bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Witam wszystkich . W końcu odważyłem się i postanowiłem założyć swój wątek . Do dłubania wobków podchodziłem w życiu trzy razy. Pierwszy raz ponad 10 lat temu i nie był to udany start , szybko się zniechęciłem z powodu niepowodzeń. Następna próba miała miejsce ok 5 lat temu tu już było lepiej-kilkanaście zrobionych woblerków do tego kilka rybek a największe zadowolenie dał sandacz 75cm złowiony na własnego brzydala . Nie wiem czemu ale na tym się skończyło..... Tak więc siłą rzeczy obecnie jest to mój trzeci raz i myślę że wkręciłem się na dobre Po latach moja wiedza na temat robienia woblerów i ich pracy jest dużo większa jak za nastolatka więc i start był znacznie łatwiejszy-już bez druzgocących porażek i rozczarowania Materiał któremu jestem cały czas wierny to lipa-jakoś nie mogę się przekonać do balsy Drut przez całość. Jeśli chodzi o malowanie to raczej stawiam na prostotę. Mam nadzieję że komuś się spodoba Poniżej ,,rodzynki" kleniowe bo tak je nazywam ale może ktoś wymyśli im zacniejszą nazwę : 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Kolejna partyjka skończona i ustawiona 2 dni temu 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Świetnie woby Gratuluję dobrej decyzji o powrocie do strugania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Fajne bąbelki Uwielbiam takie klasyczne kolorki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jak widać praca całkowicie ręczna warsztat w planach dziś odpaliłem szlifierkę więc będzie szybciej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Fajnie że się podobają to zachęca do strugania hmmmm BĄBELKI- dzięki Spinnerman taka nazwa bardzo mi się podoba i chyba tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Cała przyjemność po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jak to mawiają "do trzech razy sztuka ".Bomble fajne ,jakieś inne kolorki są w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Faktycznie, "bąble" to fajna nazwa, choć i "rodzynki" też niczego sobie Jeśli mogę coś podpowiedzieć - przy sterach DR oczko do mocowania linki nie musi tak bardzo wystawać ze steru. Właściwie, to im mniej wystaje, tym (zwykle) lepiej. Widzę, że eksperymentujesz z miejscem osadzenia tego oczka. Raz jest bliżej korpusu, to znów dalej. To dobrze, bo z takich eksperymentów płynie wiedza i można więcej ciekawych rzeczy wyciągnąć z jednego korpusu Tradycyjnie - witaj we własnym wątku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Tak oczywiście ale raczej bez szaleństw lubię naturalne kolorki ewentualnie z jakimś drobnym jaskrawym akcentem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Dobrze zauważyłeś Januszu dużo z nimi eksperymentowałem i cały czas wyciągam wnioski z oczkami też kombinowałem a czasami jeszcze modyfikowałem podczas ustawiania nad wodą to samo tyczy się sterów Dzięki za rady Jeśli masz ich więcej to bardzo chętnie się podszkolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino998 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Wyglądają bardzo fanie, sam jestem zwolennikiem naturalnych, stonowanych kolorków Jaką mają długość? 2-3 cm?I tak w ogóle to jak się okaże, że kolejny raz nie wiedzieć czemu będziesz chciał przestać strugać to Cię znajdę i nakopię do D... tak profilaktycznie żebyś więcej takich pomysłów nie miał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Hehe myślę że już nie przestanę a gdybym jednak miał taki pomysł to możesz mi nakopać długość samego korpusu bez oczek ok.27mm-pływaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino998 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Będę czuwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (...) Dzięki za rady Jeśli masz ich więcej to bardzo chętnie się podszkolę Jest tutaj (na jerku) kopalnia wiedzy. Niestety, często porozrzucanej po różnych wątkach Nic też nie zastąpi samodzielnego eksperymentowania. Dobrze jednak móc na początek popatrzeć i przemyśleć pewne zależności w budowie woblera/jego obciążeniu/doborze steru. Tutaj nieocenioną pomocą będą artykuły kolegi @Banjo, których uważną lekturę szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Sporo tu czytałem i czytam nadal ale oczywiście popełniam błędy i fajnie że udzielasz mi rad mam też kolegów którzy robią wobki więc mogę popatrzeć jak oni je wykonują a to bardzo duże ułatwienie oczywiście człowiek uczy się cały czas i niestety przeważnie na błędach na szczęście rozgoryczenia i kolejne niewypały mam już za sobą wiem już jak mogę świadomie zmieniać pracę danego woblera za pomocą różnego rodzaju sterów, obciążenia itp. Niestety mimo że jestem zadowolony z efektu i praca wobka mi odpowiada to zawsze mam ochotę coś minimalnie zmienić i modyfikować Myślę że każdy kto robi przynęty tak ma bo przecież nie byłoby chęci wymyślania kolejnych modeli woblerów Jeśli możesz to powiedz mi jakie jeszcze masz zastrzeżenia do bąbelków to postaram się przy następnych pokombinować Edytowane 24 Stycznia 2017 przez bencur 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego:) A woblerki super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Wyglądają na świetną, przelewową przynętę. Ja dodałbym jakiś ciepłopomarańczowy akcent na brodzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 ......zresztą koniecznie farbką UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (...) Jeśli możesz to powiedz mi jakie jeszcze masz zastrzeżenia do bąbelków to postaram się przy następnych pokombinować Nie mam zastrzeżeń Podobają mi się, jak również podoba mi się, że na jednym korpusie wykonujesz różne eksperymenty. Wielokrotnie przekonałem się, że nie ma przynęty, która jest skuteczna zawsze i w każdych warunkach. Rybie gusta, jak i ich zmienność jest nieomal nieograniczona, więc przynęty skuteczne wczoraj dziś potrafią zawieść, a wczorajsze "słabiaki" w jedną noc zamienić się w killera "Za mocno" pracujący wobler sprawdzi się podczas ściągania z prądem, a "za słabo" znajdzie zastosowanie w silnym nurcie. Warto więc eksperymentować, a wyniki eksperymentów zapisywać. Własne notatki to najcenniejsza rada, zanim nabierzesz odpowiedniego doświadczenia. A nawet wtedy warto czasem w nie spojrzeć, by przypomnieć sobie to i owo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Bardzo ,ale to bardzo ładne woby. Widać , że wiesz o co chodzi i nie modzisz w malowanie ala tęcza gejowska . Różowe w niebieskie kwituszki itp. Wobler ma przypominać rybę a nie Jacykowa. Dobra robota ,panie kolego! Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino998 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jeszcze w kwestii technicznej Bąbelków, bo nigdzie nie mogę znaleźć, na testach zachowywały się agresywnie (porządne zamiatanie dupcią i dobrze wyczuwalna praca na kiju) czy miały bardziej stonowaną pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Powiem tak robiłem wersje dobrze wyczuwalne na kiju ale bez przesady nie były to wariaty , zrobiłem też takie z drobniejszą pracą. W ostatnich partiach próbowałem dodać lusterko i w sumie w kilku się udało Założenie jest takie żeby wobler pracował w różnych warunkach czyli w wartkim nurcie ale bez przesady żeby z ręki kija nie wyrywał a postawiony w prawie stojącej wodzie również delikatnie drobno pracował i do tego wszystkiego miał fajne lusterkowanie lub takie lekkie kolebanie Edytowane 24 Stycznia 2017 przez bencur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zerknij na filmik w trzecim poście...I wszystko jasne. http://jerkbait.pl/topic/62742-wpływ-wielkości-kotwic-na-pracę-woblera/?hl=+kotwice%20+5202%20+bln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi