Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam serdecznie. Czy ktoś mógłby doradzić gdzie pod pokrywą znajduje się świeca lub kabel do świecy do którego mógłbym podpiąć obrotomierz indukcyjny?

W pierwszej chwili się uśmiechnąłem, ale po zastanowieniu pomyślałem - jaki to jest szczęśliwy człowiek- kupił sobie silnik i pływa, potrzebuje obrotomierz, pyta gdzie przewód, zakłada i ma. Bez robienia doktoratu z budowy wszystkiego, czego się tylko dotknie :)

• Like 1

• 0

Yamaha 25  GWHS 2019 

Silnik w porównaniu do  poprzedniego 20KM chodzi jakby ciut ciszej ale wiadomo nowy, niestety z racji 2 cylindrów telepanie na wolnych obrotach czy to na luzie czy podczas jazdy jest ciut denerwujące, niestety taki jego urok. 

Co zauważyłem :

- Uchwyt do podnoszenia silnika na płytkiej wodzie jest tak skromny io mały że mam problemy by go znależć i nacisnąć 

- Podnoszenie silnika w górę ma bardzo wąski zakres uniesienia silnika (w mojej 20KM Yamaha była wieksza regulacja )  do wodowania i  zakres jes słaby srednio lub bardzo wysoko co ogranicza kształt mojej rufy ( by unieść całkowicie silnik do samej góry by nie zachaczyć spodziną przy wciąganiu łodki na przyczepkę muszę skręcić silnikiem w lewo na maksa wtedy uniosę go na maxa wysoko.

Niestety nie napiszę wam na razie nic więcej ani o spalaniu ani o prędkości jaką osiagam na RF 405   bo ja docieram ten silnik mimo wielu opinii że nie trzeba lub trzeba ja zamierzam go dotrzeć po swojemu.

post-56252-0-09545300-1557912518_thumb.jpg

post-56252-0-86999000-1557912524_thumb.jpg

post-56252-0-93101800-1557912531_thumb.jpg

Edytowane przez PiernikTorunski
  • Like 3

• 0

To telepanie silnika jest gorsze jak w F20? W tamtej też miałeś 2 garnki. Moją też telepie. Trzeba będzie chyba przyzwyczaić się i polubić :)

Podobne, myśle ze powinno minimalnie się ustabilizować po dotarciu,natomiast na pewno ten obja nie zginie, trza kupic 3 cylindry będzie większa kultura pracy i pojemność większa, mi o wszystko wolę Yamahę i pozostanę przy niej na razie.

Pytanie do was :

Zapodajecie jakis działający dobrze obrotomierz/mth ktory nie przekłamuje danych

• 0

Obrotomierz?

Ja zamontowałem najtańszy za 37,50zł i działa. Miałem już 2 takie przy poprzednich silnikach. Do sprawdzenia obrotów przy doborze śruby wystarczy. 20 mtg do pierwszego przeglądu też odliczy.

Póżniej do kosza na śmieci. Motogodziny zapisze komputer.

Odnośnie małej wagi i drgań. Miałem kilka 2T, też lekkich,może o mniejszej mocy, ale muszę z przykrością stwierdzić, że od najnowszego modelu Yamahy oczekiwałem więcej. Mogłem kupić nówkę Tohatsu M25/30 2T w Hamburgu. Zawołali 4500euro. Zapytałem dlaczego tak drogo? Odpowiedź: Jakość i niezawodność kosztuje. No i odpuściłem. Teraz trochę żałuję. Posłuchałem porady, że jednego dnia Bruxela wyda zakaz 2T i co wtedy zrobisz?

I to nie byle kto tak doradzał.

Myślę że przywyknę. Bo jaki mam wybór? Kasą wydana. Hobby :) i

• Like 1

• 0

Obrotomierz założyłem, zakupilem w salonie Suzuki za 60zl i oczywiscie wyglada tak samo jak te po 37zl i po 60 na alleg

Sam elegancko prEpuscilem przez gumowe wpusty kabelek i juz byłem w środku, podłączenie nie było trudne dzięki zdjęciu ktore zamieścił któryś z was w tym wątku, działa poprawnie moze nie super dokładnie ale wystarczy do pierwsżego przeglądu.

Odnośnie spostrzeżeń - na pewno wychodzi szybciej w ślizg, czy to sam czy w 2 osoby,prędkości maxymalnej jeszcze wam nie podam bo docieram go, ale dam znać.

Ja ogolnie jestem zadowolony.

• 0

Dziękuję za info jak zamontować obrotomierz - działa :)

A silniczek naprawde fajny. Do RF420 optymalna śruba w mojej ocenie będzie o trochę mniejszym skoku - 10 lub nawet 9 przy pełnym obciążeniu łodzi. Prędkość max powinna być podobna bo te 25 koni wyciągnie na wyższych obrotach.

Edytowane przez BartoszC

• 0

Cześć wszystkim 

Mineło trochę czasu od zakupu silnika jestem cały czas w fazie testów ale jestem bardzo zadowolony z zakupu, choć jak pomyślę że za chwilę będę zakładał silnik dziobowy to znowu okazać się może ( a już wiem że koledzy na tych samych łodziach po zakładali i prędkość spadła i już kombinują  ) będzie za mało -((

Trza było brać 30 KM Evinrude -((  choć waga 68kg i brak ładowania i rozrusznika spowodowały że jednak Yamaha  została kupiona.

Trudno sprzeda się i łódkę i silnik ha ha ha 

Jak by ktoś miał pytania o silnik, zapraszam 

pzdr

• Like 1

• 0

Minimalnie tak ale nie mocno, podobnie jak wcześniejsza Yamaha 15 i 20 KM

dla mnie to nie jest problemem

Natomiast jest dla mnie istotne ze na obecnej łódce River Fox 405GPX z bakiem 12L, z aku i kotwica na dziobie 92amp,z gaśnicą,kamizelkami,skrzynką Plano 7777 i mniejszą Plano

sam na fabrycznej śrubie płynę na jeziorze 50/51 (dane z echomap 70DV w dwie osoby plus kolegi graty 45.5/46 km

Przy 20 Km było to 38.8/ 39 km w 2 osoby i 42 chyba sam

Wszystko zależy od tego ile sprzętu mamy na łódce i ile ważymy

Ja jestem zadowolony choć nadal twierdze ze trzeba było brać 30KM nie koniecznie Yamahy np.Mercurego lub Evinrude bo jak dojdzie silnik dziobowy i mocniejsze aku to parametry prędkości minimalnie ale spadną.

• 0

Witam.

U mnie tak dobrze nie jest. Łódka F420,jednopłaszczowa z Fox Boats, waga z silnikiem, załogą (2 osoby) i kompletnym sprzętem 470kg. Yamaha nowa 25GWHS, śruba oryginalna 11 1/4. Jezioro Dadaj, pogoda bez wpływu na osiągi.

Prędkość max. 38-40km/ha, obroty max. 5500.

Trzeba zmienić śrubę i pewnie coś jeszcze.

Kombinowałem z podniesieniem silnika o podkładkę 13mm, różnymi ustawieniami trymu i guzik. Jedna osoba mniej (60kg) i 41,5km/ha, a obroty te same.

Niby trochę ciężko na dziobie, ale jak sam pływam to z przodu jest ok.45kg. i cały zestaw 410kg. Powinien osiągać obroty, a nie chce.

Wyniki z GPS sondy i aplikacji telefonu identyczne.

Łódka szybko szybko kładzie się na wodzie. Dobrze (moim zdaniem) płynie od 35km/ha. Obroty wtedy 5100.

• 0

Pytali o pływadło i proponowali dopasowanie śruby. Problem w tym, że 180km do sprzedawcy, który zaproponował najlepszą cenę. Nie chciałem ciągnąć łódki i trochę szkoda było nowego silnika na doświadczenia z pełnym gazem.

Łudziłem się niską jednak wagą zestawu.

Miałem nadzieję, że 410kg (sam na łódce) poradzi sobie na oryginalnej śrubie.

Trochę dziwne jest to, że rośnie tylko prędkość, a obroty zostają te same, gdy sam pływam. Nie przypuszczam by silnik miał jakąś blokadę obrotów. Mam 19 mtg napływane. Pierwszy przegląd po 20 mtg.

Czechofil (przepraszam) zmienił skok na 10 3/4 i pisał, że jest ok. Jego łódka jest chyba że 100kg cięższa od mojej.

• 0

Dopasowanie śruby nie polega na pomiarach na wodzie, jeśli ktoś zna się na materii -  parametrach sprzedawanego silnika i posiada umiejętność czytania tabel doboru śrub to zrobi to idealnie na odległość.

Może płyniesz zbyt krótki dystans i dlatego masz złudzenie rosnącej prędkości ?

Co do pierwszego serwisu - moja suzuki stała się bardziej żwawa po takim przeglądzie. Mercury - jeszcze nie wiem, bo mam całe 9Mh :)

• 0

Testy na wodzie i kombinacje z wysokością zawieszenia silnika zalecił producent łodzi. Myślę , że ma odpowiednią wiedzę w tym temacie.

Wzrost prędkości przy mniejszym obciążeniu łodzi i przy tych samych obrotach max. sprawdzony w/g GPS sondy. Kilka przelotów po ok. 2km. Zero wiatru, jezioro.

• 0

Witam.

U mnie tak dobrze nie jest. Łódka F420,jednopłaszczowa z Fox Boats, waga z silnikiem, załogą (2 osoby) i kompletnym sprzętem 470kg. Yamaha nowa 25GWHS, śruba oryginalna 11 1/4. Jezioro Dadaj, pogoda bez wpływu na osiągi.

Prędkość max. 38-40km/ha, obroty max. 5500.

Trzeba zmienić śrubę i pewnie coś jeszcze.

Kombinowałem z podniesieniem silnika o podkładkę 13mm, różnymi ustawieniami trymu i guzik. Jedna osoba mniej (60kg) i 41,5km/ha, a obroty te same.

Niby trochę ciężko na dziobie, ale jak sam pływam to z przodu jest ok.45kg. i cały zestaw 410kg. Powinien osiągać obroty, a nie chce.

Wyniki z GPS sondy i aplikacji telefonu identyczne.

Łódka szybko szybko kładzie się na wodzie. Dobrze (moim zdaniem) płynie od 35km/ha. Obroty wtedy 5100.

Mam przy tej łódce F420 silnik Honda bf25/30, śruba 3x9.25x12. Waga łódki podobna, osiągi również, obroty 5800 przy przedostatnim otworze trimu i prędkość 43 km. Trim na środkowym otworze to 40-42 km i 5600 obr. silnik jest podniesiony o Ok 7 cm ponad pawęż w innym razie strasznie chlapie.

2080c6af34ad68078298f790d42d0ee1.jpg

Kolega pływa na identycznym silniku, łódka węższa o 15 cm i krótsza o 30 cm dno v i rozwija prędkość ponad 50 km/ h ( również podnosil silnik ponad pawęż).