zaczynam z zamiarem łowienia kleni... parę wyjść za wobkiem zero ryb na myśl nasuwa mi myśl :coś źle robię.Zmiana wobka,prędkość prowadzenia,kierunek zwijania ,z prądem pod prąd nic. Zmmiana miejsca to samo coś wobki nie kuszą żadnego jegomoscia. W górę rzeki słyszę głośne śmiechy, myślę dziś klenie nie chcą współpracować. Na mostku towarzystwo nawet do pogadania wymiana zdań wspólna obserwacja wychodzących kleni zero efektu. Pomyślałem idę w miejsce ostatniej szansy strome zejście zchodzę i myśl 10 rzutów i jade do domu. Pierwszy rzut wyjscie kilku kleni myślę acha są, drugi rzut to samo,myśl wolniej zwijać i nagle leniwym ruchem niczym łódź popchnięta na fali coś wychodzi do małego woblerka i nawet nie plusk a powolne zassanie i jest... ale coś nie tak parę odejść parę zrywów i zamiast życiowego klenia z głębi wyjeżdża boleń... Zdziwiony całą sytuacją nie udolna próba podebrania wolny odjazd ponowna próba i jest mam go... W ogromnym pysku wystające nóżki mojego woblerka do złudzenia przypominającego małego owada i niewiara w to co moim oczom się ukazało. Na smużaka 25mm siada boluś 68cm. Przechodnie pomagają mi zrobić pamiątkowe zdjęcie :cyk,cyk buzi i do wody.
post-46563-0-53455200-1500677807_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"            :good:
Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 17

Dzisiaj wspolny wypad z kolega Piotrkiem na Dunajec nizinny rybki słabo gryzły woda brudna i niska .udało się upolowac bolka ,uderzył w paprocha okoniowego w wodzie po kolana ,sprzętowo przerobiona przez Filzera Magna silver zander 3m-2-15 gram żyłka 0-14 cormoran i ninja daiwapost-61271-0-32347500-1500836257_thumb.jpegpost-61271-0-14011300-1500836320_thumb.jpeg

• Like 5