FAFI Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Z tego co słyszałem ma być to łowisko specjalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ciekawe czy w ramach PZW. Ale to chyba była woda obwodowa, więc raczej tak. Na pewno byłoby to lepsze niż np. cofnięcie no killa i przywrócenie zwykłego statusu zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Chodziło mi oczywiście o zbiorniki 3 i 4, a nie Małoszówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Mam pytanie odnośnie zbiornika Wióry:co słychać w sprawie ustanowienia stref ochronnych z zakazem wpływania i wędkowania - chodzi o ochronę tarlisk i gniazd sandacza znajdujących się na obu wpływach rzek do zbiornika ??? Edytowane 22 Grudnia 2020 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KALI Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Nie jest prosta sprawa, ale myślę że w przyszłym roku coś uda się zrobić w tym temacie... Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Tylko, że ten temat wałkowany jest co roku od kilku lat ... i dalej nic ... , a ryby znikają w zastraszającym tempie z gniazd.Oby nie było za późno.., a jest jeszcze czas na działanie zanim będzie następny sezonu. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KALI Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tylko zwróć uwagę że dużo się zmieniło dopiero w tym roku... Powolutku, małymi kroczkami osiągniemy cele...Ten rok w naszym okręgu był naprawdę przełomowy. Udałoby się osiągnąć więcej gdyby nie COVID... Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tylko, że ten temat wałkowany jest co roku od kilku lat ... i dalej nic ... , a ryby znikają w zastraszającym tempie z gniazd.Oby nie było za późno.., a jest jeszcze czas na działanie zanim będzie następny sezonu.Powiem szczerze,że do tej pory nic na ten temat nie słyszałem,żeby ktoś gdzieś taki temat poruszał.No cóż tak na dobrą sprawę dopiero od roku możemy trochę więcej.Pewnie nadal nie wszyscy wiedzą dlaczego,ale było minęło i mam nadzieję nie wróci.Temat od wielu lat był jeden zakaz nęcenia,udało się zakazu nie ma.Może i w tej sprawie podziałamy z dobrym skutkiem.Niestety tak jak kolega Kali wspominał COVID mocno przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zakazy /nakazy/przepisy/limity . Szkoda tylko że "kłusowników" to nie rusza . Idę na ryby raz w tygodniu , 30 min Wąchock kamienna , 30 min Wąchock zalew ,30 min , staw Starachowice , 30 min Kamienna Starachowice i do domu . Wpisów kilka ryb zero bo po ryby to jadę na stawy ,pani mi wypatroszy potnie i mam na obiadek . Po drugiej stronie "dziadki " co są codziennie , Dzień w dzień siedzą na mięso . Na kamiennej imprezki piwne, żuliki siedzą piją i łowią biorąc każdą . Mają wywalone na wszystko , wymiary limity itd . I co nikt tego nie sprawdza .Nawet w czasie zawodów dorwaliśmy gościa co młucił po łbie szczupaka 45 cm , i co a to że policja nie ma wolnego radiowozu ,a i nikt nie ma czasu / zamiaru pilnować gościa lub iść z nim w rękoczyny . Na Lubiance to już są ścieżki wydeptane , leżą świetliki , i paczki po czerwonych , raz spotkałem gościa miał wywalone . Byłem tam z strażnikami i co no nic bo tego dnia go nie było . Gadałem w PZW o tym i no ,, tak tak o wiemy kto znany i h.. . Wszelkie zabiegi można sobie w buty wsadzić jak nie ma kontroli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) dobrze , ze jest dodatkowa opłata za Mierzawę. ja zapłacę. W obecnym sezonie byłem ok 30 razy. zmniejszy się presja i wreszcie będzie można połowic w samotności. Czy jednak aby to idzie w dobra stronne? a gdzie kontrole strazy? Na mierzawie łowie od ponad 20 lat i nigdy, podkreślam nigdy nie miałem żadnej kontroli. Proponuje przeznaczyć tą dodatkową opłatę na dozbrojenie straży wędkarskiej aby kontrolowała Mierzwę od źródeł do ujścia.Ja, na miejscu PZW Kielce, poszedł bym jeszcze dalej, i wprowadził całkowity zakaz zabierania złowionych ryb na rzece Mierzawie, od źródeł do Ujscia. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez fifek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) "W związku z licznymi pytaniami przypominamy, że zgodnie z zapisem RAPR Kielce 2021 rozdział VII Ochrona ryb pkt 3 okres ochronny obejmuje dany okres włącznie z ostatnim i pierwszym dniem. Dodatkowo w okresie od 01 do 14 lutego obowiązuje zakaz zabierania pstrągów potokowych na wszystkich wodach Okręgu." Informacja ze strony PZW Kielce. Niby oczywiste, ale podczas ostatniego "zlotu" nad rzeką (10 stycznia) dosłownie weszło na nas dwóch dziarskich spiningistów, tłumacząc,że nie doczytali w zezwoleniu. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Roseth 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Witam.W dniu 11-04-2021 po raz kolejny organizujemy sprzątanie rzeki Mierzawa.Spotkanie na parkingu przy blokach w Mierzawie o godzinie 8.00. Po sprzątaniu ognisko. Bardzo serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych pomocą. Proszę również o udostępnianie tej informacji . https://www.google.pl/maps/dir/50.8746442,20.6058263/50.5682697,20.2330071/@50.5684568,20.2328117,260m/am=t/data=!3m1!1e3!4m9!4m8!1m1!4e1!1m0!3e0!6m3!1i0!2i2!3i0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Szanowni koledzy wędkarze przypominam o naszej akcji sprzątania brzegów i koryta rzeki Mierzawa w najbliższą niedzielę.Serdecznie zapraszam wszystkich sympatyków kropek jak i pozostałych chętnych do pomocy w tym dziele.Rozdanie worków o godz. 8 na parkingu przy blokach w miejscowości Mierzawa. W miarę możliwości proszę o potwierdzenie chęci pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam. Czy ktoś wie co dzieję się nad brzegiem Czarnej Nidy w Bieleckich Młynach poniżej młyna? Ogrodzenie i ślady po pracy ciężkiego sprzętu.... Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez cys82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Witam. Czy ktoś wie co dzieję się nad brzegiem Czarnej Nidy w Bieleckich Młynach poniżej młyna? Ogrodzenie i ślady po pracy ciężkiego sprzętu....Agroturystyka,czy legalna to się okaże kilka instytucji powiadomione.Z tego co wiem prace były wstrzymane,jak jest teraz nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFI Opublikowano 8 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) Uwaga szanowni koledzy i koleżanki!!! Podajemy do wiadomości nowy numer Interwencyjny do koordynatora SOW.(Straż Ochrony Wód } PZW KIELCE. Widzisz nad wodą łamanie przepisów, kłusowników. Nie bądź bierny ,nie odwracaj głowy. Razem możemy więcej. O Każdej porze dnia i nocy . DZWOŃ 888 673 522 Edytowane 8 Lipca 2021 przez FAFI 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 3 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Czy znajdzie się ktoś chętny do pomocy? Otóż w dniach 10-11 września spróbujemy odbudować jedno z tarlisk pstrąga na rzece Mierzawa.Kilkadziesiąt ton żwirku będzie do rozprowadzenia w korycie rzeki.Ciężka to praca dlatego każda pomoc będzie mile widziana.Mam nadzieję,że jak wielu was przybyło na wiosenne sprzątanie tak i tym razem będzie nas dużo. https://www.pzw.org.pl/kielce/wiadomosci/224491/60/odbudowa_tarlisk_na_rzece_mierzawie_w_dniach_1011092021_r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 8 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Pogoda sprzyja,decyzja co do budowy tarliska zapadła.Roboty ruszają w piątek o godz.9 i będą kontynuowane w sobotę również od godz.9.Zbiórka na przykościelnym parkingu w Krzcięcicach.Zapraszamy wszystkich chętnych do pomocy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 12 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Mniej więcej tak to wyglądało.https://kielce.tvp.pl/55818258/pstrag-po-15-latach-znowu-ma-swoje-tarliska-w-regionie?fbclid=IwAR1IkETT1GkIwaukIJ4GgciuJD5ORt2g6dObnLflzammu99JElob0VME_ww 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 16 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Rozpoczynamy jesienne zarybienia wód obwodowych. Wszystkich chętnych zapraszamy do pomocy. Wodery i wiaderka niech idą w ruch.Aby narybek jesienny dobrze poroznosić po siedliskach co pozwoli znacząco zwiększyć skuteczność zarybień. Wszystkich chętnych zapraszamy do kontaktu z Biurem ZO PZW w Kielcach. Obwód rybacki zbiornika Wióry na rzece Świślina nr 1. Obwód rybacki rzeki Kamienna nr 2. 17.09.2021 r. pstrąg potokowy. Obwód rybacki zbiornika Brody Iłżeckie na rzece Kamienna nr 1 21.09.2021 r. pstrąg potokowy. Obwód rybacki rzeki Czarna Nida nr 1. 25.09.2021 r. pstrąg potokowy. Obwód rybacki rzeki Nida nr 1. 29.09.2021 r. pstrąg potokowy. Obwód rybacki rzeki Mierzawa nr1. 02.10.2021 r. pstrąg potokowy. Proszę w miarę możliwości o dalsze udostępnianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 19 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Witam.W przyszłą sobotę będziemy zarybiać narybkiem pstrąga potokowego nasze rzeczki Belniankę i Warkocz.Liczymy na waszą pomoc chyba nie trzeba tłumaczyć,że im więcej nas przybędzie tym szybciej i sprawniej uwiniemy się z rozprowadzeniem rybek,co też ma duże znaczenie w formie jakiej trafią do wody. Spotkanie i rozdział worków z narybkiem na przykościelnym parkingu w Daleszycach o godz.11 Chętnych do pomocy proszę o deklarację w komentarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 https://echodnia.eu/swietokrzyskie/koniec-wedkarskiego-el-dorado-odebrali-zbiornikowi-w-suchedniowie-status-lowiska-no-kill/ar/c1-15874905 No i się zesrało. Szkoda, bo naprawdę można było sobie z marszu przyjechać i połapać. Piękne karasie po kilogramie, fajne karpiszony. W tym roku na Kaszanowie byłem w sumie coś koło 40 godzin licząc w to chyba z 5 wyjazdów złowiłem 6 karpików w przedziale od 2 do 5 kilo.Tak się zastanawiam, czy to nie więcej jak przez całe swoje wędkarskie życie. No ale nic nie trwa wiecznie. Kogoś w oczy kole, to jakie wyniki mają wędkarze podczas zawodów. No i boli pewnie to, że był to zbiornik do którego nie dało się wpuścić samych faktur.Czyli lata lecą, a na górze nadal same tęgie, twarde głowy. Brawo zarząd PZW o Kielce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Cholewa no . Ta frajda gdy w 1,5h łowisz 8 szt od 50 do 64 cm - szczupaki i kilka okoni 30 + Jak widać już się nie powtórzy .Do tego super zbiornik na testy nowych przynęt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Przytoczę opowiastkę.Remont zbiornika w miejscowości powiedzmy S. Okręg R.Wprowadzenie zasady no kil.Po dwóch latach walne zgromadzenia kół na których podjęto uchwały o przedłużeniu zasady złów i wypuść.Zebranie w okręgu i ustalanie zasad połowu na następny rok.Pierwsze głosowanie na temat zbiornika S. Utrzymać no kil.Wstaje prezes okręgu i ogłasza przerwę. Po przerwie reasumpcja głosowania.Prezesi kół w których podjęto uchwały o utrzymaniu na zbiorniku zasady no kil głosują za zniesieniem.O co tu chodzi? To ogon kręci psem?Ot i całe PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Czasem zdarzyło mi się wziąć udział w jakiejś akcji typu zarybiane, budowa tarliska. Może nie tak często, jak bym chciał, bo rodzina, praca itp. Ale po tym co zrobili z Suchedniowem, odechciało mi się wszystkiego. Pewnie na krótko, ale jednak jest takie poczucie, że ktoś na górze jedną decyzją może wszystko zniszczyć. Na prawdę nie rozumiem komu to przeszkadzało, że była tam realna szansa na ładnego szczupaka, karpiarze osiągali fajne jak na PZW wyniki, na rozmaitych zawodach też było sporo ryb. Teraz ten zbiornik zjedzie po równi pochyłej do poziomu innych okolicznych, a niestety wędkarze skutecznie mu w tym pomogą. Serio nie rozumiem kogo to boli, że mamy/mieliśmy fajny zbiornik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi