Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam do sprzedania roczny 40mh 25km gel yamahy

Mam 25GWHL, trochę mały do Skylla 440, 370 latała na nim.

Jestem w trakcie zmiany na coś większego, czyli 40 - 50 koni. Ale najpierw ten musi znaleźć nowego pana.

Z szarpanki pali lżej  niż Suza czy Honda 20. Pracą też oba przewyższa. Wiem bo miałem. 

Więcej nie ma co pisać, jak się nic nie dzieje. Jest OK.

Wszystko fajnie panowie -) tylko ja potrzebuje stopę S -((

• 0

Witam

Do kilku miesięcy użytkuję nową YAMAHA F25GWHL pływam na Romanie 430 ( stary, gruby laminat jeszcze) i w 2 osoby plus bagaże na ryby/biwak śmiga sprawnie do 42 km/h.

Generalnie polecam, cicha praca w porównaniu do poprzedniej Hondy 15 km w 4 suwie, dość ekonomiczny jedyna wada w moim przypadku przy pływaniu dużo na rzekach to dość mała dzwignia do blokady podnoszenia-opuszczania silnika, w niektórych pozycjach silnika ciężko się tam dostać ręką.

• 0

Podonie jak kolega zbyszekp uwazam ze ciezko sie go podnosi i opuszcza -dzwignia faktycznie umieszczona niezbyt wygodnie .

Mam tez wrazenie ze lekko trzesie na wolnych obrotach -zerkajac na filmy z tym modelem  tez widac ze lekko drga -to chba jedyny minus -

Smigam dosyc ciezka lajba -Crescent 425 dwoplaszczowka ala Romana +200kg nie zauwazylem zeby byl jakis problem -dwie osoby ,graty ,bez problemu tak jak kolega wspomnial 43km . Czesto smigamy we trzech -+ graty -spokojnie sie da ale czoc ze lekko traci na predkosci i mocy .

Fajna funkacja to dodatkowy przycisk gdzie mozna regulowac obroty w trolingu z tego co pamietam kazde nacisniecie dodaje lub odejmuje 1000obrotow co pozwala na bardziej prycyzyjne  dopasowanie predkosci .Przycisk znajduje sie na rumplu z boku i jest bardzo latwo dostepny .

Plywamy dosyc dozo -niem mam pojecia ile pali natomiast nie udalo mi sie ani razu wypalic celego orginalnego tanku -

Smialo polecam do lodzi o podobnych gabarytach .

Funkacja ladowania jest -narazie nie kombinowalem z podlaczeniem -

Silnik godny polecenia do lodzi +++ 4 m z malym chakiem .

Edytowane przez TERMOS

• 0

W piątek mam odebrać nowy 25 GWHS

Miałem kupic byc 30 Evinrude bo to była opcja zeby juz nie zmieniać silnika ale jednak nie zdecydowałem sie na zakup mimo ze była w super cenie 15 tysi używana 2018 z przebiegiem 5- 7mth ,mimo ze cena dobra i silnik na gwarancji to wisiał dość długo (brak ładowania i rozrusznika ale za to waga pasowała 68kg

Miałem Yamahę 15 2008 r KM teraz 20 KM 2014 i nigdy nie było z nimi problemu ani z praca ani ze sprzedażą, praktycznie sprzedane od ręki

I wiem ze 25 KM bedzie służyła latami chyba ze mi odwali w dekiel i znowu zmienię na cos i innego.

Lekkimi drganiami nie przejmujecie sie ten model tak ma na wolnych obrotach i w porównaniu do 3 cylindrów w Merkurym i innych ma taką a nie inna prace,widziałem inne ktore jeszcze gorzej chodziły na wolnych obrotach , natomiast chodzi tez o wagę 60kg tym bardziej ze non stop zdejmuje i zmieniam na elektryka bo szkoda wozić Non Stop spalinie na pawęży oraz każdy kilogram robi różnice.

ps.Nie wiem czy wiecie ze

I od 1 kwietnia 2019 za 90 € przy zakupie Evinrude mozna przedłużyć gwarancje na 10 lat

Edytowane przez PiernikTorunski
  • Like 1

• 0

W przyszłym tygodniu i ja 25GWHS odbieram. Ma pływać z F420. Mam nadzieję że mocy starczy. Nie startuję w zawodach. Wielkich prędkości nie oczekuję. Oby łódka wody nie pchała. 30-35km będzie ok. Szukałem informacji na ten temat i nie znalazłem. Pływają tym silnikiem z Riverfoxem 420. Moja ma identyczne dno, ale 40kg wagi mniej już na starcie. Całość 470, w porywach 500kg. K.K. niby polecał. Zobaczymy...

• 0

Ja odebrałem. Dealer uprzedził mnie o konieczności wczesnej rezerwacji. Nie pływałem jeszcze. Dostałem extra filtr paliwa z separatorem wody. Ktoś z kolegów montował coś takiego? Zastanawiam się, czy gruszka ma być między zbiornikiem paliwa, a separatorem, czy między separatorem i silnikiem. Pytałem dwie ASO Yamahy. Wynik dwie różne opinie :)

• 0

Im bliżej gruszka od silnika, tym mniej pompowania, aby tylko silnik zaskoczył, a póżniej to już wiadomo. Tak mam i jest dobrze.

Black przecież gruszka napompuje tyle co zassie więc nie powinno mieć to znaczenia. Nawet jak masz świeżą linię, całkowicie wolna od paliwa to musisz tyle samo razy popracować gruszka bez względu na to gdzie sie ona znajduje.

• 0

Bardziej polegam na opinii użytkowników niż sewisów, a najbardziej jeśli opinie serwisów są różne.

Dziękuję za porady

Jeszcze jedno pytanie. Czy stosowaliście jakieś szczeliwo na gwinty krućców podłączenia przewodów separatora. Wiem,że same uszczelniają się przez docisk, tyle że podobno wtedy mniej zapachu benzyny.