Skocz do zawartości

Bolenie 2017

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon boleniowy rozpoczęty :) Wypad z Pawłem na rybki i jak to z nim bywa jak zwykle miał dobrego nosa i ryby dopisały ! Zadowolenie jeszcze większe ponieważ rybki na swojaka który jak widać nawet im się spodobał do tego w końcu ochrzciłem nowy patyk boleniami :) Dzięki Paweł za foty i wędkowanie oraz za to że się nie zniechęciłem dzięki Tobie  od samego początku patrząc na tą wodę i pogodę-rano było strasznie zimno :) I gratulacje bo znowu sprawiłeś mi rybne lanie ;)

post-52497-0-31049500-1493646948_thumb.jpg

post-52497-0-86485700-1493646965_thumb.jpg

zgadnij kotku co mam w środku :)

post-52497-0-20424800-1493647007_thumb.jpg

post-52497-0-07041900-1493647074_thumb.jpg

• Like 19

W końcu rozpocząłem sezon boleniowy. Wędkarze z Małopolski wiedzą jak ciężkie warunki były na Wiśle i jej dopływach, które skutecznie uniemożliwiły mi majówkowe boleniowanie. Dzisiaj stan Wisły był całkiem znośny, więc nie marnowałem dnia i biczowałem wodę w dwóch turach :P podczas pierwszej, w południe, mogłem przywitać się z rybkami, 3 brania i trzy zmarnowane, dwa po krótkim holu a jedno niezacięte. Po obiedzie dylemat - siłownia czy siłowanie się z nurtem rzeki, ale za długo czekałem na taki dzień, więc musiałem iść nad wodę :) Ryby nie wykazywały takiej aktywności jak w południe, ataków boleni nie było widać na powierzchni. Próbowałem je kusić w toni i strefie przydennej, niestety bez efektów. Do agrafki zapiąłem woblera 8 cm w złotym kolorze i sprowadzałem wachlarzem bardzo wolno prowadząc. Kiedy wydawało mi się, że będzie to kolejny pusty 'przejazd', około 2 m ode mnie uderzył pierwszy bolek w tym sezonie :) walka nie trwała długo ale była na 'krótkim dyszlu' więc sprawiła mi trochę emocji :) niestety boleń połknął całego woblera 8 cm bardzo głęboko, dlatego nie bawiłem się w mierzenie (na oko miał ok 60-65 cm) i po uwolnieniu z kotwic wypuściłem go, odpłynął całkiem żwawo. Mam nadzieję że szybko wydobrzeje i niedługo spotkamy się ponownie ;)

post-52678-0-69190100-1494098775_thumb.jpg post-52678-0-03077800-1494098780_thumb.jpg 

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" I "MAJÓWKA Z JERKBAIT"         :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 13

Obawiałem się już, że będzie to najbardziej zmarnowane wędkarsko 9 wolnych dni jaki pamiętam. Pomimo dramatycznych warunków pogodowo - hydrologicznych, próbowałem desperacko znaleźć jakąkolwiek kałużę, bajorko czy strugę nadającą się choćby do zamoczenia mikrojiga. W końcu, kiedy już zniechęcony, w zasadzie miałem pieprznąć sprzętem, coś mnie podkusiło na "rekonesans ostatniej szansy". I dzięki temu, że posłuchałem przeczucia, udało mi się zawrzeć znajomość z pewnymi bardzo sympatycznymi bliźniakami (a przynajmniej na pewno kolegami z klasy) :) Otwarcie sezonu, o jakim nawet nie marzyłem, ze względu na sytuację pogodową..

post-52159-0-26278000-1494270453_thumb.jpg  post-52159-0-07134500-1494270467_thumb.jpg

post-52159-0-95241100-1494270485_thumb.jpg  post-52159-0-00862300-1494270506_thumb.jpg

• Like 29

Ciekawe czy pojawią się piankowe gumiaki do street fishingu. Bo o takich gumofilcach malowanych w reklamy typu "Blachy Pruszyński" i "Lowrance" jak na koszulkach naszych uczestników zawodów międzynarodowych to śnię od dawna. Ależ bym sobie takie kupił. No ale gumofilce nie mają szans. Może zrobią piankowce do streeta-oby. Do tego Iphone live stream i nie trzeba iść na ryby. 

Maicke82 fajne bolki. Guciolucky trawnik musisz skosić bo zarasta:)

• Like 4

Też myślałem ostatnio o takich neoprenach ale bardziej żeby samodzielnie je zrobić. Ziomeczek pracuje w wytwórni podeszw, już z szefem, że zajedzie kombinator powybrzydzać :) A, że chłopaki szukają nowych pomysłów na produkcję to może urodzi się z tego coś więcej.

• Like 1