Skocz do zawartości

Woblery P.Sz

bencur

Rekomendowane odpowiedzi

Super kolory :)

Takie naturalne odcienie coraz bardziej mi się podobają :)

Dzięki powoli ręka się wyrabia sam dobrze o tym wiesz bo piękne wobki robisz :) A kolorki naturalne bo takie właśnie lubię choć brakuje mi w niektórych pomarańczowego akcentu np na brodzie. Edytowane przez bencur

"Po długim czasie nareszcie prawie finał  :) piszę prawie bo jeszcze pozostało ustawienie wobków nad rzeką a to przy tej temperaturze nie jest przyjemne  :) Rękawiczek założyć się nie da a ciągła zmiana przynęty i mokre ręce do tego lekki wiatr i minusowa temperatura to baaaardzo nieprzyjemne połączenie  :) "

Spróbuj ustawiać w wannie.To kolejny mit, że w wannie się nie da. Da się i to jak...Przynajmniej takie typowe woblery.

Pierwsze przeciągnięcie powolne - widzisz, czy trzeba oczko przegiąć - podginasz( jak trzeba)... kolejne przeciągnięcia coraz szybsze. Jak przy takim bardzo szybkim przeciągnięciu z wanny nie wyskoczy wobek, to nic lepszego nad wodą nie uzyskasz.

Kolejna zaleta, że masz to pod przysłowiowym "nosem" - nie gdzieś daleko w nurcie, gdzie bywa, że mało co widać...

Potrzebna jakaś podlodówka i kawałek żyłki z wsuwką(agrafką)

A skoro jeszcze wobki nie ustawione, to potraktuj to ustawianie w wannie jak swoisty eksperyment. Nad rzeką sprawdzisz czy się powiódł....

Edytowane przez eRKa

Właśnie tak zawsze robię Lecz wanna to dla mnie ustawienie wstępne , ale bardzo ważne szczególnie przy nowych modelach ponieważ wszystko widać jak na dłoni. W wannie można dokładnie przyjrzeć się pracy woblera i w razie potrzeby dobrać odpowiedni ster, bawić się z obciążeniem i pokombinować z oczkiem przednim aż będziemy zadowoleni z pracy wobka. Jeśli praca mi w końcu odpowiada ustawiam wobki w wannie a nad rzeką je tylko dostrajam dosłownie paznokciem :) Z Modelami już opracowanymi robię tak samo a nawet powiem wiecej że zanim wkleję ster to każdy zalicza próbę wannową ponieważ każdy wobler robiony ręcznie jest inny z powodu wielu czynników :) Tak czy siak moim zdaniem zarówno wanna jak i rzeka są bardzo potrzebne ponieważ to co widać w wannie nie da się dostrzec w rzece i odwrotnie. Ostatecznie rzeką, nurt a zwłaszcza ryby weryfikują wszystko Dziękuję za zainteresowanie Panie Romanie bo dzięki takim ludziom można się cały czas uczyć i wyciągać wnioski

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Super jak zawsze

Tu jest chyba większość najłowniejszych kolorów.

Kolorów może i tak ale czy woblerów ;) ? Radość jest duża jeśli inni łowią na nie tak samo jak ja :) obym się doczekał kolejnych zdjęć z rybami  bo inaczej nie będzie mi się chciało strugać ;)