Skocz do zawartości

Nowy wymiar miar

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem.

Odwiedzilem dzisiaj sklep wedkarski, co mnie zaskoczylo. Opisy wedek ul. Taka daiwa w dlugosci 2.1m opisana 1-3g sprawiala wrazenie kija , ktorym smialo mozna poslugiwac sie przynetami o wadze ok 10g. Byc moze to tylko zludzenie i pod obciazeniem blank zachowa sie wedle opisu, ale obok staly kije tej samej serii o cw 1-5 oraz 1-10g i przyznam ze niewiele sie roznily, roznice natomiast pomiedzy kijem o wartosci cw 1-3 a 1-10 powinny byc wyraznie zauwazalne poniewaz gorna granica kija o wiekszym cw jest trzykrotnie wieksza od wspomnianego wczesniej. Nie uzywam tak delikatnych wedek, posiadam jakas stara wklejke mikado , ktora opisana jest do 15g, wyposazona jest ona w szczytowke o bardzo malej srednicy, doslownie igielka. Malo tego, ostatnio zakupilem wedke o cw 5-15g , gdzie po probach nad rzeka okazalo sie, ze smialo mozna ja opisac jako 10-30g, takie wrazenie sprawiala przed uzyciem i tak sie okazalo po testach.Do czego zmierzam, bardzo ciezko jest dokonac zakupu przez internet, majac zamiar kupic wedke pod konkretna wode badz przynety, okazac sie moze, ze przestrzelimy i to grubo.Nie tyczy sie to tylko jednego producenta, wiem jak wyglada przyneta o wadze 1g , wydaje mi sie, ze aby moc podac tak lekka przynete oraz "pracowac" nia, szczyt powinien byc naprawde delikatny. Sama rozpietosc wagowa 1-10g, to jak 10-100g. Prawdopodobnie moje wyobrazenia i wiadomosci na temat wedek tudziez blankow sa bardzo mylne i znajda sie osoby, ktore mi to wyjasnia.

P.s

Porownujac dlugosc SG 223cm do daiwy 210cm okazuje sie ze daiwa jest odrobine dluzsza :)

Pzdr :)

• Like 1

We wszystkich dziedzinach zycia mozna znalesc takie kwiatki... Dzisiaj szukalem jakiegos serwerowego software-u na stronie HP. No i znalazlem, data wydania 1 stycznia roku panskiego 3000... coz troche poczekam  :lol:  :lol:  :lol:

Ale musze przyznac, maja chlopaki rozmach planistyczny  :D

Edytowane przez Del Toro
  • Like 1

Trzeba tez brać poprawkę na przeznaczenie blanku... C. W. To nie wszystko....

Co do seryjnych wędek.... No cóż tak to bywa z chrustem.... Papier wszystko przyjmie... Czasem B)

Tomek zgadzam sie, ale wez pod uwage seryjne speedmastery od shimano, 3-14,10-30,50-100 w tej samej dlugosci bede sie od siebie roznily i to bardzo, a tu...

Bo np taki team daiwa trout area commander do 7g to juz byla kluseczka, i tu wlasnie z uwagi na przeznaczenie, mimo podobnych cw, kije byly skrajnie rozne.

To żaden nowy wymiar,to marketing.

W obecnych "odmóżdżonych" czasach wędka ma być ładna,kolorowa i opisana tak aby nabywca nie musiał zastanawiać się jak i na co wędki używać,a że opis rozmija się z rzeczywistością to mały pikuś.

Nieświadomy klient łyknie bajer jak "pelikan ciepłe kluchy" ;)

Takie czasy,taki rynek.

Kijek musi być "trendy" w "designie" i opisie.

• Like 1

to akurat szerszy temat, np w przypadku wędek Aji, Mebaru, Egi, Light Jig (ryba, przynęta, warunki)

mnie bardziej zawsze dziwiło jakim cudem 6lb=3kg :)

attachicon.gifsiglon_v.jpg

To jest jeszcze dobre przybliżenie, linki opisywane na rynek amerykański mają identyczną wytrzymałość wyrażoną w funtach co na Europę w kg, czyli 1lb=1kg

Jest takie zapotrzebowanie, to jest i właściwy opis.

Edytowane przez MieczysławS