Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha F25G - nowe silniki

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.

Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.

Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.

Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

7cm to wysoko. Podwyższałeś pawęż? U mnie jest 13mm podniesiony silnik i mogę jeszcze 5mm dodać. Jeśli więcej, to trzeba zerwać wewnętrzną ochronną blachę i zamontować wyżej. To chyba już będzie skraj pawęży. Mógłbyś wstawić fotkę jak to wygląda u Ciebie?

U mnie nie chlapie z tyłu. Wcześniej bez podkładki też było ok. Nie wiem czy wnęka w dnie na przetwornik może mieć związek z tym zjawiskiem.

• 0

Dopasowanie śruby nie polega na pomiarach na wodzie, jeśli ktoś zna się na materii - parametrach sprzedawanego silnika i posiada umiejętność czytania tabel doboru śrub to zrobi to idealnie na odległość.

Może płyniesz zbyt krótki dystans i dlatego masz złudzenie rosnącej prędkości ?

Co do pierwszego serwisu - moja suzuki stała się bardziej żwawa po takim przeglądzie. Mercury - jeszcze nie wiem, bo mam całe 9Mh :)

Przepraszam Cię kolego ale bzdury piszesz.

Śrubę zawsze dobieramy na wodzie.

Przykład, przyjaciel pływa na silniku 100hp, który miałem przy swojej łodzi i sytuacja wygląda tak, że śruby ( a miałem ich kilka) które przy mojej łodzi się sprawdzały i dawały najlepsze osiągi, przy jego łodzi nie zdają egzaminu.

Więc jeśli silnik jest ten sam, śruby takie same to zostaje nam tylko kadłub, także na odległość to możemy sobie tylko snuć teorie i mniej więcej dobrać skok sugerując się obrotami.

W przypadku małych silników może to nie mieć aż takiego znaczenia ale im większa jednostka, a co za tym idzie, jej masa i silnik tym więcej rzeczy ma wpływ na osiągi...

Jeśli byłoby to takie proste to rynek śrub napędowych by nie istniał, a ci co się ścigają wiedzą najlepiej...

• 0

7cm to wysoko. Podwyższałeś pawęż? U mnie jest 13mm podniesiony silnik i mogę jeszcze 5mm dodać. Jeśli więcej, to trzeba zerwać wewnętrzną ochronną blachę i zamontować wyżej. To chyba już będzie skraj pawęży. Mógłbyś wstawić fotkę jak to wygląda u Ciebie?

U mnie nie chlapie z tyłu. Wcześniej bez podkładki też było ok. Nie wiem czy wnęka w dnie na przetwornik może mieć związek z tym zjawiskiem.

Nic nie podwyzszalem przy obecnym silniku. Jest to stopa S (38cm) ale ma długość 43cm [emoji848]. Yamaha 25g (S)ma zdaje się 42 cm dlatego wystarczy podnieść o te 2 cm. Gdyby zostawić jak producent wymyślił to tak chlapie ze mokre są plecy, siedzenie ech.

• 0

Pawęż mojej F420 ma wysokość 381mm (pomiar listwą przyłożoną do laminatu, nie w pionie),+ podkładka 13mm + głębokość wnęki na przetwornik daje ok. 424mm.

Nie chlapie, ale myślę, że gdyby zaślepić tą wnękę, można by zmniejszyć opory. Jednak woda tą wnęką przepływa i uderza w stopę silnika. To tak, jak zbyt głęboko zawieszony silnik. Nie jestem fachowcem. Może ktoś lepiej znający temat podpowie?

• 0

To masz ok. 2 cm wyżej płytę antykawitacyjną ja u mnie. Przetwornik u mnie jest po prawej stronie, w połowie odległości od śruby do burty. Może u Ciebie przetwornik pomaga w chlapaniu ? Ja też miałem chlapanie przy poprzednim silniku, ale tylko wtedy gdy uniosłem silnik 435mm stopa ok. 4 cm nad pawęż. Chlapało też, gdy zbyt mocno opuszczałem przetwornik, lub ustwiałem zły kąt.

Nie podoba mi się ta wnęka na przetwornik. Gdyby tam dno było niżej, można by przstwornik wlaminować i może łatwiej ustalić odpowiednią wysokość zawieszenia silnika. Taką zaślepkę przykręcaną do dna w miejsce Twojego przetwornika chyba da się wstawić... A przetwornik, jak ktoś ma Garmina to wewnątrz zaślepki. Myślałem, że ktoś mądrzejszy podpowie, ale cisza. K.K mówił, żeby traktować tą wnękę jakby jej nie było. A mnie ona przeszkadza.

• 0

Tak to u mnie wyglada:

Masz płytę kawitacyjną 4-5cm powyżej dna ? Ja mam tak:

https://photos.app.goo.gl/sefPZcgss3U6w8p96

Celowałem w 2cm poniżej dna ? Jak powinno być prawidłowo i jak testować czy jest już OK ? Nie chcę powiercić pawęży jak ser szwajcarski, bo potem przy dodaniu gazu silnik poleci w inną stronę.. Mam długą stopę silnika a pawęż S więc podnosiłem i mogę trochę jeszcze podregulować.

Edytowane przez MarMilo

• 0

Leszek, lej co zalecają w instrukcji. Z wyższych oktanów mozesz mieć co najwyżej wyższą kulturę pracy. Jak silnik nie jest konstrukcyjnie dostosowany, to nic z tego, a może być nawet ciut mniej, bo 98 jest mniej "wybuchowe".

Przykład - Honda BF100, niby to samo co BF90, ale wyższy stopień sprężania i zabawy z zaplonem daja +10HP. Kosztem tolerancji paliwa - minimum 98 według producenta.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka