Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zadzwoń do serwisu i spytaj się jakie dane ten silnik wystawia. W necie nigdzie nie ma. Podłączałem swoją hondę pod Garmina. Mam obroty, chwilowe spalanie, zegar trymu, temp. olej i wody w obiegu, napięcie ładowania, przypomnienie o przeglądzie.

Edytowane przez psulek

• 0

Też nie znalazłem jeszcze. 

Ale głęboko nie kopałem zbyt. Przyszło mi do głowy własnie że chłopaki z Rosji może coś już ogarneli, gdyż lubią takie wyzwania.... 

Mnie interesuje sparowanie go z HB Helix Mega po NMEA 2000.

Coś już tam wyczytałem co mi potrzebne do sieci HB, ale też bez szczegółów.

Wiem że niezbędny będzie mi z BLACK BOX SOLUTION i jakiś kabel z niego do tego silnika (tego obczaić jakoś nie mogę, jaki to kabel). 

Switch chyba mi nie będzie potrzebny, bo tylko silnik był by podłączony, terminatory raczej tez nie, jeśli tylko jedno urządzenie by było.

Może ktoś coś ma obcykane z tą siecią w HB.

• 0

Miarodajne jest jedno i drugie.

Jak masz licznik motogodzin i komputer pokładowy w echo bądź w multizegarze to są do sprawdzenia dwie wartości, generalnie można opierać się na jednym i drugim.

Wędkarzom silniki dużo nie palą, dużo pływamy z prędkością trolingową.

Natomiast kolega @nowy76 pomylił się chyba podając prędkość, myślę że 45 jest wartością maksymalną ( chyba nawet za dużą) dla tego silnika, przy tym skoku śruby, a już na pewno na tej łódce we dwie osoby.

Przełożenie jest 2.08 więc zakładając, że osiągnął max obroty (6000) to na tej srubie przy zerowym jej uślizgu powinien osiągnąć max 43 km/h.

• 0

prędkość mierzona na echo i yanosiku pokazywały oba urządzenia to samo 54 km/h przy 6300 obrotów, spalanie 3l /mth jest średnie wyliczone z ilości przepływanych motogodzin do spalonego paliwa ( pływanie większość 20 km/h prędkością)

Edytowane przez nowy76

• 0

Jak nie zobaczę to nie uwierzę. Chyba że pomiar robiłeś z prądem na obecnym przyborze, w najszybszej rynnie w okolicy i jeszcze wiało w plecy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

32 km/h pływam na śrubie o skoku 8 do odcięcia w 3 osoby czy nawet jak dzisiaj sam pływałem na 8 to nic więcej nie chciała płynąć :( a jest za zimno żeby zmieniać śrubę, latem jak będzie cieplej to zmienię na 10 i wtedy zrobię zdjęcie i echo i wstawię bo teraz nie chce mi się łódki wyciągać specjalnie z wody

te trzy literki to średnia z 20 mth

Edytowane przez nowy76

• 0

Te cięższe są z power tiltem/trim. Jest większy, masywniejszy zaczep i siłownik. Wszystkie silniki z PTT są 10-15kg cięższe niż z manualnym. Miałem Tohatsu 20 z siłownikiem i ważyło 65kg, standard 52

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ciekaw jestem czemu te nowe 25 mają aż taką rozpiętość wagową. Rozumiem że opcja z rozrusznikiem powiedzmy 1 kg plus manetka ale żeby 10 w porywach uciągowy 14 kg?

Pływałem na obu różnica to zabranie materiału, generalnie odchudzenie ze wszystkiego co się dało. Zaczynając od góry kask smuklejszy ( niższy węższy krótszy) stopa o wiele i moim zdaniem za dużo odchudzona. Blokada podnoszenia i opuszczania silnika w tak ch....ym miejscu że wiecznie łapy w smarze(silnik na sterociągu).

Waga oczywiście mniejsza na plus ale nie zawsze, pływając na płytkich wodach bez trimera jest o tyle dobrze że po uderzeniu w przeszkodę silnik się nam uniesie oczywiście zależy od prędkości i od przeszkody. Ale cofając do tyłu ta niska waga powoduje że nie możemy gwałtownie dać wstecznego bo silnik się podnosi.

Nie wiem jak jest na rumplu ale na sterociągu ma jakby większe wibracje na niskich obrotach niż 25f może kwestia przyzwyczajenia.

Na plus spalanie, na 20l bez spinania się 10mth przy łodzi około 350 + 2 osoby około 110 ( z czego 1/5 to ślizgiem reszta spokojnie ).

Kolejna rzecz która nie wiem czy na plus czy nie ale decydując się na nowy silnik 25g + sterociąg trzeba ciągnąć nową wiązkę do zegara i manetki z poprzedniego silnika nie pasuje ale zato nowa wiązka + zegar + manetka pasuje do wyższych modeli to tak jak byśmy chcieli w przyszłości zmienić na mocniejszy to elektryka już zostaje.

Jeszcze jedno, nie wyregulujemy dobrze silnika na prostej rufie(trzeba podkładać), rufa musi być pod kątem i to sporym. Oba porównane silniki miały te same graty (alternator, rozrusznik + szarpak, sterociąg, podnoszenie ręczne bez trymera). 

Ogólnie nie polecam, jeżeli miałbym wybierać między 25F a 25G zdecydowanie F.