Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

:(  To z czego je wykonają ? :unsure:

Niska waga wynika z niewiele podniesionej pojemności skokowej w stosunku do 15-20 . 

Jedno co jest niepokojące to bardzo mała pojemność miski olejowej.

Spodzina prawdopodobnie taka sama, przełożenie na pewno.

Wtrysk zamiast gaźnika.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

30 to póki co zupełnie inny silnik, prawie dwa razy cięższy, prawie dwa razy większa pojemność skokowa.

Jednym słowem, wróżę mu dwa razy większy przebieg niż tej nowej 25.

• 0

Z tego co mi jeszcze udało się dowiedzieć , to że ten model F25G będzie można kupić z elektrycznym rozrusznikiem i sterowany za pomocą rumpla.

Powiem szczerze że właśnie takiego szukam, a oferta konkurencji nie powala.

• 0

70KM z litra to jeszcze nie jakieś wysilenie. Bardziej norma przy w miarę nowoczesnym silniku wolnossącym. Takie parametry osiągały silniki benzynowe 20 lat temu - Golf 3/4 itp.  Ale tendencję rzeczywiście widać.

Dla porównania - najnowsze konstrukcje po downsizingu mają około 115km z litra (uturbione).

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Qrde bez przesady.

Jeśli silnik ma masę 58 kg i jest lżejszy od poprzednika o 25% to znaczy, że poprzednik miał masę prawie 80 kg.

22 kg lżejszy .... czy zmniejszenie pojemności i wykonanie obudowy silnika ze stopu magnezu aż tak wpływa na masę ???

Może jeden gaźnik to 5 kg ?

Ile waży sam silnik (tłoki, korbowód, głowica, zawory itd.) ?

Czy wał i spodzina/przekładnia jest też ze stopu magnezu ?

Może obudowa silnika całkowicie wykonana z super wytrzymałego plastiku ?

Czy naprawdę nie macie wątpliwości ?

Inna prawa, że Yamaha w małych silnikach daje wałki rozrządu z plastiku, może poszli dalej ?

Edytowane przez bankroot

• 0

Qrde bez przesady.

Jeśli silnik ma masę 58 kg i jest lżejszy od poprzednika o 25% to znaczy, że poprzednik miał masę prawie 80 kg.

22 kg lżejszy .... czy zmniejszenie pojemności i wykonanie obudowy silnika ze stopu magnezu aż tak wpływa na masę ???

W odpowiedzi na twoje pytanie: silnik o pojemności 350cm waży około 48kg (15-20KM). Silnik o pojemności 420cm waży około 58kg - 20% większa pojemność, 20% większa masa. Silnik o pojemności ~500 (obecne 25/30hp) waży około 70kg - 40% większa pojemność od 350, 40% większa masa, 700cm - 100kg (obecne 40-50km) - 2 razy większa pojemność-dwa razy większa masa. Z grubsza możesz przyjąć, że wzrost masy jest wprost proporcjonalny do wzrostu pojemności. Masa w normie dla tej pojemności.

Edytowane przez psulek

• 0

W odpowiedzi na twoje pytanie: silnik o pojemności 350cm waży około 48kg (15-20KM). Silnik o pojemności 420cm waży około 58kg - 20% większa pojemność, 20% większa masa. Silnik o pojemności ~500 (obecne 25/30hp) waży około 70kg - 40% większa pojemność od 350, 40% większa masa, 700cm - 100kg (obecne 40-50km) - 2 razy większa pojemność-dwa razy większa masa. Z grubsza możesz przyjąć, że wzrost masy jest wprost proporcjonalny do wzrostu pojemności. Masa w normie dla tej pojemności.

Małe sprostowanie.

Obecne 30/40 to te same silnki, 700cm. 50/60/70 taka sama pojemność z tym, że 70 ma inną spodzinę chyba z rodziny 80/100/115.

25 to jest indywidualista :)

• 0

Zależy u którego producenta. Nie odnosiłem się konkretnie do Yamahy, tylko do ogólnego trendu. Tohatsu, Honda, Evinrude, Mercury mają ~500cm pojemności przy 25/30 i ważą 70kg. Etec ma prawie 600, waży 70, ale to dwusuw.

Edytowane przez psulek

• 0

70KM z litra to jeszcze nie jakieś wysilenie. Bardziej norma przy w miarę nowoczesnym silniku wolnossącym. Takie parametry osiągały silniki benzynowe 20 lat temu - Golf 3/4 itp.  Ale tendencję rzeczywiście widać.

Dla porównania - najnowsze konstrukcje po downsizingu mają około 115km z litra (uturbione).

Jeśli to wysilenie odniesiemy do motocykli, gdzie z litra wykręca się seryjnie około 190-200 KM to jeszcze wiele możliwości przed producentami :)

No i pomimo tego i pomimo około 20 tys obrotów na minutę te silniki żyją całkiem sporo. 

• 0

Nie powinniśmy porównywać silników w innych pojazdach choć konstrukcyjnie różnią się niewiele, głównie systemem chłodzenia i przeniesieniem napędu, przeznaczenie zaś to istotna i najważniejsza różnica.
Mimo wszystko bliższe zaburtowym, a jeszcze bliższe podpokładowym są silniki w samochodach.
Do tej pory pływa sporo łodzi z silnikami od różnych aut, często są to przeróbki ale spokojnie dają radę.

Włóżmy silnik z r1 czy gsxr-a 1000 do głupiej fabii i się przekonamy jak pojedzie :)

Inaczej odczuwa się moc na wodzie, w samochodzie i motocyklu, pewnie inaczej też się ją oblicza (?) . Prędkość również jest zupełnie inaczej odczuwalna bo większość z nas podnieca się, że łódka płynie 5km/h szybciej :D  :P 

• 0

Odnośnie odchudzonych konstrukcji, to zdaje się, że i Mercury wypuścił  w 2015 lub 2016 model o mocy bodajże 20 km, znacznie lżejszy od konkurencji.

Ja nie słyszałem informacji aby był z nimi jakieś duże problemy.

Więc miejmy nadzieję że i te Yamahy będą ok.

Ja już zamówiłem, po targach Wiatr i Woda mają już trafić do Dilerów Yamahy, w kwietniu pójdzie na wodę.

• 0

Odnośnie odchudzonych konstrukcji, to zdaje się, że i Mercury wypuścił  w 2015 lub 2016 model o mocy bodajże 20 km, znacznie lżejszy od konkurencji.

Ja nie słyszałem informacji aby był z nimi jakieś duże problemy.

Więc miejmy nadzieję że i te Yamahy będą ok.

Sorry, jeśli z silnikami dwuletnimi miałyby być problemy to ceny dwusuwów poszybowałyby mocno do góry.

Myślę, że 10 lat to jest minimum co silnik powinien pracować bez żadnych zastrzeżeń.

Niestety już tak nie jest i problemy zaczynają doskwierać nowym konstrukcjom.

3 - letnie suzuki, używane w Bałtyku rdzewieje. To ciekaw jestem co by się działo jakby były używane w na prawdę słonej wodzie...

• 0

Czy mógłbyś podać jaki to model Mercury 20km ?

Będę niedługo kupował właśnie silnik 20km i waga jest dla mnie istotna

Z tego względu celuje aktualnie w Suzuki 20km (dokładnie: DF20AEL), ze względu na jego wagę niższą od innych producentów

• 0

Przepraszam, mój błąd, dopiero sprawdziłem w domu. To nie Merkury tylko Suzuki, masz rację. Suzuki DF20A  Lean Burn z układem wtrysku paliwa nie wymagającym akumulatora (najlżejszy silnik 20 km w swoje klasie - jak twierdzi producent)

Zmylił mnie czarny kolor.

Edytowane przez Marcin Ostróda
  • Like 1

• 0

Przepraszam, mój błąd, dopiero sprawdziłem w domu. To nie Merkury tylko Suzuki, masz rację. Suzuki DF20A Lean Burn z układem wtrysku paliwa nie wymagającym akumulatora (najlżejszy silnik 20 km w swoje klasie - jak twierdzi producent)

Zmylił mnie czarny kolor.

Kurcze, szkoda, bo juz myslalem ze będę miał alternatywę ;)
  • Like 1