Raptor1981 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witajcie koledzy interesuje mnie jakiś kijek z tej serii Dragona Guide Select. Szukam kija szczupakowego takiego 2.60m i zastanawiam się nad dwoma pozycjami. Opinie na temat tej serii Dragona są r?ł?źne a to ?źe to tylko pały do ganiania kr?łw ?źe za sztywne, twarde i tak dalej,... ale te?ź są pochlebne opinie. Jedno mnie zastanawia koledzy piszą ?źe mają zani?źaną gramaturę (tzw. zapas mocy w dolniku), a ja lubię czuć uderzenie ryby i wszystko co dzieje się z przynętą. Upatrzyłem sobie GNOM 7-28 gramalbo VELTICA 5-25 gram (gdyby faktycznie gramatura była zani?źana) Będę łowił na średniej wielkości gumy 7-10cm z gł?łwkami 7-15 gram co byście polecili koledzy. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak12345 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Generalnie to ja odradzam tą wędkę, ?źadna rewelacja dodatkowo dolnik jest dosyć cię?źkawy. A wędka nie tania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawekus Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Generalnie to ja odradzam tą wędkę, ?źadna rewelacja dodatkowo dolnik jest dosyć cię?źkawy. A wędka nie tania.. Sorki ?źe się wtrącam ale kolega Twoja odpowiedź jest tak trochę mało precyzyjna na pytanie @raptor1981 . Bo z tego co rozumiem upatrzył sobie dwie wędki i pyta się o opinie. Tymczasem Ty mu odpowiadasz ?źe mu odradzasz tą wędkę - ja np. nie wiem kt?łrą. A mo?źe chodzi Ci o całą serię ? Moim zdaniem a Tylko oglądałem kije z tej serii uwa?źam ?źe całkiem ciekawe kije. Na pewno są bardzo szybkie a dolnik mi przynajmniej fajnie le?źał w dłoniach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Bywa, ?źe podczas deszczu kijki potrafią się w łapkach nieco ślizgać, bo ten materiał na rękojeści podczas deszczu zbytniej przyczepności nie ma...Łowiłem 2,3m Monsterem. Niedoszacowane toto nieco(na blanku do 35g, a latało spokojnie więcej), ale dość czułe(choć przy tej twardości kija i pletce to chyba i bez tego rezonansu dałoby radę ) Generalnie blank ciekawy, mięsistyuzbrojony w niezłe komponenty i wg mnie poprawnie, jednak przeznaczony do cię?źkiego jigowania, z machaniem kurami włącznie(odnośnie tego monstera. ) PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszan_olsztyn Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ja u?źywam Bandita i jest to dokładnie taki kij jakiego szukałem. Łowie gł?łwnie szczupaki, czasem zabiorę go na sandacze. Jest bardzo szybki, sztywny, doskonale czuć na nim nie tylko brania, ale te?ź pracę przynęty. Ma to te?ź niestety swoje wady- w połączeniu z plecionką, gdy brania są słabe, delikatne, dosyć często zdarzają się spady, więc sam hol wymaga nieco więcej finezji. Dlatego jak łowię z ł?łdki, a brania są mało agresywne to raczej u?źywam ?źyłki. Do Twoich wymagań mo?źe to być bardzo dobry kijek, ale jako, ?źe gustujesz w dłu?źszych wędziskach, koniecznie weź ze sobą kołowrotek, przykręć go do kija przed zakupem i zobacz czy nie będzie leciał na pysk bo dłu?źsze kije z tej serii mają taką tendencje. U mnie na 2.30m jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor1981 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Wyb?łr padł na Veltice, po konsultacjach na r?ł?źnych forach i odczytaniu stosu meili od u?źytkownik?łw tych wędek i konkretnie tych modeli wymienionych przeze mnie.Ostatnie konsultacje wczoraj ze sklepem gdzie zaufany sprzedawca r?łwnie?ź spiningista polecił właśnie ten kij, stwierdzając ?źe będzie najbardziej optymalny do mojego wędkowania. Generalnie kije lecą na pysk ale przy długościach 270cm i powy?źej ni?źsze długości są oki. Przy uzbrojeniu kija kołowrotkiem wywa?źenie kija się poprawia. Jak przyjdzie w piątek i połowie nim trochę przez wekend dodam swoje osobiste odczucia. Pozdrawiam Marcin P.S.Je?źeli faktycznie te kije były by takie kiepskie to niekt?łrzy nie mieli by po cztery kije z tej serii, a mają. Jak we wszystkim są zwolennicy i są przeciwnicy. Więcej opinii było za i to od u?źytkownik?łw tych wędek więc i ja postanowiłem spr?łbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi