Marcin Ostróda Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe. Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PiernikTorunski Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Silników 25 KM Yamahy coraz wiecej na wodzie a tu taka cisza ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerkins Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Jakie hydrostabilizatory są kompatybilne z F25G? Zastanawiam się nad Stingray XRIII Junior... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Panowie, bo cisza w temacie się zrobiła. Proszę użytkowników o odp. czy rzeczywiście silnik mocno drży na niskich i np. w trollingu? Może np. porównanie do mercury? I drugie pytanie, czy regulacja obrotów jest przydatna przy trolu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Regulacja obrotów zawsze się przyda , obecnie dostępna również w innych markach silników np. Tohatsu MFS25 -30C z Big Rumplem Co do wibracji usłyszałem nie tak dawno stwierdzenie od jednego z użytkowników Parsuna który pływał z użytkownikiem wcześniej wspomnianej Yamahy F25G że Parsunem na wolnych mniej telepie niż Yamahą.Nie mówię to u jakości wykonania, użytych materiałów, trwałości itd - tylko o wibracjach. Pamiętaj że to pojemność 432 ccm i tylko dwa garnki, konstrukcja odciążona maksymalnie, silnik ekonomiczny i spełnia wysokie normy ekologiczne ale telepie bardziej od innych w tej klasie cenowej. Kupujesz i nie zwracasz uwagi lub szukaj innego Edytowane 21 Stycznia 2021 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dzięki Marcin, ale silnik ogólnie "dobry"? Masz może osobiste porównanie z innym w 2óch garnkach? Nie ukrywam, że przyciąga waga i regulacja obrotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dzięki Marcin, ale silnik ogólnie "dobry"? Masz może osobiste porównanie z innym w 2óch garnkach? Nie ukrywam, że przyciąga waga i regulacja obrotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Każdy nowy markowy będzie dobry, osobiście na Yamasze nie pływam, ale z internetu i od użytkowników słyszę że nią telepie. Ten silnik jak dla mnie wciśnięty pojemnością i mocą na siłę w ramach testu a nóż widelec wypali...Pojemność z dupy jeśli mowa o moc vs ccm. Jedynie waga na plus w całości. Osobiście brał bym 3-4 cylindry i większą pojemność. KM to prędkość w głównej mierze, pojemność większą moc i szybsze wyjście do ślizgu. Większą ilość cylindrów wyższa kultura pracy... Ja bym Yamki nie kupił, ale ja to ja Edytowane 22 Stycznia 2021 przez cabage 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Każdy nowy markowy będzie dobry, osobiście na Yamasze nie pływam, ale z internetu i od użytkowników słyszę że nią telepie. Ten silnik jak dla mnie wciśnięty pojemnością i mocą na siłę w ramach testu a nóż widelec wypali...Pojemność z dupy jeśli mowa o moc vs ccm. Jedynie waga na plus w całości. Osobiście brał bym 3-4 cylindry i większą pojemność. KM to prędkość w głównej mierze, pojemność większą moc i szybsze wyjście do ślizgu. Większą ilość cylindrów wyższa kultura pracy... Ja bym Yamki nie kupił, ale ja to ja W moim przypadku, nie zależy mi na osiągach, w 80-85% pływam w trolu. W ślizgu spływam jak kończę łowienie, ewentualnie z miejsca na miejsce i w razie "w"... Ten motor przyciągnął moją uwagę ze względu na trollingową regulację obrotów... Większego silnika po prostu nie potrzebuję a tak naprawdę rozglądam się za mercurym 20, no a że ten się "nawinął na oczy" stąd moje pytania... czy z tym telepaniem jast taka tragedia, czy wszystko w normach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 I jeszcze, czy ktoś może powiedzieć o co chodzi, co tam trzeba podłożyć? od 17 minuty. I o co chodzi z regulatorem, 2ga i 7ma minuta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) To jest wątek o silnikach Yamaha, a nie sprzedaży silników Tohatsu... Edytowane 22 Stycznia 2021 przez mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie, bo cisza w temacie się zrobiła. Proszę użytkowników o odp. czy rzeczywiście silnik mocno drży na niskich i np. w trollingu? Może np. porównanie do mercury? I drugie pytanie, czy regulacja obrotów jest przydatna przy trolu...? Cześć - mam model F25GWHS przy RiverFoxie 420 już 3 sezony - wypływałem prawie 300 mth i jestem z niego MEGA zadowolony. ZALETY: 1. Jest bardzo cichy i oszczędny, tygodniowy wyjazd do Szwecji 6 dni łowienia po 12 godz, trolling i spinning to jakieś 30-35 litrów, mi średnie spalanie wychodzi 1,2 l/h lub inaczej 4,5km na 1 litrze2. Pali zawsze za pierwszym razem, nie ważne czy stał pół roku i zimował, czy jest upał 40 stopni, czy przymrozek - a to nie każdy silnik potrafi, poprzednio miałem Hondę 20 i to był dramat w porównaniu z tą Yamką3. Układ wtryskowy daje mega komfort, jak jest bardzo zimno to nie gaśnie w trollingu dlatego, że jest niedogrzany4. Ma największy moment obrotowy w swojej klasie i osiągami bije nawet 2-suwy - kto nie wierzy zapraszam na YT - jest tam mój filmik jak ciągam narciarza wodnego, TAK, ciągam narciarza silnikiem 25KM5. Ma bardzo przyjemny dźwięk i przy pływaniu na maxa nie irytuje6. Ma rozruch ręczny i elektryczny co czasami się przydaje. Ja mam 3 echosondy na łodzi i w tym roku rozładowałem aku do zera i nie byłem w stanie zapalić silnika rozrusznikiem, jedno pociągniecie ręcznym załatwiło sprawę - gdyby nie to to czekałoby mnie zdejmowanie osłony koła zamachowego i nawijanie sznurka co przy wietrze i falach może być nieprzyjemne7. Ma największy alternator w swojej klasie 16A a konkurencja tylko 10A - jak ktoś ma 2 aku i dziobówkę to na pewno to doceni Dla mnie silnik ma 3 wady, o których już tu pisali inni użytkownicy: 1. dźwignia unoszenia jest w mało fortunnym miejscu i jak silnik jet odniesiony to jest do niej utrudniony dostęp2. regulacja oporu skręcania po jakim czasie się wyciera i nie trzyma mocno, w pozycji max można silnikiem z oporem, bo z oporem ale ruszać3. Ma dużo większe wibracje niż jej starsze siostra co miała pojemność 500cm3 Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Czechofil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 I drugie pytanie, czy regulacja obrotów jest przydatna przy trolu...? Tak, jest to mega wygoda.Normalne obroty to 900/min i np. moja łódka bez wiatru płynie ok 3,3 km/hJak mam wiatr w plecy i chce zwolnić to zmniejszam obroty, można schodzić co 50 obr to minimum 750Jak płynę pod wiatr to zamiast dodawać gazu rumplem po prostu klikam do góry co 50 obr aż do max 1'100Dzięki tej funkcji można zachować stałą prędkość niezależnie od warunków atmosferycznych Przy 750 obr/min - telepie bardzo mocno przy 900 jest OK a od 1'000 jest już pełen komfort i nie ma drgań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Przy 750 obr/min - telepie bardzo mocno przy 900 jest OK a od 1'000 jest już pełen komfort i nie ma drgań Dzięki Lechu za tak... hmm... dogłębną opinię i obiektywną, bo wymieniasz nie tylko zalety, lecz również i wady z których ostatnia jest dla mnie najbardziej istotna, boję się, że te drgania będą się przenosić na łódź... Lechu czy może wiesz o czym Vitalik mówi w tym filmie? Początkowo chyba o tym że pod ładowanie musi być podłączony akumulator, bo w przeciwnym razie w regulatorze będzie rosło napięcie i będzie się nagrzewał, tak to zrozumiałem, a od 17tej minuty właśnie nie wiem co to ta "rezinka" po rosyjsku, mówi, że 30% ludzi co się z nim kontaktuje ma problem i coś tam rozrywa, tylko nie mogę zrozumieć z czym... Mówi, że yamaha nie robi później problemu i wymienia, że dobry diler powinien od razu to zrobić bo jest problem... co znaczy po rosyjsku "rezinka" "postawić rezinku"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Z tym najwiekszym momentem obrotowym w swojej klasie to kolega trochę zaszalał. Np. u konkurencji silnik o mocy 25 km ma trzy cylindry i większą pojemność, dodatkowo Yamaha ma przełożenie przekładni 2,08, a np. silnik o którym piszę 2.17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Z tym najwiekszym momentem obrotowym w swojej klasie to kolega trochę zaszalał. Np. u konkurencji silnik o mocy 25 km ma trzy cylindry i większą pojemność, dodatkowo Yamaha ma przełożenie przekładni 2,08, a np. silnik o którym piszę 2.17.Grzegorzu wszystko się zgadza, rozmawiamy konkretnie o tym silniku... Gdybyśmy mieli go porównywać do "konkurencji" jak to określiłeś to byłoby to trochę nie w porządku... Bo jednak pozostałe dwudziestki piątki to jednak już... 30tki, w bloku 30tki a to już: waga inna, cena inna, kultura pracy na pewno też inna ale do czego zmierzam... yamacha chyba wypuściła taki silnik "pośredni" taka prawdziwa 25tka, przy którym obecnie się "zatrzymałem" bo: mocniejszy niż 20cia ale i nie tak ciężki jak 30 i wiesz gdybym rozważał 25 mercury lub tohatsu to na 100% wziąłbym już 30, bo zwyczajnie 25 nie miałoby sensu, a w wypadku yamachy25 jest inaczej... u was też tak telepie na łodzi, jak u tego w beczce? czy tak jak tutaj? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jac72 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Grzegorzu wszystko się zgadza, rozmawiamy konkretnie o tym silniku... Gdybyśmy mieli go porównywać do "konkurencji" jak to określiłeś to byłoby to trochę nie w porządku... Bo jednak pozostałe dwudziestki piątki to jednak już... 30tki, w bloku 30tki a to już: waga inna, cena inna, kultura pracy na pewno też inna ale do czego zmierzam... yamacha chyba wypuściła taki silnik "pośredni" taka prawdziwa 25tka, przy którym obecnie się "zatrzymałem" bo: mocniejszy niż 20cia ale i nie tak ciężki jak 30 i wiesz gdybym rozważał 25 mercury lub tohatsu to na 100% wziąłbym już 30, bo zwyczajnie 25 nie miałoby sensu, a w wypadku yamachy25 jest inaczej... u was też tak telepie na łodzi, jak u tego w beczce? czy tak jak tutaj? Grzegorzu wszystko się zgadza, rozmawiamy konkretnie o tym silniku... Gdybyśmy mieli go porównywać do "konkurencji" jak to określiłeś to byłoby to trochę nie w porządku... Bo jednak pozostałe dwudziestki piątki to jednak już... 30tki, w bloku 30tki a to już: waga inna, cena inna, kultura pracy na pewno też inna ale do czego zmierzam... yamacha chyba wypuściła taki silnik "pośredni" taka prawdziwa 25tka, przy którym obecnie się "zatrzymałem" bo: mocniejszy niż 20cia ale i nie tak ciężki jak 30 i wiesz gdybym rozważał 25 mercury lub tohatsu to na 100% wziąłbym już 30, bo zwyczajnie 25 nie miałoby sensu, a w wypadku yamachy25 jest inaczej... u was też tak telepie na łodzi, jak u tego w beczce? czy tak jak tutaj? Tak jak rozmawialiśmy telefonicznie Marcin jest to bardzo indywidualne odczucie ,ale u mnie właśnie tak to wygląda i dlatego moja decyzja o zmianie silnika na trzy cylindrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Jacku,... wiem. Akurat Twój wybór rozumiem i popieram w 100% ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerkins Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Od siebie mogę dodać, że drgania nie mają szans przenieść się na łódź - jest za ciężka. To nie są tego poziomu drgania. Nic się nie dzieje. Jeszcze z tyłu sternik, bak, aku, bakisty, zanurzenie... Edytowane 23 Stycznia 2021 przez BartoszC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Od siebie mogę dodać, że drgania nie mają szans przenieść się na łódź - jest za ciężka. To nie są tego poziomu drgania. Nic się nie dzieje. Jeszcze z tyłu sternik, bak, aku, bakisty, zanurzenie...Dzięki :good:Bo rozumiem ,że telepanie pojawia się przy niskich obrotach... tak jak na tym filmie ale to chyba wydaje mi się "normalne" bo jak w swoim mercuraku kombinowałem z śrubką od obrotów, w sensie na jesień chciałem jak najniższe, to też przy zejściu do pewnej granicy silnik już zarzucało... a jak silnik to i rumpel... Jeszcze takie pytanie: odnośnie tej regulacji obrotów... Czy np. po zmniejszeniu obrotów i zgaszeniu silnika to po ponownym jego odpaleniu silnik pozostaje na ostatnio ustawionych, czy "wraca" jakby do ustawień sprzed zmniejszenia? Chodzi mi o to, czy za każdym odpaleniem silnika te obroty trzeba zmniejszać lub zwiększać od określonego poziomu, a jeżeli tak to jakie obroty silnik posiada przy odpaleniu...? Edytowane 23 Stycznia 2021 przez mancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Każde zgaszenie silnika lub wejście w ślizg (przekroczenie chyba 2500 obr) kasuje ustawienia i silnik wraca do 900 obr Zmiana obrotów jest bardzo wygodna, bo guzik jest na końcu rumpla i wystarczy klik kciukiem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Każde zgaszenie silnika lub wejście w ślizg (przekroczenie chyba 2500 obr) kasuje ustawienia i silnik wraca do 900 obr Zmiana obrotów jest bardzo wygodna, bo guzik jest na końcu rumpla i wystarczy klik kciukiem Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJasne... Lechu a do jakiej łodzi masz zawieszony ten silnik (dł, waga), nie pytam o to co zwykle wszyscy pytają, czyli o prędkość max, dla mnie nie jest to priorytetem... Pytam o co innego, mianowicie pisałeś ,że Twoja łódź płynie na normalnych obrotach 3,3 na h a przy możliwie najniższych... schodzi do 2,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerkins Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Jak komus bardzo zalezy na wolnym trollingu i braku drgan to zawsze mozna podniesc silnik do gory do tych 60 stopni i domyslne 900 obrotow. Predkosc powinna zmalec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Jasne... Lechu a do jakiej łodzi masz zawieszony ten silnik (dł, waga), nie pytam o to co zwykle wszyscy pytają, czyli o prędkość max, dla mnie nie jest to priorytetem... Pytam o co innego, mianowicie pisałeś ,że Twoja łódź płynie na normalnych obrotach 3,3 na h a przy możliwie najniższych... schodzi do 2,5?http://www.fox-boats.com/riverfox-420n/dane-techniczne/ Na spalinie schodzę do 2,7-2,9km/h to wszystko zależy czy bez wiatru, z wiatrem czy pod wiatr Ja mam dziobówkę i jak chcę naprawdę wolno 2-2,2km/h to troluje na elektryku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Antek0158 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Lechu czy może wiesz o czym Vitalik mówi w tym filmie? Początkowo chyba o tym że pod ładowanie musi być podłączony akumulator, bo w przeciwnym razie w regulatorze będzie rosło napięcie i będzie się nagrzewał, tak to zrozumiałem, a od 17tej minuty właśnie nie wiem co to ta "rezinka" po rosyjsku, mówi, że 30% ludzi co się z nim kontaktuje ma problem i coś tam rozrywa, tylko nie mogę zrozumieć z czym... Mówi, że yamaha nie robi później problemu i wymienia, że dobry diler powinien od razu to zrobić bo jest problem... co znaczy po rosyjsku "rezinka" "postawić rezinku"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Antek0158 Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Vitalij od 16 minuty tego filmu porównywał rozwiązanie techniczne Yamahy i Tohatsu/Mercury. Mówił o przypadłości Tohatsu/Mercury (niby 30%) i tanim sposobie zapobiegania tej przypadłości przy użyciu gumowej podkładki, lub bardzo wysokich kosztach naprawy wynikających z zaniechania przeciwdziałania awarii. Wskazał, że Yamaha zastosowała w tym miejscu bezluzowe połączenie, co jego zdaniem przekłada się na bezawaryjne użytkowanie silnika, jadnak ma jakiś wpływ na drgania silnika przy niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Marcin Ostróda
Witam, doszły mnie słuchy że w marcu ma być premiera nowego typu silników spalinowych firmy Yamacha.
Mają być lżejsze o ok 25% od dotychczasowych.
Czy może któryś z kolegów wie coś więcej? Bo na Stonie Yamahy informację są cząstkowe.
Mnie osobiście będzie interesował model 25 km lub 30 km.
Top użytkownicy dla tego pytania
33
31
18
18
Popularne dni
22 Sty
14
24 Wrz
12
12 Kwi
12
22 Lut
11
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 33 odpowiedzi
Marcin Ostróda 31 odpowiedzi
PiernikTorunski 18 odpowiedzi
Antek0158 18 odpowiedzi
Popularne dni
22 Sty 2021
14 odpowiedzi
24 Wrz 2017
12 odpowiedzi
12 Kwi 2017
12 odpowiedzi
22 Lut 2018
11 odpowiedzi
Popularne posty
PiernikTorunski
Yamaha 25 GWHS 2019 Silnik w porównaniu do poprzedniego 20KM chodzi jakby ciut ciszej ale wiadomo nowy, niestety z racji 2 cylindrów telepanie na wolnych obrotach czy to na luzie czy podczas jazdy
piernik
Proponuję popatrzeć na ten filmik :[media] [/media]
psulek
Ciekawe czy wierzą też w czary i zabobony? Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
257 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi