Skocz do zawartości

PZW KIELCE czas na zmiany.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów

Jako, że jestem wędkarzem z okręgu pzw Kielce.......

​Z góry dziękuje - Paweł

A czy kolega sądzi, że rozpisany budżet co do grosza, upubliczniony na stronie PZW O Kielce zmieni ilość ryb w wodach??? Jak kolega sądzi, ile kół opiekujących się zarybiany zbiornikiem, podczas zarybienia interesuje się wagą i wpuszczanymi rybami?

5 10% kół? Reszta podpisuje kwity i tyle. Na kwitach jak to na kwitach, i kasa i waga się zgadza. A w tabelce Excel można ze sobą zgrać wszystko.

A czy kolega sądzi, że rozpisany budżet co do grosza, upubliczniony na stronie PZW O Kielce zmieni ilość ryb w wodach??? Jak kolega sądzi, ile kół opiekujących się zarybiany zbiornikiem, podczas zarybienia interesuje się wagą i wpuszczanymi rybami?

5 10% kół? Reszta podpisuje kwity i tyle. Na kwitach jak to na kwitach, i kasa i waga się zgadza. A w tabelce Excel można ze sobą zgrać wszystko.

Kolego Uvex, a jak można kontrolować okręg pzw skoro nie mamy żadnych danych finansowych - jakie są przychody i jakie wydatki i na co.

Od tego trzeba zacząć i dalej rozliczać z konkretnych już działań na jakie zostały wydatkowane nasze pieniądze w szczególności zarybianie. 

Proszę kolegów o poparcie i komentarze na stronie okręgu pzw Kielce:

https://www.pzw.org.pl/kielce/wiadomosci/210764/60/Jesienne%20zarybienia

Wykorzystajmy zaistniałą od wczoraj sytuację wywołana przez decyzje PGW Wody Polskie. Jestem przekonany, że zarząd główny pzw w obliczu zagrożenia ich bytu będzie szukał poparcia wśród wędkarzy, a co za tym idzie wreszcie zaczną się liczyć z opiniami i oczekiwaniami tych którzy ich dotychczas utrzymywali z własnych pieniędzy, czyli nas Wędkarzy.

Zapoznajcie się jak Okręg Nadnotecki pzw informuje swoich Wędkarzy jak i na co wydaje składkowe pieniądze (link poniżej). Dlaczego taka transparentność finansowa ma być tylko w jedynym z 42 okręgów Wyciągnijcie z tego wnioski. Nie dajmy się strzyc jak barany.

https://www.pzw.org.pl/pila/cms/18515/sprawozdania_z_dzialalnosci_okregu_nadnoteckiego

Pozdrawiam Paweł Kusinsky

Super!

Najlepsza jest jednak konkluzja naszych "działaczy":

cytat:"Z wydanych ponad 20 tysięcy sztuk rejestrów uzupełnionych wraca 1,0-1,5 tys. sztuk pozostałe nie zawierają wpisów lub zawierają niepełne informacje np. wpisany jest gatunek bez podania wymiarów/masy. "

Ja też oddałem Rejestr za 2019 rok nie wypełniony. Z prostej przyczyny: nie zabieram i nie zabijam ryb.

Powyższa przyczyna zwróconych, niewypełnionych rejestrów już nie mieści się w głowach prezesów i działaczy naszego kręgu pzw.

Ot i  prawda o pzw, nic dodać nic ująć.

To, że nie zabijasz i nie zabierasz ryb nie znaczy, że nie masz obowiązku wpisania daty i miejsca gdzie łowisz. Takie informacje w teorii miały doprecyzować m. in. które zbiorniki lub rzeki poddane są największej presji wędkarskiej.

Poza tym proponuje więcej swojej energii poświęcić na bezpośrednią pomoc przy zarybieniach co zdecydowanie bardziej przysporzy się na stan naszych wód niż odgrywanie roli "wędkarza śledczego".

Edytowane przez szaker
  • Like 3

To, że nie zabijasz i nie zabierasz ryb nie znaczy, że nie masz obowiązku wpisania daty i miejsca gdzie łowisz. Takie informacje w teorii miały doprecyzować m. in. które zbiorniki lub rzeki poddane są największej presji wędkarskiej.

Poza tym proponuje więcej swojej energii poświęcić na bezpośrednią pomoc przy zarybieniach co zdecydowanie bardziej przysporzy się na stan naszych wód niż odgrywanie roli "wędkarza śledczego".

i takiego obowiązku dopełniałem: wpisywałem wszystkie wymagane  w rejestrze dane z wyjątkiem tych dotyczących  ryb.

Rozumiem twój punkt widzenia, akceptujesz to co wyprawia pzw, ale ja takiego stanu rzeczy nie akceptuje i na to nie ma aprobaty z mojej strony.

Nie liczyłbym na pomoc. To pisarz - teoretyk, mądry zza klawiatury i malkontent w jednym [emoji6]
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

"Wind of change" dotarł też do Kielc :-) Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie ma w zarządzie żadnego wędkarza z Kielc? Są tylko same okoliczne koła.

No i taka w sumie śmieszna sytuacja: zmiana pokoleniowa, zarząd zdominowali młodzi działacze, średnia wieku 51 lat :-) To jaka była ta średnia poprzednio? 70+? :-)

No i super. Wprawdzie w mojej małej "ojczyźnie" przebywam już sporadycznie, to jednak fajnie przeczytać, że i tam zmiany zaszły. 

Nadzieja na przyszłość, zwłaszcza, że to 1.5h od Warszawy i niektóre wody bardzo fajne.

Edytowane przez kaiser
  • Like 1

"Wind of change" dotarł też do Kielc :-) Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie ma w zarządzie żadnego wędkarza z Kielc? Są tylko same okoliczne koła.

No i taka w sumie śmieszna sytuacja: zmiana pokoleniowa, zarząd zdominowali młodzi działacze, średnia wieku 51 lat :-) To jaka była ta średnia poprzednio? 70+? :-)

Z Kieleckich kół było nas 12 delegatów,do zarządu okręgu zgłosić udało się jednego i niestetteż przepadł. 

• 4 tygodnie później...
Witam.

Jak już wcześniej wspominałem organizujemy kolejną akcję sprzątania i potrzebujemy waszej pomocy,tym razem będzie to rzeczka Nidzica.Akcja sprzątania odbędzie się 10-04-2022.Zbiórka o godz. 9-tej na parkingu przy zalewie w Skalbmierzu.Zapewniamy worki i rękawiczki.Po sprzątaniu spotkanie i posiłek.

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Idą zmiany. 

https://echodnia.eu/swietokrzyskie/duze-zmiany-w-zasadach-wedkowania-w-2023-roku-nowe-przepisy-dla-wedkarzy-w-swietokrzyskim/ar/c1-17085645

Oby miał kto to egzekwować.

O wysokości składek, pewnie koledzy już wiedzą. Dla nie zorientowanych, tak aby złość z PZPN przelać na PZW wrzucę jeszcze link z NOWYMI jakże CIESZĄCYMI zmianami w sferze finansowej.

https://www.pzw.org.pl/kielce/wiadomosci/246035/63/wysokosci_skladek_czlonkowskich_oraz_na_ochrone_i_zagospodarowan

Pozdrawiam