Skocz do zawartości

Daiwa Silver Creek vs Shimano Catana DX - pod pstrąga i okonia. Poszukuję opinii

Kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poprosiłbym o opinie odnośnie modelu Daiwa Silver Creek - gdyż już dłuższy czas jestem nim zainteresowany, a opinii użytkowników niestety jak na lekarstwo.
Z konkretniejszych informacji znalazłem tylko ten artykuł:
http://wkra-fishing.pl/wklejka-silver-creek/

Posiadam już Daiwę Procaster Spin 210 10-30g pod szczupaka i jestem z niej bardzo zadowolony, obecnie szukam czułego kijka typowo pod pstrąga i okonie na małych rzeczkach oraz okonie na wodzie stojącej.

Planuję łowić na woblerki 3-5cm, paprochy, twisterki i obrótówki w rozmiarach 0-1.

Rozważałem również Shimano Catana DX Light 240/270 3-14g oraz Shimano Catana DX Ultra Light 240/270 1-11g - aczkolwiek wersja UL wydaje mi się za lekka i obawiam się męczenia ryb.

Wiem, że są to dwa skrajne kije, jeżeli chodzi o akcję.

Każda opinia jest na wagę złota, niestety nie mam możliwości "wymacania" kijków.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Kondi

Od siebie mogę polecić Okume Black Rock 2,13 4-21 MED-FAST. Używam ją od tego sezonu ma już kilka rybek na koncie.  Jak dla mnie idealna pstrągówka. Fajna ciepła akcja pstrąga trzyma bardzo dobrze. Na razie bez spadów. Używam pod wobki 4-6,5cm, obrotówki nr.2 oraz gumki i daje radę. Więcej możesz poczytać tutaj na forum.

4ccaf35ce17c3.jpg

Dobry wybór ta daiwa silver creek łowi ją mój brat ale kilkukrotnie sam ją łowiłem okonie na obrotówki 1 i 2 w rzece ,jest to wklejka(dosyć długa 54cm) ale o płynnym ugięciu,okonki zaczepione za skórkę nie spadały.Brat wyholował ją też kilka boleni na wiosnę 50-60cm i nie zrobiło to na wędce zbytnio wrażenia.

Wersja 235cm cw do 14gr

post-54413-0-41571800-1485253018_thumb.jpg

Edytowane przez Raffaello
  • Like 2

Dobry wybór ta daiwa silver creek łowi ją mój brat ale kilkukrotnie sam ją łowiłem okonie na obrotówki 1 i 2 w rzece ,jest to wklejka(dosyć długa 54cm) ale o płynnym ugięciu,okonki zaczepione za skórkę nie spadały.Brat wyholował ją też kilka boleni na wiosnę 50-60cm i nie zrobiło to na wędce zbytnio wrażenia.

Wersja 235cm cw do 14gr

A jak z czułością ?

Jak się sprawuje w spokojnym nurcie? Jak wtedy z czułością? Mógłbyś napisać coś więcej ponieważ interesuje mnie dokładnie ten sam model.

Z góry dzięki i pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

No to ja coś powiem o Daiwa Silver Creek 2,35/3-14gr.

Mam ją jakoś od tamtego lata, więc już co nie co mogę o niej powiedzieć. Służy mi jako okoniówka i na kleniach też się fajnie spisywała. Co o niej?  Na pewno waga. Moja waży trochę mniej niż w katalogu. 103-104gr na taki kij to bajka. Co do czułości itd, to widzę same plusy. Nie wiem jak dolna granica, bo zazwyczaj mam na niej co najmniej 5gr i żadnego problemu.Max co rzucam to 10-14gr całkowitej masy przynęty. Sama główka to max 8gr i to leci w kosmos na cienkiej lince. Podbija się to komfortowo. Więcej nie zakładam, bo nie widzę w tym sensu. A i takie główki daje na niego rzadko.Brania z daleka czuć mega dobrze. Może to przez uchwyt, może blank-nie wiem.

Wklejka jest bardzo czuła, przesztywnienie nie jest jakoś specjalnie wielkie, ugięcie fajne. Nie wiem czego oczekiwać więcej od kija za tą kasę..  Wymiarowy szczupak, to dla niej żaden problem, a i z blisko metrowym zębatym przyłowem w rzece tez sobie dal rade, co było naprawdę świetną zabawą. Jak dla mnie to fajowy kij za niewielkie pieniądze, który mogę ze spokojem polecić.

Edytowane przez kleniu25
  • Like 4

No teraz Ci nie podam, ale jutro jak znajdę chwilę to mogę zmierzyć i napisać.

7cm+7gr? Ze spokojem na pewno trochę więcej.  Ja nie próbuje, bo nie używam go do takich rzeczy.

Zakładałem np.lunatica 7,5cm z 8gr, jak i masywniejsze, grubsze i cięższe  gumki i czułem, że jeszcze można mu trochę dołożyć. Z reguły używam tak jak pisałem, trochę mniej i jest rewelacja.

Edytowane przez kleniu25
  • Like 1

Napisałem "od skręconego uchwytu" bo jak czytałem info podane tak jak Ty podajesz (od środka uchwytu do końca) to często w praktyce "pomiar" wydawał się być nieco chybiony...i zaskoczenie, że w praktyce dolnik jest dłuższy niż się spodziewałem :)

No ale dzięki wielkie i za ten pomiar.

Muszę porównać z Nihonto Flash Spin i okaże się co ma szanse lepiej wkleić się w łapę :)

• 2 miesiące temu...

Cześć Przemek :)

Kupiłem niedawno ten kijek.

Realny wyrzut ? Moim zdaniem smukła gumka 7.5 cm + główka 8g...może w przypadku bardzo smukłej gumki to 10g wyrzuci całkiem nieźle.

Ja na razie zakładałem Mikado Fishuntera 7cm z czeburaszką 7g i komfortowo można podbijać, a z takim obciążeniem podbijam na tyle szybko, że 2011 TP 2500S nienadąża zwijać luzu plecionki :)

Spróbuję zrobić później zdjęcie ugięcia wklejki pod obciążeniem :)

Mam ten sam problem...bo mam krótkie witki ;)

Dolnik wydaje się długi ale nie jest długi :)

Może to zdjęcie pomoże Tobie i nie tylko Tobie...a w zależności od tego jak kto trzyma wędkę różnice będą  pewnie 1-3 cm.

:)

post-60702-0-66180500-1499838914_thumb.jpg

Edytowane przez Catrol