Skocz do zawartości

Bolenie 2017

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Te bolenie to pierwsze złowione przeze mnie w życiu i czysto spontanicznie wracając do domu czyli [emoji848]wjadę tylko na chwilę [emoji16] . Wędka jaka jeszcze jeździ w bagażniku to St.Croix AVS76mlxf2 czyli absolutnie do tego nie przeznaczony do tego wobler okoniowy i guma na sandacza .
Odcinek Warty za miejscowością Czerwonak jeden skusił się na woblera drugi na lunatica 3" jakie było moje zaskoczenie jak nagle coś narobiło tyle szumu w wodzie i no i ta walka coś niesamowitego . Znalazłem kolejny target wędkarskich wypraw szkoda że tak późno [emoji106][emoji41].696a364079e53c6a5b0bd20d76d45acb.jpga04689abc9a0279ad239a424419b0736.jpg

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Dzisiaj rybka z opisem i z poradą :) Pojechałem na bolki. Zawinąłem na metę- biją ale złowiłem tylko kilka po 50cm. Widać, że duże też żerują ale nie do skuszenia. Pokombinowałem, poobserwowałem i wyciągnąłem szczupakowego glidera jakieś 14cm i 50gr.  Jakież było moje zdziwienie kiedy w pierwszym rzucie zapiął się piękny bolo. Niestety koło łódki spadł. Drugi (też ładny) zaparkował w zawadzie i dowidzenia. Trzeci(z fotki) zażarł tak, że jedną kotwę 1.0 miał w skrzelach  a drugą wewnątrz pyska. CZY TO RZEKA CZY JEZIORO NIE BÓJCIE SIĘ NA BOLENIA KONKRETNYCH PRZYNĘT. Bo one nie zawsze chcą woblerów 7cm. Pzdr. 

zv1qhi.jpg

21mujab.jpg

Edytowane przez Krisu23
  • Like 28

W środku lata bywa, że rapy pokaźnych rozmiarów żerują widowiskowo przy główkach i nie reagują na dziesiątki (różnych) podawanych im wabików. 
Wówczas uczłowieczam rapy, tłumacząc swoje wędkarskie niepowodzenia ich przebiegłością, inteligencją, doświadczeniem...
Innym razem, najczęściej jesienią, z jednej namierzonej miejscówki łowię kilkanaście grubych rap i wtedy uważam je za "łatwe".
I weź tu człowieku bądź mądry:D
Powyższe odnoszę do Odry i moich doświadczeń z boleniami, sporadycznie łowie rapy w stojącej wodzie.

A oto średnio inteligentna rapa z końca września :D    ;)

2pob03t.png

http://jerkbait.pl/gallery/album/42-tasiek-fotojb/

• Like 43

Kloc z przed kilku dni jak widać 8 z przodu bardzo gruby zwierz :D ,Bartek napisał jak to wygląda na Odrze gdzie i ja łowię.Ganiam te bolki ponad 10lat .Łowiłem po kilkadziesiąt dziennie , zazwyczaj przy jesiennym szale ale to chyba nie wróci.Mój rekord to 26 sztuk w niecałe 4h, dodam że nie były to pierdy po 65cm.

Jednak tragedii jeszcze nie ma zdarza się złowić kilka z 7 na przodzie podczas jednego wypadu,

post-58483-0-16278500-1511297720_thumb.jpg

• Like 23

Dajesz wabikowi spaść do dna po wrzuceniu do wody ? Czy od razu wolne równe zwijanie?

Zależy od głębokości łowiska. Jak jest głębiej (ponad 3m), to po zarzuceniu chwilkę czekam, ale nie opuszczam wabika na dno.  

Jesienią staram się, aby przynęta szła w pół wody.

W niektórych głębszych miejscach sprawdza się metoda opadowa z dłuuuuuższymi podciągnięciami.

Edytowane przez tasiek321
  • Like 4

Po taśkowych trochę mizernie wyglądają ale  kilka takich Burtosławów Małoświeżych z mazowieckiej  wody wrzucę....małoświeżych bo sprzed miesiąca. Czy były mądre czy głupie? Uważam ,że mądre bo przy tej presji głupie skwierczały by już dawno na oleju ;)  Jestem również święcie przekonany ,że te akurat osobniki morsa polspingu by ignorowały,  w przeciwieństwie do ich pradziadków z czasów PRL-u :

210aqlj.jpg

2vn5jxw.jpg

w7eaeh.jpg

2cpxg1g.jpg

Pzdr.

Edytowane przez maicke82
  • Like 43

To był dobry rok na Bolki połowiłem ich sporo w Odrze jak i na ujściu Dzwiny w Dziwnowie.

Co ciekawe największe trafiały się w czasie szukania sumow. Wybitnie smakował im Bonito 9cm krąp.

Tu jeden ciekawy, po wardze wnioskuję ze był już kilka razy na haku.

https://www.instagram.com/p/BX4s6qKh0m2/