Marcin Ostróda Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe. Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) nie mam pojęcia To zapytam po ludzku - podnoszenie elektryczne czy ręczne? Jeżeli ręczne, to czy wspomagane sprężyną gazową? Edytowane 9 Maja 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin Ostróda Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 A o to chodzi było pytać po ludzku a nie operujecie slangiem specjalistycznym. Pytałem o to sprzedającego już dawno. Podnoszenia elektrycznego nie ma w tym modelu który kupiłem ja. Występuje ponoć w wersji bez rumpla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Czyli jedyną zaletą jest niska masa. 30hp kosztuje 100 PLN więcej i ma siłownik gazowy do podnoszenia. Tylko ta waga, ale z drugiej strony 3 garki. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Maja 2017 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 spoko, tylko ja biorę to w lising. więc jestem zmuszony przepłacić.Cześć Marcin,czy możesz podrzucić namiar na firmę, która leasinguje Ci silnik ? DziękujęMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Jeżeli to nie tajemnica, to też poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cerek Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 I ja poproszę jeśli to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin Ostróda Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Panowie papiery składał brat, jak temat zostanie klepnięty przez leasingodawce to wszystko napiszę.Bo oprócz silnika łódka też tak idzie. Edytowane 10 Maja 2017 przez Marcin Ostróda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin Ostróda Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Dzisiaj silnik był pierwszy raz na wodzie,Zrezygnowałem z lizingu, bo trwało by to jeszcze około 3-4 tygodni, (rejestracja łodzi i silnika nie trwa tak szybko jak samochodu).Pływałem około 4-5 godzin, w zasadzie silnik był docierany.Co mogę powiedzieć, jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Marcin a moźesz podać jaką masz śrubę nr.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kapi81 Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Jesli szukacie firmy leasingowej do silnika i lodki to polecam idea leasing bez problemu ogarna temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jac72 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 U mnie 4 motogodzinki. Na Semper 440xt w dwie osoby plus osprzet, i zaleceń instrukcj 2/3 mocy,według gps z garmina wykręciliśmy 42km. Śruba seryjna to 9 7/8 X 1 1 1/4-F 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Dzisiaj silnik był pierwszy raz na wodzie,Zrezygnowałem z lizingu, bo trwało by to jeszcze około 3-4 tygodni, (rejestracja łodzi i silnika nie trwa tak szybko jak samochodu).Pływałem około 4-5 godzin, w zasadzie silnik był docierany.Co mogę powiedzieć, jest super.Marcin no, co tak słabo ? Jaka łódz ? Cos pamietam ze Sempera brałeś ? W ile osób? Z klamotami czy sami? Rzeka czy jezioro? Kurczę no,myślałem ze cos wiecej napiszesz, ja jeszcze sie wstrzymałem z zakupem choć i tak prędzej czy pózniej przesiądę sie z mojej F20 na F25. U mnie 4 motogodzinki. Na Semper 440xt w dwie osoby plus osprzet, i zaleceń instrukcj 2/3 mocy,według gps z garmina wykręciliśmy 42km. Śruba seryjna to 9 7/8 X 1 1 1/4-FKolega wiecej faktów podaje, uważam ze to fajny wynik, ja na River Foxie 390 na F20 sruba oryginalna 2 osoby i klamoty na jeziorze robię 40.4-40.9km/h ale jest krótsza i pewnie lżejsza od 440xt, poza tym 4 motogodziny to jeszcze nie na pełnym chyba co? Tak czy inaczej zazdroszczę wam Yamaszek -) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin Ostróda Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Już się poprawiam.Silnik lata z Semperem 440 XT,załadowany do obucha (2 ludki 115+100 kg) graty, dwa aku (80 Ah i 110 Ah) prędkość ok 43-44 km/h. Śruba seryjna.Jak silnik pójdzie na pierwszy serwis to popływam z obrotościomierzem i zobaczę czy mam jakiś zapas mocy, że przy zmianie śruby zwiększę prędkość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Obrotomierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Już się poprawiam.Silnik lata z Semperem 440 XT,załadowany do obucha (2 ludki 115+100 kg) graty, dwa aku (80 Ah i 110 Ah) prędkość ok 43-44 km/h. Śruba seryjna.Jak silnik pójdzie na pierwszy serwis to popływam z obrotościomierzem i zobaczę czy mam jakiś zapas mocy, że przy zmianie śruby zwiększę prędkość.Jak masz wyjście NMEA2000 z tej Yamahy, to da się wyciągnąć zegary na echo. Taka miła funkcjonalność, tylko trzeba kabelek załatwić. Edytowane 21 Maja 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin Ostróda Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Jak masz wyjście NMEA2000 z tej Yamahy, to da się wyciągnąć zegary na echo. Taka miła funkcjonalność, tylko trzeba kabelek załatwić. Pisząc zegary, masz na myśli tylko obroty i prędkość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Zależy od tego co oferuje dany silnik. Może być więcej odczytów.Ale tych kabelków darmo boe dają raczej ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Kabelek kosztuje taniej niż jeden zegar, więc dramatu nie ma. Co do odczytów to zależy od tego co wystawia ECU. Zazwyczaj obroty i temperaturę, ale może też zużycie paliwa (chwilowe i całkowite). Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 W przypadku Mercury tanio nie wychodziło dlatego zdecydowałem się na zakup smartcraft-a, który ma wszystko co mi potrzeba, a nawet więcej.Oryginalny multizegar do Yamahy mozna kupić za 200-300 zł.W przypadku tej 25-tki nie sądzę żeby pokazywał więcej niż obroty i temperaturę choć mogę się oczywiście ( nie chce mi się wertować specyfikacji ) mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Trzeba by sprawdzić w specyfikacji jakie dane wystawia silnik. Zegarek można kupić i owszem, ale trzymać w ręce jak nie ma konsoli trochę niewygodnie:). Kolega ma silnik na rumpel. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Temat wart podrążenia z serwisem, bo w innych silnikach (50+) danych jest całkiem sporo: obroty, napięcie, motogodziny, temperatura, ciśnienie paliwa, zużycie paliwa, ciśnienie wody, ciśnienie oleju, opcjonalnie kąt trymy. Edytowane 21 Maja 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Jak napisałeś, silniki +50 oferują więcej, może i ta 25-tka w jakiejś wypasionej wersji też...Wracając do zegarów, nie mając konsoli też da się spokojnie zamontować.W burcie, przegrodzie, można też dorobić konsolę typowo pod panel elektryczny i zegar.Ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia Jest też sporo wzorów do skopiowania z hamerykańskich łódek, kto jak kto ale oni są mistrzami w łączeniu estetyki i funkcjonalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Ciekawe co daje, bo interfejs NMEA ma z tego co widzę. No właśnie o tym mówiłem z tym trzymaniem w ręce. Sam koszt zegara to nie wszystko. Te dodatkowe rzeczy też kosztują.. Trzeba to jakoś zamocować, coś przerobić, dokupić akcesoria. Znacznie więcej zabawy, niż przeciąganie kabla NMEA. Sieć NMEA w takiej wersji do Yamaha to około 700 PLN, przy czym połowa ceny to "starter" - podstawowa połaczeniówka. Zegary cyfrowe to 1500. Koszt początkowy może wyższy niż zakup używanego, ale można sieć wykorzystać później też do czegoś innego. Edytowane 21 Maja 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Trzeba wziąć pod uwagę, że z reguły tylko droższe echa mają w opcji podłączenia dodatkowych kabli do NMEA. Inny jest do HB, inny do Lowrance itd, odpowiednio inne ceny.Jak zmieniamy echo to już i kabel trzeba kupić nowy.Do małych silników ( do 25 hp) nie potrzeba za wiele odczytów. Raz, że nic nie palą, dwa raczej nie maja power trimu, a trzy to i tak jeśli nie płynie się na najniższych obrotach to w 99% na maxa więc komplet zegarków ( tach i speed/fuel ) jest zbędny, według mnie wystarczą obroty i motogodziny. Prędkość mamy w echu więc i śrubę już można dobrać.W takim wypadku najtaniej wyjdzie zamontować obrotomierz uniwersalny od motocykli Podłączenie oryginalnego tach od Yamaha do tego silnika to 3-4 kable, jak się wie który kolor to nie da się pomylić, wystarczy więc kupić zwykłą linkę 4-żyły. Zrobienie pudełka z laminatu np 20x20 przyklejenie go żywicą np do burty i pryśnięcie w kolor to góra 100-200 zł.Następna rzecz to czy jest możliwość podzielenia ekranu (echo) na rownoczesny odczyt np mapy, si i odczytu z parametrami silnika. Tutaj rozmiar naszej zabawki będzie miał znaczenie bo na 5-7 calach to już nie wiele się zobaczy.Jakbakby nie patrzeć jakakolwiek rozbudowa i dodatki to spore koszty. Ja wybrałem multizegar i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Trzeba wziąć pod uwagę, że z reguły tylko droższe echa mają w opcji podłączenia dodatkowych kabli do NMEA. Inny jest do HB, inny do Lowrance itd, odpowiednio inne ceny.Jak zmieniamy echo to już i kabel trzeba kupić nowy. No niestety ale jesteś w błędzie. NMEA to stadard i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podłączyć echo Garmina kablem Lowrance'a. Kabel będzie musiał zmienić, jak zmienisz silnik i będzie inne wyprowadzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Marcin Ostróda
Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.
Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.
Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.
Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.
Top użytkownicy dla tego pytania
33
31
18
18
Popularne dni
22 Sty
14
24 Wrz
12
12 Kwi
12
22 Lut
11
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 33 odpowiedzi
Marcin Ostróda 31 odpowiedzi
PiernikTorunski 18 odpowiedzi
Antek0158 18 odpowiedzi
Popularne dni
22 Sty 2021
14 odpowiedzi
24 Wrz 2017
12 odpowiedzi
12 Kwi 2017
12 odpowiedzi
22 Lut 2018
11 odpowiedzi
Popularne posty
PiernikTorunski
Yamaha 25 GWHS 2019 Silnik w porównaniu do poprzedniego 20KM chodzi jakby ciut ciszej ale wiadomo nowy, niestety z racji 2 cylindrów telepanie na wolnych obrotach czy to na luzie czy podczas jazdy
piernik
Proponuję popatrzeć na ten filmik :[media] [/media]
psulek
Ciekawe czy wierzą też w czary i zabobony? Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
257 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi