Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wczoraj dzwoniłem do dealera Yamahy, sa wlasnie po szkoleniu....... w wawie na temat nowych silników tych 25 % lżejszych

Jaka waga 25 KM ?

Ile cylindrów ?

Jaka cena wersji podstawowej a jaka z ładowaniem i trymem ?

Eeeeeeeeeee, oddzwonie do pana bo nie mam na tą chwile takich informacji -(

Ok czekam zobaczymy co usłyszę

• 0

Marcin . Jestem z 3city i dilerów jest tu w pip Berna 20  jak dobrze pogadasz to dostaniesz golasa za ok 10,500 nie rdzewieje tylko siadają wtryski , oczywiscie wszystko jest winna woda w paliwie tylko że letnia Pb jest higroskopijna bo ma najwiecej estrów alkoholi i z dodatkiem emulgatorów i nawet stosując separator nie wytrącisz wody .

Gwarancja powiedz kto korzysta a raczej kto zostawia szmalec w autoryzowanym poza 1 góra 2 przeglądami tu masz interwały przegladów odnotowane w pamieci kompa .

Mercury na EFi nie ma mozliwosci przeserwisowania u znajomego , dostep do serwisu EFI jest poprzez serwer dla autoryzowanych ;)

Ile pozostawi się w serwisie przyjmujac przegląd dla zachowania gwarancji 100 mth przez 5 lat ?

Gdybym nie porozmawiał w serwisie nie uwierzył bym w cuda np. że potrafia anulować gwarancje bo  w okresie docierania przekroczyłes obroty powyzej 5000

Edytowane przez Trebron

• 0

Ciekawy jestem jak zwykły kowalski bez obrotomierza może sprawdzić obroty. Czyli tak samo jak w samochodach są niuanse z gwarancją np . KIA 7 lat ale..... .I nikt ci nie powie przed zakupem co i jak jeśli sam się nie dopytasz . Dobrze że mam kolegów których znam od małego i wszystkie silniki kupuje u nich i jeszcze nie było tak że byłem oszukany czy wyczyszczony z kasy za serwis gwarancyjny.

• 0

Jeszcze chwila i zacznę się poważnie zastanawiać nad tym zakupem. :(

Ale tak na poważnie, to zanim wpadł mi w oko ów silnik F25G, to szukałem wśród innych producentów  i yamahy też,

silnika -  25 km, rozrusznik elektryczny lub (elektryczny  / szarpak),  ładowanie, rumpel.

Wyboru nie ma

• 0

Marcin nie kumam robisz wywiad a pchasz się w nowoczesne i jeszcze niesprawdzone jednostki , waga czy to 58 kg czy 70 jaka róznica tego nie przewozi się w bagazniku .

Jak bardzo zalezy ci na wadze to masz resztki w UK  Yamek F w 2T 25 km cos cirka 3.500 funtów 

wystawiaja sie na ebay ale mają stare zapasy 15 i 25 

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-YAMAHA-2-Two-Stroke-15-FMHL-S-HP-Outboard-Boat-Motor-Engine-Commercial-15HP-/400588415326

Dla kolegi co pytał sie o Berna 20 sory skasowałem poczte  :(  silnik nowy  poekspozycyjny któtka stopa nieoplacalne  dolożenie rozrusznika z tego co wiem to suza kladzie nacisk w tym roku na duże moce .

Na Alledrogo jets wystawca kemmer-tools i ma resztki nowych Tosiek w bdb price :) ja brałem 2 uzywki konkretny sprzedawca  pełna UE gwarancja

Edytowane przez Trebron

• 0

Trebron

Różnica między normalnym modelem Yamahy 25 km a tym odchudzonym to 20 kg.

A wg mnie to dużo, oczywiście że silnik będzie na stałe przy łodzi.

Rozmawiałem z czystej ciekawosci  z jednym z dilerów z moich okolic zajmującej sie tylko i wyłącznie silnikami zaburtowymi Yamaha 

W porównanu z dotychczasowymi konstrukcjami Yamy 2 cyl   silniki 25 i rozwiniecia mocy   3 cyl wypadaja najlepiej pod wzgledem trwałosci w porównaniu z konkurencją jednak porównujemy tu silnik w którym została tu zastosowana elektronika i wtrysk paliwa 

Zwrócił tez uwage na konfiguracje która potencjalnie zamówiełeś aby porównać cene mase i wyposażenie G do F  owszem jest tak kilka gadzetów rodem z Tohatsu ;)

Sprawdz to wszystko jestem bardzo ciekawy finalnego porównania .

Edytowane przez Trebron
  • Like 1

• 0

W Norwegi sa juz pierwsze informacje na temat nowego silnika Yamahy wraz z cenami  https://m.finn.no/boat/motor/ad.html?finnkode=90573363

Sprawdziłem właśnie ceny z poprzednią ceną katalogową Yamahy i jest średnio  niższa na modelu o około 1500 koron norweskich 

Edytowane przez jac72

• 0

Rozmawiałem ze sprzedawcą  i z tego co mi  powiedział to  model F25 GWHS ( w moim przypadku krótka stopa) będzie miał do obejrzenia pod koniec lutego. Odnosnie tej kombinacji też niewiele wiedział na dzień dzisiejszy. Jak otrzyma jakąś konkretną  informację to da mi znać 

• 0

W dniu dzisiejszym zadzwonił do mnie diler yamahy z Iławy.

Dostali ceny i opisy nowych silników.

Z ciekawostek, silniki z opcją rozruchu elektrycznego będzie miał też szarpaka.

Nieprawdą jest że mają akumulator wewnętrzny do rozruchu.

Opcja pneumatycznego opuszczania i podnoszenia wyłącznie przy modelu bez rozruchu elektrycznego.

Mój wycenili na 18500 (kolumna S, rozruch elektryczny / dodatkowo ręczny, ładowanie, rumpel), zbiornik, śruba i linia paliwowa gratis.

• 0

W dniu dzisiejszym zadzwonił do mnie diler yamahy z Iławy.

Dostali ceny i opisy nowych silników.

Z ciekawostek, silniki z opcją rozruchu elektrycznego będzie miał też szarpaka.

Nieprawdą jest że mają akumulator wewnętrzny do rozruchu.

Opcja pneumatycznego opuszczania i podnoszenia wyłącznie przy modelu bez rozruchu elektrycznego.

Mój wycenili na 18500 (kolumna S, rozruch elektryczny / dodatkowo ręczny, ładowanie, rumpel), zbiornik, śruba i linia paliwowa gratis.

Dzisiaj zamówiłem ten sam silnik i  w przyszłym tygodniu odbiór. Podobno cena na Norwegię jest najniższa w całej Europie. Po dzisiejszym kursie korony norweskiej  16320 zł

• 0

Dzisiaj zamówiłem ten sam silnik i  w przyszłym tygodniu odbiór. Podobno cena na Norwegię jest najniższa w całej Europie. Po dzisiejszym kursie korony norweskiej  16320 zł

I jak dojechał silniczek ?