Skocz do zawartości

O lobbyingu, "eurydycji" i rodbuildingowych stolicach - wątek wydzielony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

@Krzysiek,

O tym wlasnie pisalem, jesli najwazniejsze sa pierscionki od Matagiego we wsztstkich kolorach teczy czy uchwyt kolowrotka w kolorze koczkodana to pewne pracownie powiedza nie, po jakiego czorta problemy, cos nie przyjdzie na czas i klient niezadowolony.

A gdzie dobrze dobrany blank, bez marketingowego belkotu, gdzie przelotki, osadzenie i cala reszta badz co badz wplywajaca na wartosci uzytkowe wedziska? To juz sie nie liczy? Tylko rekojesc???

Bujo

@ Bujo

No ba, przecież o to chodzi w budowaniu pod kogoś, w sensie stricte, w tym jest cały urok, najwięcej zabawy i radości. Ja natomiast odnoszę się do realiów rynkowych. Został zbudowany ogromny rynek i moda, trzeba temu sprostać. Takie mamy czasy.

:D

Witam,

Krzysiek, naogladalem sie troche tych perelek na zlotach :D Wrazenia bardzo kiepskie, tak bylo w Irlandi, podobnie w PL. Dobre zdjecia na forum a faktycznie kaszana :D Ja tam bym wolal ''normalna'' rekojesc i dobrze zrobiona wedke niz wspominanego juz koczkodana ( i nie chodzi mi juz o sam kolor uchwytu). Owe marudzenie klientow jest teraz na porzadku dziennym, naoglada sie jeden czy drugi chociazby na jerkbait.pl i chce cos podobnego ale nawet w tym momencie zajmuje to duzo czasu.

Owa pracownia w Warszawie, wszystkim doskonale znana' nie obiecuje cudow, niewidow, mowi prosto w oczy jak jest czego sam mialem przyklad wiele lat temu, podczas pierwszego zamowienia: na pytanie czy da sie wedke zrobic za 4 tygodnie powiedziano nie i odeslano do innego rod-buildera. Cenie ich za to chociaz siedzialem jak obecnie daleko w Londynie i mozna by skladac na kurierow, zlamanay paznokiec czy inne kuku.

Ja dalej trzymam sie mojego zdania: najpierw wlasciwosci uzytkowe, pozniej inne bajery.

Bujo

P.S. Ta lubie najbardziej: http://www.matagi.co.jp/english/bbp04.php?itemid=100

@Bujo,

Jeśli idzie o wypasione kije, mam dokładnie to samo zdanie co Ty. Prze wszytkim użytkowość, efektu WOW oczekuję w momencie wędkowania a nie przy oglądaniu. Po za tym, wolę wydać więcej na dobry blank niż pierścionki itp. W żaden sposób też nikogo nie oceniam z imienia, bo za cienki jestem i za mało widziałem i nie śmiałbym tu kogoś oczerniać, bo jestem tylko gościem. A w PL jest jak jest, rynek ciasny i mały, a wyścig zbrojeń musi trwać i jest widoczne.

@Bujo,

Jeśli idzie o wypasione kije, mam dokładnie to samo zdanie co Ty. Prze wszytkim użytkowość, efektu WOW oczekuję w momencie wędkowania a nie przy oglądaniu. Po za tym, wolę wydać więcej na dobry blank niż pierścionki itp. W żaden sposób też nikogo nie oceniam z imienia, bo za cienki jestem i za mało widziałem i nie śmiałbym tu kogoś oczerniać, bo jestem tylko gościem. A w PL jest jak jest, rynek ciasny i mały, a wyścig zbrojeń musi trwać i jest widoczne.

:D wszyscy, oprocz Remka jestesmy goscmi. O nic tez cie nie posadzam, ot normalna wymiana zdan na forum, od tego jest :D

Pozdrawiam,

Bujo

Wielokrotnie czytajac wypowiedzi na forum pukam sie w czolo, czasem chyba za mocno bo wlosow zaczyna brakowac.

Jak chcesz, to Ci implant załatwię! :lol: :lol: :lol:

A co do innych treści tego wątku, to: zamilnę na wieki (jak podczas ślubu).

Taśma samoprzylepna do mocowania kołowrotka też jest cool. <_<

Ależ magiel tu zrobiliście Panowie , pozwólcie że dokończę nim całkiem pobłądzicie i się rozbiegniecie w niechęci :D

Może więc zanim wyemigrujecie wewnętrznie , trzaśniecie drzwiami , krew was zaleje ze złości zupełnie niepotrzebnej , spróbujcie użyć w dobrym celu i takiej wierze własnego rozumu .

Nie jest , co widać , że kształt tego działu nie wszystkich jednakowo satysfakcjonuje . Mnie również . Może warto tu dokonać zmian , może warto dać rodbuildingowi szansę na wyjście z tego koszmarnego zaułka w jaki go wmanewrowaliśmy wspólnym , zbiorowym wysiłkiem . Naprawdę można zrobić to porządnie ..

Byłoby świetnie gdyby moderator był osoba bezstronną , niezależną , niekonfliktowa i nieuwikłaną . Moderowanie nie musi być sprowadzone do oklejania banerami , organizowania randek w ciemno , loteryjek , tudzież wakacji , sylwestra ani stałego show z jedyną i ulubiona pracownią . Albo wszystkie równe , albo żadna równiejsza i bliższa ciału , co ?!

Nie polega także moderacja na nazwaniu oponenta kabotynem , aby później efektownie i dramatycznie się nabuczyć :lol: . Ma tylko nie przeszkadzać i pozostać przezroczystym .

Nie przychodzimy tu w ogromnej większości dla zarobku . Szukamy tylko sobie podobnych i poczucia przynależności do grupy aspirującej do elity . To bardzo dobre motywy . Spróbujmy wymieniać się tutaj wiedzą , nie mniemanologią , nim stoczymy zaciekły słowny bój o MHX , spróbujmy odróżnić je w praktyce od Amtaka , nim zaciągniemy się przebojowo Megabassem dowiedzmy się wprzódy co to jest , bo można to zrobić . Świetnie jest też potrafić nie pomylić poppinga ze spinnjigiem , a może lepiej zabrzmi - ze spinnopadem . Generalnie każdy z nas wiele wspaniałych rzeczy mógłby i powinien uczynić przeciw własnej niedoskonałości i niewiedzy .

Ale zapytam i Ciebie mój nadąsany moderatorze , i Was , zmęczonych i znudzonych mną kolegów , czemuż to nie ma na tym aspirującym do wiodącego forum ludzi od ; St Croix , Phenixa , Orvisa , CTS czy Restaffine , czemuż to właściwie nie chcą się tu udzielać co sławniejsi ludzie polskiego rodbuildingu ?

Ani nasi pionierzy , ani nam współcześni , bynajmniej nie gorsi , mniej zdolni i niemniej ambitni ? Co ich tak stąd odpycha ??

To i wam podpowiem koledzy ..

Boście sobie zafundowali klasycznie zamknięte , nuworyszowskie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji , do tego z Dosią w roli samograja ..

No sami przyznajcie , kto by tak zgrabnie wam to wyłożył :D

O maj gad, coś mi tu pachnie manią prześladowczą...

Myślę, że co sławniejsi ludzie polskiego rodbuildingu nie mają czasu się wyknocić, a co dopiero tokować na forum...

Jeden zbystrzał, że zamiast polować na zblazowanych nuworyszów - można uchylić pułap nimbem luksusu owianych usług klasie średniej, i zainwestował w to trochę energii i czasu. Inni co sławniejsi nie udostępniają lokalu na warsztaty, i nie fundują nagród. Łowią nuworyszy w swe pajęczyny Gudebroda czy czego tam...

............................................................ ....................................

Niooooo Michał. Aleś go wynalazł :lol: Znajomy jakiś

Czepiacie się chłopaka zamiast docenić, jaką trzeba mieć odwagę, żeby pokazać się z czymś takim nad wodą

............................................................ ....................................

Niooooo Michał. Aleś go wynalazł :lol: Znajomy jakiś

Czepiacie się chłopaka zamiast docenić, jaką trzeba mieć odwagę, żeby pokazać się z czymś takim nad wodą

Był ostatnio w dziale giełda....

@Bujo teraz się z kijka naśmiewa, ale to na bank dlatego, że ktoś z kupujących go zapewne uprzedził :lol: :mellow: <_<

Zgaduje, ze zarzuty sa skierowane raczej w strone Friko..a jako ze wyjechal on na ryby i wroci niepredko, przeto zamykam watek. Jak wroci z pewnoscia otworzy i bedzie mozna podyskutowac o tym, komu interes zle ostatnio idzie i co/kto temu jest winien.

Oraz co trzeba zrobic, zeby owemu dobrze zrobic...

Ja moge mowic za siebie i jezeli to ja komus psuje interes to prosze zglaszac sie na priva. Chetnie wytlumacze dlaczego wybralem ten a nie inny blank i dlaczego go stosuje/ nie stosuje.

Natomiast pomowien nie bede tolerowal, a zwlaszzca skierowanych do osob nieobecnych.

Gumo

• 2 tygodnie później...

Ale zapytam i Ciebie mój nadąsany moderatorze , i Was , zmęczonych i znudzonych mną kolegów , czemuż to nie ma na tym aspirującym do wiodącego forum ludzi od ; St Croix , Phenixa , Orvisa , CTS czy Restaffine , czemuż to właściwie nie chcą się tu udzielać co sławniejsi ludzie polskiego rodbuildingu ?

Ani nasi pionierzy , ani nam współcześni , bynajmniej nie gorsi , mniej zdolni i niemniej ambitni ? Co ich tak stąd odpycha ??

To i wam podpowiem koledzy ..

Boście sobie zafundowali klasycznie zamknięte , nuworyszowskie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji , do tego z Dosią w roli samograja ..

No sami przyznajcie , kto by tak zgrabnie wam to wyłożył :D

Sławku,

Całość wątku możnaby nazwać konstruktywną sprzeczką. Wiele tu ciekawych spostrzeżeń i wniosków, czuć chęć walki o dalsze trwanie polskiego rodbuildignu - jedni się rozwijają inni interesy zwijają. Generalnie marnie to widzę ale ... trzymam kciuki za rozwój polskiego, naszego, najlepszego rodbuildingu.

Dlaczego nie piszą? Krótko rzecz ujmując - nie mają odwagi. Ja ma odwagę to powiedzieć. Moja odpowiedź daje szerokie pole interpretacji ale tak ma być. Trzeba wysiłku, cierpliwości, odpowiedzialności, siły, samozaparcia i zapału by wyjść na szerokie wody internetu i nie zginąć ustrzelony przez przypadkowego obserwatora (zresztą wielu tuzów polskiego spinningu pochowało się i zabarykadowało z tego samego powodu) - jest to zdecydowanie trudniejsze niż teoretyzowanie w czterech ścianach pracowni i opowiadanie jakim to j.pl jest jednokierunkowym potworem.

Pozdrawiam

Remek

Remku , jednak dalej uważam , że w sposób mniej lub bardziej zamierzony albo też świadomy , odtwarzamy i powielamy tutaj funkcjonującą od zawsze na polskim rynku rodbuildingowym , użytkowa taktykę marketingowa sprowadzona do prostej zasady - i tak ich wypierdolę z rynku !!

My tu dla czystej idei jesteśmy , dla radości towarzyskiej przynależności , nie dealerki !

Wiadomo że ten rynek z przyczyn prozaicznie materialnych jest niewielki , choć i tak zdumiewająco rozwojowy , właśnie dzięki temu tutaj portalowi i jego personom :D

Indywidualnie i zbiorowo nie jesteśmy przecież z założenia od konserwowania lokalnego status quo , wzmacniania istniejącego monopolu albo walenia w bębny dominatorów . Zachowujemy równy dystans , jesteśmy przecież zupełnie bezstronni - zwłaszcza modowie , wspieramy też z całych sił konkurencję i ludzi ambitnych , którzy pozwolą nam nie popaść w rozpaczliwą stagnację . Uwielbiamy też melodie których stale i do znudzenia nam nie grają ..

Sławku,

jako że wracam po dłuższym urlopie z wędkami (różnymi) w ręku, chętnie ustosunkuję się do tego co napisałeś.

Przyznam że jak czytam od dłuższego czasu Twoje wypowiedzi, nie mogę oprzeć się wrażeniu że na dźwięk słów Batson albo Fishing Center ogarnia Cię coś w rodzaju manii prześladowczej... Jest na tym forum wiele wątków, dotyczących różnych pracowni, różnych rodbuilderów - tak komercyjnych jak i amatorów i jakoś nikt nie ma z nimi większych problemów, tylko Ty masz wieczny problem ilekroć pojawia się FC albo Batson - nie będę dociekał czym może to być spowodowane, bo w istocie to nie moja sprawa, ale dostrzegam to jako fakt po prostu.

Wydaje mi się tym samym że postrzegasz rzeczywistośc na portalu przez pryzmat tej swojej manii, w bardzo wybiórczy sposób. Nie zauważasz że na forum są otwarte dwa zaproszenia kierowane do rodbuilderów:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1024&amp ;start=0&

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8360&amp ;start=0&

nie zauważasz że ostatnimi czasy zakwitł na jerkbaicie robuilding amatorski:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=17589&am p;start=0&

nie zauważasz wreszcie, że każda pracownia czy rodbuilder który zakłada tutaj swój autorski wątek, może liczyć z mojej strony na zachętę i dobre słowo - zajrzyj czasem do wątków autrorskich i wątków o pracowniach żeby przekonać się o tym, zanim nazwiesz mnie czyimkolwiek naganiaczem, OK ?

Faktem jest, że niektóre z pracowni korzystają z szans jakie stwarza im jerkbait, a inne nie. Dlaczego tak się dzieje. Nie wiem i nie zamierzam dociekać. Kiedyś było tak, że biegałem za rodbuilderami - przyznaję. Prosiłem o artykuły, pilnowałem terminów realizacji, mozolnie gromadziłem materiały na stronę - tak powstała seria Rodbuilderzy prezentują i tylko ja wiem ile to wymagało ode mnie czasu i zaangażowania. Ale od tego czasu jerkbait przeszedł daleką drogę. Dziś portal ma więcej użytkowników unikalnych niż ilość sprzednych egzemplarzy jakiegokolwiek magazynu wędkarskiego w tym kraju a wkrótce będzie miał większą ilość unikalnych użytkowników niż wszystkie te gazetki sprzedanych sztuk razem wzięte. Uważam, że w tej sytuacji to rodbuilderzy powinni strać się o współpracę z portalem, a nie portal biegać za rodbuilderami - po prostu. Zaproszenia są aktualne, ręka do współpracy wyciągnięta - kto będzie chciał skorzysta, a kto nie będzie chciał - nie skorzysta.

Na razie zgłosiły się dwie pracownie: Fishing Center, z która prowadzimy Program Pomocy dla Młodych Rodbuilderów oraz Fishing Rod, która przyłączyła się do Programu i w której mam nadzieję po zmianie siedziby uda się zorganizować kolejne warsztaty rodbuildingowe we Wrocławiu i z którą jesteśmy umowieni na ufundfowanie nagrody w kolejnej edycji konkursu rodbuildingowego na jerkbait.pl. Bardzo mnie to cieszy, dla Ciebue to być może loteryjki i randki w ciemno - dla mnie konkretne działania które mam nadzieję pomogą naszym Użytkownikom przybliżyć ideę rodbuildingu, zaowocować ciekawymi artykułami na stroniem, wygrać atrakcyjne nagrody itp. Wybacz, ale w imię Twoich uprzedzeń nie zamierzam odmawiać współpracy tym którzy współpracować chcą, choćbyś mnie miał nazywać naganiaczem :D

Pozdrawiam

ps. piszesz że nazwałem Cię kabotynem, podajesz przykład wątku o blankach MHX.... Sławku, przeczytaj swoje wypowiedzi w tym wątku - naprawdę trudno uznać je za cokolwiek innego niż wyraz Twoich osobistych uprzedzeń. Kategorycznie wypowiedałeś się o blankach, których nawet nie miałeś w ręku ! :lol: Jeżeli dla Ciebie, co sam nie raz przyznałeś, nalepka made in china jest jedynym i wystarczającym powodem do zakwalifikowania produktu jako chińskie klapki - no toż to przecież encyklopedyczna definicja kabotyna, czyż nie? Być może od czasu tej dyskusji coś się zmieniło po Twojej stronie, jeżeli tak jest to oczywiście gotów jestem Cię przeprosić :D Dlatego m.in. ostatnio pytałem co sprawia że blanki Phenix, również chińskiej produkcji, nie budzą Twojego równie kategorycznego obrzydzenia jak inne chińskie blanki, np. MHX-y. Odpowiedzi nie otrzymałem.

Masz bardzo widoczny , silny kompleks nieprawego łoża , z tymi blankami - Friko ..

Ja cenię sobie niezwykle ich jankeskie pochodzenie , kulturową tradycję , standard wykonania , myśl techniczną i trwałe zdolności kreacyjne . Ty bardziej kochasz tanią taśmę produkcyjną , i masową wtórność , bo w tym korporacyjno marketingowym drylu postrzegania się prawdopodobnie wychowałeś i ukształtowałeś . Ale mieścimy się tutaj ciągle obaj ..

No i wciąż nie potrafisz przestać być stroną , zamiast obiektywnym modem :blush:

Może byś się tak dla odprężenia i rozluźnienia nieco bardziej skoncentrował na ciekawych ludziach i pracowniach , zamiast w kółko dywagować o stertach nieistotnych , słabo rozróżnialnych , grafitowych stworów :D :D

Może o Phenixie ..

Sławku,

jeśli to Cię pocieszy, Ty dla mnie równiez nie jesteś obiektywny. No chyba że zaraz będziesz rugał kolegę z redakcji za to że wstawił fotki swojego kijka z rękojeścia z Rodmasu - naganiacz jak się patrzy, masz okazję się wykazać <_<

Na ciekawych ludziach w rodbuildingu koncentruję się zaś od dłuższego czasu mam wrażenie, jeżeli tego nie zauważyłeś to chyba nie śledzisz zbyt dokładnie zakładki rodbuilding.

Koncentrowanie się zaś na procowaniach, ustalenie ich rankingów etc - pozostawiam zaś Tobie. Widać że czujesz ku temu powołanie

ps. dla odprężenia, proponuję przestać dyskutować o tym kto ma jaki kompleks - naprawdę Sławek, to są już wypowiedzi poniżej poziomu, jak nie masz argumentów to daj sobie spokój chłopie

Chcesz mnie Paweł wciąż MHX em wyegzorcyzmować ?? Słaby to jest przyrząd ..

Niczego nie ustalam , okresowo tylko kontempluje rzeczywistość i się na nią nie obrażam . Skoro Ty tego nie potrafisz :lol:

Ale ślepy , ani impregnowany na wiedzę też tak do końca nie jestem . Rozwijam się jakoś powoli , ale stale , choć nie szturmuję na bezdechu i oślep każdej okrzykniętej promocji .

Że tak powiem - swoje znalazłem ..

To kto będzie handlował tym MXH ?

Jeżeli chcesz się zaopatrzyć w MHX-y w Polsce to próbowałbym u Sergiusza Kasprzyka z wrocławskiej pracowni FishingRod - wiem że ściągał te blanki.

Ewentualnie zostaje Mudhole bezpośrednio. Akurat trwa promocja na blanki z nowej serii High Modulus - coś dla Ciebie

Jeśli już tak sobie tutaj po koleżeńsku i zupełnie bez uprzedzenia dyskutujemy , w przededniu jak mniemam kolejnych drzwi otwartych , to całkiem nie do pominięcia jest tu tak wyszydzana przez Friko kwestia pochodzenia blanków . Zresztą kupując cokolwiek innego : buty , psa , kapelusz czy papierosy zderzamy się nieuchronnie z tym pojęciem .

Origin - czyli punkt wyjścia , przyczyna i źródło pochodzenia obiektu .. Można z założenia uznać , że jarając radośnie i piersią pełną Marlboro rodem z Augustowa albo Poddębic , nie zauważamy żadnej różnicy z oryginałem . Żując światowo importowane z Hiszpanii albo Chin truskawki , tylko upośledzony zmysłowo i organoleptycznie bezradny osobnik nie zauważy ich nicości i podrzędności wobec Sengi Sengany z naszej Wólki Przybojewskiej albo Smoszewa . Po co się łudzić i oszukiwać , Paweł ??

Więc nie wkładajmy blanków do jednego wora , zacierając granice i różnice , bo normalnie robić tego nie warto , ekonomizując trywialnie z braku innych skali wartości . Nie wywracajmy zupełnie prostych i oczywistych hierarchii i relacji w imię radosnego wyciągania kolejnego , sezonowego królika , konfabulując przy tym stadnie , radośnie i z niewielkim na ogół sensem ..

Czyżby nam - jakoby sprzętowym smakoszom i koneserom , bez znaczenia to było ?

No powalcie mnie tą Chiną !!?

Sławku, zamiast jarać szlugi i obżerać się jakimiś szklarniowymi truskawkami, proponuję jak na smakosza i konesera przystało: dim sum i herbatę jaśminową w filiżance z chińskiej porcelany :lol: działa uspokajająco :mellow:

Niechby choćby Ahmad w ćmielowskiej filiżance , byle nie Saga w chińskim fajansie ;)