Skocz do zawartości

PZW KIELCE czas na zmiany.

Rekomendowane odpowiedzi

1. Wprowadza się zakaz połowu metodą spinningową,  w okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia na przynęty dłuższe niż 5 cm
  2. Wprowadza się zakaz połowu metodą spinningową, na wszystkich zbiornikach oraz na kanale w Połańcu w okresie 01.01 - 30.04 

Dlaczego chcesz zakazywać metody spinningowej na wszystkich zbiornikach? Czy kanał w Połańcu nie należy do okręgu Tarnobrzeg?

Edytowane przez maykel123
  • Like 1

Robert limit dobowy na P&L mamy. Postaraj się to zawęzić do 30 szt. rocznie. Bo wiem że "zarząd" odrzucił to w tej formie w ub. roku.

To ja wiem, że limit dobowy jest, tylko Jacek napisał to w takiej formie chyba po to aby tak brzmiał cały zapis.

Ale w sumie zawęzić można. W tym roku wnioski formalne, chcę przedstawić wcześniej, co by władze koła mogły się z tym zaznajomić.

Jeszcze jeden zapomniany temat mnie dręczy. Mianowicie zakaz zabierania złowionego pstrąga i lipienia na źywe przynęty, czy jakoś tak.

No i co z ochroną naszych wód??? Generalnie jest to strasznie zaniedbany temat!

A bez tego najlepsze regulacje, są tylko regulacjami na papieru ????

W sprawie terminu mistrzostw okręgu byłem osobiście u dyrektora,miało być posiedzenie zarządu i miał poruszyć ten temat,dwa tygodnie minęły i cisza.W moim kole termin został już zmieniony na 12 maja to paranoja a chodzi o termin zgłoszeń na MP.Jak w ubiegłym roku to mistrzostwa okręgu odbyły się dwa dni po terminie zgłoszeń a teraz robią w okresie ochronnym.18 lutego mam być na posiedzeniu komisji to jeszcze raz poruszę ten temat.

• Like 1

Dlaczego chcesz zakazywać metody spinningowej na wszystkich zbiornikach? Czy kanał w Połańcu nie należy do okręgu Tarnobrzeg?

Kanał w Połańcu to woda PZW Kielce. Zakaz na, zbiornikach, gdyż koledzy specjaliści łowią okonie w kwietniu na blachy numer 3 gumy 4 cale itp itd. Oczywiście łowione szczupaki wypuszczają, ale w domu na głęboki olej. Identycznie jest w przypadku łowiących w kwietniu z gruntu na trupa. Nastawiają się na Węgorze. Ale skoro łowią sandacze no to trudno. Pzerność nie zna granic, może zakaz chociaż w niewielkim stopniu to ograniczy.

To ja wiem, że limit dobowy jest, tylko Jacek napisał to w takiej formie chyba po to aby tak brzmiał cały zapis.

Ale w sumie zawęzić można. W tym roku wnioski formalne, chcę przedstawić wcześniej, co by władze koła mogły się z tym zaznajomić.

Jeszcze jeden zapomniany temat mnie dręczy. Mianowicie zakaz zabierania złowionego pstrąga i lipienia na źywe przynęty, czy jakoś tak.

No i co z ochroną naszych wód??? Generalnie jest to strasznie zaniedbany temat!

A bez tego najlepsze regulacje, są tylko regulacjami na papieru

Z tymi limitami to Darek ma rację trzeba pisać od tyły,limit roczny,miesięczny i na końcu dobowy.Niestety ludzie w zarządzie okręgu mają ogromny problem z czytaniem wniosku do końca no i oczywiście ze zrozumieniem tego co jest napisane.

A wnioski składaj Robercie wszystkie jest zawsze jakaś szansa,że coś przejdzie.

• Like 1

Kanał w Połańcu to woda PZW Kielce. Zakaz na, zbiornikach, gdyż koledzy specjaliści łowią okonie w kwietniu na blachy numer 3 gumy 4 cale itp itd. Oczywiście łowione szczupaki wypuszczają, ale w domu na głęboki olej. Identycznie jest w przypadku łowiących w kwietniu z gruntu na trupa. Nastawiają się na Węgorze. Ale skoro łowią sandacze no to trudno. Pzerność nie zna granic, może zakaz chociaż w niewielkim stopniu to ograniczy.

Uvex, Kanał w Połańcu to woda PZW Tarnobrzeg http://www.pzw.org.pl/51/cms/14266/rzeki

• Like 1

Moim zdaniem zakaz używania przynęt dłuższych niż 5 cm jest lepszym rozwiązaniem. Ja używam przynęt <=1'' i uważam że ograniczenie mi możliwości korzystania ze zbiorników na 4 miesiące nie jest w porządku. Poza tym, dlaczego ograniczenia mają dotyczyć tylko metody spinningowej? Rozumiem że streamer 10 cm w marcu jest już ok? Nie zrozum mnie źle, jestem jak najbardziej za ograniczeniami które przyczynią się do poprawienia stanu wód, ale wykluczenie całej metody tylko dlatego że ktoś łowi na blachę nr.3 nie jest ok.

Edytowane przez maykel123

Moim zdaniem zakaz używania przynęt dłuższych niż 5 cm jest lepszym rozwiązaniem. Ja używam przynęt <=1'' i uważam że ograniczenie mi możliwości korzystania ze zbiorników na 4 miesiące nie jest w porządku. Poza tym, dlaczego ograniczenia mają dotyczyć tylko metody spinningowej? Rozumiem że streamer 10 cm w marcu jest już ok? Nie zrozum mnie źle, jestem jak najbardziej za ograniczeniami które przyczynią się do poprawienia stanu wód, ale wykluczenie całej metody tylko dlatego że ktoś łowi na blachę nr.3 nie jest ok.

Osobiście jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości zakazów, ale skoro inaczej nie można, to tylko taka droga moim zdaniem jest  słuszna. Rozumiem Twoje oburzenie i niechęć rezygnowania z czegoś z czym jest Ci dobrze.

Kiedyś, w drugiej połowie kwietnia, lubiłem łazić za boleniami. Były po tarle, gryzły jak wściekłe i ostrożnością nie grzeszyły. Potem ktoś wymyślił dla nich okres ochronny. Nie rozumiałem tego, ale skoro tak, to przyjąłem to na klatę i tyle. Teraz wiem, że inaczej do tej pory zżarli by wszystkie bolenie.

Problem w tym, że większość ludzi, nie tylko wędkarzy, myśli kategoriami „ja, ja, mi, mi” I w tym właśnie szkopuł. Jeszcze nie odeszło pokolenie kombinatorów, wychowanych pod szyldem "Czy się stoi, czy się leży...." a daje znać o sobie pokolenie "Płacę to wymagam" Chociaż tak po prawdzie,  to jeden z drugim, wymagania powinien zacząć do własnej osoby.

Reasumując, za brak ryb jak i coraz większą ilość obostrzeń, podziękować wypada ludziom, którym wszystko wolno i wszystko się należy. Takim teraźniejszym gumofilcom*

Na koniec tego wątku, słowo pocieszenia dla Twojej osoby, 99% tych postulatów (jak nie 100%) wyląduje w koszu.

Teraz taka refleksja odnośnie grupy ludzi działających w naszym okręgu pro społecznie. Skupmy się na wodach górskich, bo w końcu za dużo ugryziemy i tyle z tego będzie.

No ale mogę się mylić.

* Gumofilc – w wolnym tłumaczeniu,  jest to „stan umysłu.”

Edytowane przez uvex
  • Like 1

Osobiście jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości zakazów, ale skoro inaczej nie można, to tylko taka droga moim zdaniem jest  słuszna. Rozumiem Twoje oburzenie i niechęć rezygnowania z czegoś z czym jest Ci dobrze.

Kiedyś, w drugiej połowie kwietnia, lubiłem łazić za boleniami. Były po tarle, gryzły jak wściekłe i ostrożnością nie grzeszyły. Potem ktoś wymyślił dla nich okres ochronny. Nie rozumiałem tego, ale skoro tak, to przyjąłem to na klatę i tyle. Teraz wiem, że inaczej do tej pory zżarli by wszystkie bolenie.

Problem w tym, że większość ludzi, nie tylko wędkarzy, myśli kategoriami „ja, ja, mi, mi” I w tym właśnie szkopuł. Jeszcze nie odeszło pokolenie kombinatorów, wychowanych pod szyldem "Czy się stoi, czy się leży...." a daje znać o sobie pokolenie "Płacę to wymagam" Chociaż tak po prawdzie,  to jeden z drugim, wymagania powinien zacząć do własnej osoby.

Reasumując, za brak ryb jak i coraz większą ilość obostrzeń, podziękować wypada ludziom, którym wszystko wolno i wszystko się należy. Takim teraźniejszym gumofilcom*

Na koniec tego wątku, słowo pocieszenia dla Twojej osoby, 99% tych postulatów (jak nie 100%) wyląduje w koszu.

Teraz taka refleksja odnośnie grupy ludzi działających w naszym okręgu pro społecznie. Skupmy się na wodach górskich, bo w końcu za dużo ugryziemy i tyle z tego będzie.

No ale mogę się mylić.

* Gumofilc – w wolnym tłumaczeniu,  jest to „stan umysłu.”

Nie zgadzam się z jednym z Twoich pomysłów = jestem roszczeniowym gumofilcem :). Grubo. Z mojej strony koniec tematu.

No ale mogę się mylić.

Sezon pstrągowy też się kiedyś kończy no i do lutego coś trzeba łowić.A jak widzisz jawne działania na naszą wędkarską szkodę będziesz siedział cicho.Mam tu na myśli głównie nieprawidłowości przy zarybieniach bo w zasadzie tylko to nas interesuje.Pora z tym skończyć,dziwne zamienniki,brak nadzoru nad zarybieniami,oczywiście zawyżone koszty materiału zarybieniowego,i jeszcze kilka innych spraw.

• Like 1

Nie zgadzam się z jednym z Twoich pomysłów = jestem roszczeniowym gumofilcem :). Grubo. Z mojej strony koniec tematu.

Jak tam Marysia uważa. Osobiście nie czuję się winny porównania Ciebie do gumofilca, bo tego nie zrobiłem. Jednakże skoro sam się w tym zaszczytnym gronie umieściłeś, to szczerze współczuję. Masz rację, grubo. 

No i po zebraniu sprawozdawczym w moim kole,frekwencja porażająca.Większość złożonych wniosków przeszła,najwięcej emocji wzbudził wniosek jednego z kolegów wędkarzy o rozwiązanie umowy o pracę z dyrektorem biura okręgu,nie jednogłośnie ale przeszedł.Podobno w innych kołach był również składany taki wniosek i też przeszedł.Jak mówią najważniejsze jest dobre umotywowanie,teraz ciekawe co z tym zrobi zarząd.

• Like 2

Również jestem już po. W zasadzie wszystko co tam było do klepnięcia to zyskało większość i klepnięte zostało. Delegat troszkę był ciśnięty o różne sprawy, ale w sumie to nikt go pod ścianą nie postawił, tak jakby mdławe tłumaczenie sprawy załatwiało, ku zadowoleniu pytających i odpowiadającego. Osobiście najbardziej ubawiło mnie tłumaczenie drogiego materiału zarybieniowego. Jednakże czułem się tego poranka fatalnie i sił mi nie starczyło aby prowadzić konwersację.

Było pytanie z Okręgu o zakaz wywozu przynęt/zanęt, poparte zresztą większością głosów, był też ponownie wałkowany temat zakazu nęcenia. Jeżeli chodzi o termin spinningowych mistrzostw, to przesunęli na 02 czerwca ponownie czymś tam tłumacząc i obiecując że w przyszłości będzie OK

Czyli takie tam standardowe co roczne ble ble ble.

No i jeżeli chodzi o jeden z postulatów, a mianowicie zakaz spinningowania na przynęty dłuższe jak 5 cm to przeszedł wniosek ale tylko w odniesieniu do wód nizinnych. Większość kolegów pstrągi łowi wobami 5 cm i jeżeli doda się długość kotwiczki i steru, to zestaw taki ma coś koło 8 cm. Generalnie, było minęło i do zobaczenia za rok.

Wiem,że w dzisiejszych czasach uczciwość to towar deficytowy.Może tym razem trafiło na osobę uczciwą.Otóż 10-02-2019 roku kończąc łowienie na małej podkieleckiej rzeczce nieopatrznie pozostawiłem kołowrotek.Dla uczciwego znalazcy oczywiście nagroda.Ewentualne info na priw.

• 1 miesiąc temu...

Żyjemy Tomku,prezes wyjechał to i cisza ale wkrótce wracamy do pracy.Na początek sprzątanie mierzawy już 27-04-2019 czuj się zaproszony jak i wszyscy inni chętni do pomocy.Po naszych poprzednich akcjach śmieci jakby mniej ale jednak są.Zbiórka na parkingu pod kościołem w Krzcięcicach o godzinie 9.00.

Pozdrawiam i zapraszam Jacek.

• Like 3