Skalniak Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 A w okręgu Lublin takie zmiany nastąpiły: http://www.pzw.org.pl/lublin/cms/26459/regulamin_amatorskiego_polowu_ryb_w_pzw_lublin_2020?fbclid=IwAR2hBhS54u8AT0_o9o8Ml7_reD4KN1tv1uZyyYHtut9ZCPWbevw3Kk29OFYKilka fajnych punktów jest.My od kilku już lat walczymy o wprowadzenie limitów ilościowych niestety jak na razie walka z wiatrakami.Jak mówią nadzieja umiera ostatnia może w przyszłym roku coś klepną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Nie wiem czy dobrze wnioskuję, ale wychodzi na to, że w okręgu Kielce w 2020 r. boleń nie będzie miał okresu ochronnego, a sandacz od 1 marca do 31 maja. W nowym RAPR-ze nie ma okresów ochronnych, a według rozporządzenia dla bolenia brak jest okresu, a sandacz ma taki jak wspomniałem. W ograniczeniach dla okręgu Kielce też nie ma o tym mowy.Jeśli tak, to może jest jeszcze szansa, aby przed końcem roku coś z tym zrobić i dodać takie ograniczenia póki czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jednak na szczęście się zagalopowałem . Tutaj są zasady połowu dla naszego okręgu, wszystko jest jak dawniej http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/26/cms/szablony/26389/pliki/zezwolenie_na_polow_ryb.pdfNie było tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) TERMINARZ WALNYCH ZEBRAŃ SPRAWOZDAWCZYCH http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/26/cms/szablony/26472/pliki/terminarz_walnych_zebran_w_roku_2020_r.pdf Wiem,że koło ISKRA ma zmieniony termin na dzień 17-01-2020.Serdecznie zapraszam na zebranie. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Skalniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 2 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 A może po raz kolejny akcja ze składaniem wniosków o podobnej treści,powiem wam,że to skutkuje.Takie propozycje na ten rok.1.Wprowadzenie wymiaru ochronnego dla płoci do 15 cm.Cel to ochrona płoci jak również wyeliminowanie pomyłeki stosowania wzdręgi jako żywca. 2. Wprowadzenie wymiaru widełkowego dla bolenia 40-70cm celem ochrony okazałych osobników(reprodukcja)3.Wprowadza się limit dobowy połowu Pstrągapotokowego i Lipienia do 2 sztuk łącznie (4 sztuk łączniew miesiącu),przy czym ilość zabranych ryb w/wgatunków nie może przekroczyć 30 sztuk w roku.4.Wprowadza się limit dobowy połowu szczupaka isandacza do 2 sztuk łącznie ,przy czym ilość złowionychi zabranych ryb w/w gatunków nie może przekroczyćłącznie .......sztuk w roku. Czekamy na propozycje ilości sztuk.5. Zakaz zabierania pstrąga potokowego w dniach 1-14miesiąc luty i w dniach 15-31 miesiąc sierpień. Sporo emocji wywołały jeszcze dwie propozycje ale też godne uwagi mianowicie. 1a. Wprowadzić czasowe moratorium na zabieranie ryb złowiska. 2a. Zakaz zabierania szczupaka z rzeki mierzawa doodwołania.Tutaj była sugestia ichtiologa podobnobardzo karłowacieją nam pstrągi.Jest jeszcze propozycja wniosku o obowiązku publikacji na stronie pzw kielce rocznego, szczegółowego sprawozdania finansowego z działalności.Morze ktoś jeszcze ma jakieś propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Suchedniowscy wędkarze ponownie zagłosowli za No-Killem na swoim zalewie.Na zebraniu było dużo wędkarzy.Brawo brawo i jeszcze raz brawo. Zebrania sprawozdawcze w toku jeszcze raz zachęcam do poświęcenia chwili czasu i uczestnictwa w zebraniach no i składanie wniosków,tylko wspólną pracą możemy poprawić rybostan naszych wód.https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/81850456_1048000868883071_7736132910742241280_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ohc=XboPCAeo-rUAQl6ofMrJ6ZzYmFY4AydDA-UefU2KOW2TuEfWPLEv5EOiA&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=60084d14a9d09c7065331ca31a33fa48&oe=5E97C477&dl=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) [/url]Prace "inwentaryzacyjne" z nowym dyrektorem biura ZO Kielce Michał Bień. W dniu 09-02-2020 organizujemy kolejne spotkanie tym razem będzie to rozpoczęcie sezonu pstrągowego.Miejsce jak zwykle a godzina to około 12.Wiele na to skazuj,że bedzie możliwośc spotkania i porozmawiania z dyrektorem biura okręgu. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Skalniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 W poprzednim poście zapraszałem na spotkanie.Oczywiście odbyło się i powiem szczerze jestem zawiedziony frekwencją.Skądinąd wiem,że sporo ludzi było tego dnia nad wodą.No cóż pogoda dopisała,rybki mniej,ale ogólnie było fajnie.Zgodnie z zapowiedzią przybył dyrektor biura okręgu.Dziękuję i pozdrawiam wszystkich obecnych i nieobecnych.Po rozmowach doszliśmy do wniosku o konieczności dalszego kontynuowania sprzątania rzeki.Śmieci niby mniej ale jednak są.Dokładny termin nie został ustalony,naszą propozycją jest niedziela 26 kwietnia.Czy ktoś nam pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 A może po raz kolejny akcja ze składaniem wniosków o podobnej treści,powiem wam,że to skutkuje.Takie propozycje na ten rok.1.Wprowadzenie wymiaru ochronnego dla płoci do 15 cm.Cel to ochrona płoci jak również wyeliminowanie pomyłeki stosowania wzdręgi jako żywca. 2. Wprowadzenie wymiaru widełkowego dla bolenia 40-70cm celem ochrony okazałych osobników(reprodukcja)3.Wprowadza się limit dobowy połowu Pstrągapotokowego i Lipienia do 2 sztuk łącznie (4 sztuk łączniew miesiącu),przy czym ilość zabranych ryb w/wgatunków nie może przekroczyć 30 sztuk w roku.4.Wprowadza się limit dobowy połowu szczupaka isandacza do 2 sztuk łącznie ,przy czym ilość złowionychi zabranych ryb w/w gatunków nie może przekroczyćłącznie .......sztuk w roku. Czekamy na propozycje ilości sztuk.5. Zakaz zabierania pstrąga potokowego w dniach 1-14miesiąc luty i w dniach 15-31 miesiąc sierpień. Sporo emocji wywołały jeszcze dwie propozycje ale też godne uwagi mianowicie. 1a. Wprowadzić czasowe moratorium na zabieranie ryb złowiska. 2a. Zakaz zabierania szczupaka z rzeki mierzawa doodwołania.Tutaj była sugestia ichtiologa podobnobardzo karłowacieją nam pstrągi.Jest jeszcze propozycja wniosku o obowiązku publikacji na stronie pzw kielce rocznego, szczegółowego sprawozdania finansowego z działalności.Morze ktoś jeszcze ma jakieś propozycje. I co te limity zmienią , kłusowników to tylko cieszy bo więcej mięsa będzie .Pilnować , kontrolować , karać , solić ogromne mandaty a ryb będzie tyle że na siłę trzeba będzie zabierać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 I co te limity zmienią , kłusowników to tylko cieszy bo więcej mięsa będzie .Pilnować , kontrolować , karać , solić ogromne mandaty a ryb będzie tyle że na siłę trzeba będzie zabierać . Zapraszam do współpracy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Miałem zostać na spotkanie ale po niemiłym potraktowaniu odjechałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Miałem zostać na spotkanie ale po niemiłym potraktowaniu odjechałem.Twój wybór,myślałem,że to twojemu koledze tak się spieszyło.Co do traktowania to akurat byłem blisko i niczego niestosownego nie zauważyłem.No chyba ,że zwrócenie uwagi na zaparkowanie samochodu.Kolega ma taki sposób bycia ale żeby była jasność żadne wulgarne czy też obraźliwe słowa niepadły.Jeśli jednak poczułeś się w jakiś sposób urażony to jako gospodarz i organizator tego spotkania przepraszam.Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 12 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Mamy wrzesień a więc czas jesiennych zarybień.Wszystkich chętnych do pomocy zapraszam w przyszłą sobotę będzie dużo pstrąga do rozprowadzenia.Zbiórka w Krzelowie o godz.8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 14 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Plan zarybień na najbliższe dni.Wybierać co komu pasuje i nad wodę,zapraszam do pomocy.http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/26/wiadomosci/210764/pliki/zarybienie.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 29 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Zmieniamy,zmieniamy,razem możemy więcej.https://echodnia.eu/swietokrzyskie/w-regionie-swietokrzyskim-powstaje-coraz-wiecej-lowisk-no-kill-od-stycznia-beda-nowe-zobacz-gdzie-zdjecia/ar/c1-15205442?fbclid=IwAR00esEl6MmZgzzolqyX3sD01q0uKbJBJN9BvXQ0Y__ArkmcepYsXuO6WLQ To jeszcze nie nie wszystko na nowy sezon,wkrótce więcej szczegółów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 3 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Dobra robota Michał, Kamil i reszta "wariatów" z wiadrami [emoji123] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 8 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 taka informacja ze strony okręgu Kielce.http://www.pzw.org.pl/kielce/wiadomosci/211699/60/miejsca_wylaczone_z_wedkowania_do_wodowania_lodzi_wedkarskich_na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 Żeby nie było,że nikt nie informuje o zarybieniach.Mile widziana pomoc.Koledzy wędkarze nikt nie wymaga byście ganiali z workami czy wiadrami,wystarczy pojawić się na ośrodku hodowlanym i przypilnować choćby wagi,czy ryby są zgodne z protokołem i czy dojechały do miejsca przeznaczenia. http://www.pzw.org.pl/kielce/wiadomosci/210764/60/jesienne_zarybienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Ostatnio naszła mnie taka myśl, czy okręg nie mógłby np. warunkowo dopuścić trollingu na jednym z największych zbiorników (Chańcza, Wióry, Brody). Tylko na ten jeden zbiornik, z dopłatą powiedzmy 500 zł i zakazem zabierania ryb. Myślę, że taka forma nie spowodowałaby uszczuplenia rybostanu, a pozwoliłaby połowić tą metodą, która w naszym okręgu jest całkiem zakazana.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 A jak rozróżnisz, że ryba przetrzymywana w siatce nie jest złowiona metodą trollingu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 To fakt, na uczciwość wędkarzy nie ma co liczyć.Mój pomysł wziął się stąd, że sam chętnie bym spróbował tej metody. Ale to pewnie wymagałoby olbrzymiej liczby kontroli na wodzie, co raczej nie będzie możliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ars25 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 To fakt, na uczciwość wędkarzy nie ma co liczyć.Mój pomysł wziął się stąd, że sam chętnie bym spróbował tej metody. Ale to pewnie wymagałoby olbrzymiej liczby kontroli na wodzie, co raczej nie będzie możliwe...Z całym szacunkiem, ale jaką przyjemność chcesz czerpać z tej metody ?? Dla mnie, ta metoda oznacza chęć pozyskania ryby do konsumowania .... Bądź dopuszczam jeszcze, że w przypadku nastawienia na suma o łapanie okazów i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Nigdy nie łowiłem w ten sposób na wodach słodkowodnych, więc chciałem po prostu jej spróbować. A czy czerpałbym z niej przyjemność, to wiedziałbym dopiero po jej spróbowaniu. W moim przypadku nie oznaczałaby ona na pewno chęci pozyskania ryby do konsumowania Na trolling łowiłem tylko raz, będą na morzu na łososiach. Ale to wiadomo, że nie ma porównania. Rzuciłem tylko luźną propozycję, która jak widać raczej nie będzie zrealizowana. Robienie ze mnie przez to mięsiarza jest lekko nie na miejscu.Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 No to mamy kolejne zmiany,tym razem opłaty. http://www.pzw.org.pl/kielce/wiadomosci/213393/63/tabela_skladek_czlonkowskich_oraz_na_ochrone_i_zagospodarowanie_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi