Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

prędkość mierzona na echo i yanosiku pokazywały oba urządzenia to samo 54 km/h przy 6300 obrotów, spalanie 3l /mth jest średnie wyliczone z ilości przepływanych motogodzin do spalonego paliwa ( pływanie większość 20 km/h prędkością)

U mnie max obroty to 5700 płynąc z prądem jedna osoba, dwie osoby 5600. Pod prąd jedna osoba 5600 w porywach 5700, dwie osoby 5500. Jaka prędkość nie wiem, pewien jestem że nie więcej jak 45 jedna osoba, dwie o wiele mniej.

• 0

Witam
nie wiem czy to dobrze czy niedobrze ale stałem się posiadaczem przedmiotowego silnika F25, w związku z tym mam prośbę do szanownych kolegów, którzy używają tegoż F25:
- jaki akumulator używacie kwas czy żel i jakiej pojemności ?
- a może ktoś używa jednego aku do spaliny  i do elektryka (w celu cichego podpłynięcia do łowiska) - jaki to aku ?

• 0

Żelowy potrzebuje innego ładowania, a te silniki raczej tylko kwasówki obsługują, na żelówce mozna spalic regulator napięcia.

Regulatorowi na pięcia nic się nie stanie, bądź spokojny. Natomiast w najlepszym razie aku się uszkodzi. W najgorszym - może eksplodować. Jeżeli aku ma być w pozycji niestandardowej, to AGM. Jeżeli normalnie pionowo - to kwasiak.

Edytowane przez psulek

• 0

Psulek już raz wymienialem regulator bo się uszkodził, co prawda żelowka ok 150 była podłączona, aku nie pamiętam czy rozwaliło czy nie ale windę El kotwiczna napewno.

Regulator podawał do 17V jak dobrze pamiętam :/

Nie zwalał bym tego na karb wielkości aku tylko wadliwego regulatora. Ogólnie nie wiem co się ludziom ubzdurało na te żele jako rozruchowe lub doładowywane, jak regulator daje 14,4 a dla żelu powinno nie przekraczać 14,2 Jedyna zaleta żelówki na łodzi to możliwość montażu w dowolnej pozycji - jak ktoś potrzebuje.  Tak na żywca podpięte to to się nie sprawdzi, chociaż można zastosować proste rozwiązanie.

Edytowane przez psulek

• 0

Ogólnie jak wrażenia z użytkowania przez ten okres  G25 kilka silnikow z tej seri jest w uzytkowaniu jak czytam z postów kolegów .

Opinie są skrajne ;)

Skrajne bo postęp jest wrogiem starego. Narzekają Ci co lubią dwusuwy i gaźniki, bo moża coś w tym pogrzebać, poregulować i się pochwalić że się umie.

A wraz z wzrostem PESELa, osobnicy przestają ogarniać nowoczesne jednostki, poza tym nie mają sprzętu typu diagnoskop sterownika. Także masz skrajną pierwszą opinię, bo Polak nie potrafi naprawić po taniości i zaczyna się narzekanie i chwalnie starego "dobrego"

Ja mam i jeszcze nie narzekam, a bynajmniej najmniej w stosunku do Hondy i Suzuki 20HP które miałem.

• Like 1

• 0

Kolego Pietruk

Dzieki za informacje lubię 2T i gaznik z racji konstrukcji cepopodobnej i wagi , na pawęży mam dwa silniki  ale konstrukcja i ewolucja nowoczesnych E teców w 2T jest taka ze bez kompa i serwisu ani rusz ;)

Interesuje mnie jedno poniewaz nie mode doczytac w jaki sposob rozwiazano funkcje trolingową , wg mnie silnik na filmach trzesie .

Czy mozesz mi odpowiedziec jaki jest system zasilania wtrysk , czy dotrysk czy jest to system aisana ( podcisnieniowy )

pozdrawiam Norbert

• 0

Interesuje mnie jedno poniewaz nie mode doczytac w jaki sposob rozwiazano funkcje trolingową , wg mnie silnik na filmach trzesie .

Czy mozesz mi odpowiedziec jaki jest system zasilania wtrysk , czy dotrysk czy jest to system aisana ( podcisnieniowy )

pozdrawiam Norbert

A to żeś mnie zastrzelił tym szczegółowym pytaniem.

Bladego pojęcia nie mam. w Instrukcji nie znalazłem. Pewnie jedynie serwis wie, i to nie każdy czego doświadczyłem z innymi pytaniami, wymówką jest to, że jest to nowość i nie znają dobrze tej konstrukcji.

Funkcję trolingową testowałem jedynie w beczce, czy trzęsie, nie pamiętam, było to kilka miesięcy temu. 

• 0

Piotrek a jaki aku masz podłączony ?

Do rozruchu używam AGM, ale tylko do rozruchu, nie ładuję go z silnika. 

Poza tym rozruch z szarpanki jest wyjątkowo lekki. Nie sądzę abym korzystał aby ładować AGMa, szkoda mi go, ładuję go Ctekiem.

A kwasa nie mam (jeszcze...). 

• 0

Trebron, to nie diesel ani inne ustrojstwo. To sekwencyjny, wielopunktowy wtrysk pośredni EFI.

Hm jezeli byłby trysk ;) widac było by listwe albo przynajmniej którys z wtryskiwaczy ,widac natomiast bardzo mocno rozbudowany kolektor .

Widzisz w 3City został tylko jeden salon z zaburtowymi Yamahy i nie mają na stanie G

• 0

Hm jezeli byłby trysk ;) widac było by listwe albo przynajmniej którys z wtryskiwaczy ,widac natomiast bardzo mocno rozbudowany kolektor .

Widzisz w 3City został tylko jeden salon z zaburtowymi Yamahy i nie mają na stanie G

No przeca widać:

https://en.impex-jp.com/catalogs/outboard/yamaha-2/f25g/f25gel-6fm1-170-2017-862/intake-22765.html

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Trochę czasu już minęło od momentu pojawienia się tych nowych silnikow Yamaha 25 napiszcie coś koledzy jesli możecie

Mam 25GWHL, trochę mały do Skylla 440, 370 latała na nim.

Jestem w trakcie zmiany na coś większego, czyli 40 - 50 koni. Ale najpierw ten musi znaleźć nowego pana.

Z szarpanki pali lżej  niż Suza czy Honda 20. Pracą też oba przewyższa. Wiem bo miałem. 

Więcej nie ma co pisać, jak się nic nie dzieje. Jest OK.

Edytowane przez Pietruk