Skocz do zawartości

Kije Shimano Zodias - uwagi, opinie

kondzio 77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnośnie takiego kija SHIMANO ZODIAS 264ULS  a że szukam coś o podobnym opisie wiec mnie zainteresował.

Może któryś z kolegów miał w/w kij w rekach.Ciekaw jestem o jakiej akcji faktycznie  jest kij i ogólne wrażenia.

Nie widzę tez w  opisie czy to wklejka?

Dajcie koledzy znać jeśli któryś z Was posiada jakieś wiadomości na temat tego kija.

Dzieki.

Edytowane przez kondzio 77

Wklejka. Do łowienia dużych ryb na małe przynęty, gdy trzeba po braniu rybsko zatrzymać albo wciąć np sandacza.

Dosyć nietypowa, ale ciekawa propozycja. Element wklejany występuje o ile z głowy dobrze mówię - ostatnie trzy przelotki, ale za to akurat rąk to sobie nie dam obciąć :)

Moim zdaniem nie nadaje się pod klenie, a na pewno nie pod moje łowienie na smużaki. To raczej patyk, do łowienia wtedy gdy ryba nie chce żreć i mała przynęta, delikatnie podana może zdziałać cuda. Moc w dolniku przyzwoita.

Chyba nastąpiło małe pomieszanie z poplątaniem.Za bardzo się na tych japońskich cudach nie znam ale kij z filmiku to nie jest kij o który kolega pyta w pierwszym poście.

Ja uważam że na filmie z Aldebaranem występuje ten kij

http://www.ebay.com/itm/Shimano-ZODIAS-BFS-Bait-Finesse-System-164L-BFS-2-Baitcasting-Rod-New-/121670868764

Podobnie jak Sławek mam wątpliwości,nie widzę info aby była to wklejka.

Edytowane przez drag

pod linkiem napisałem że to 12 funtowa wersja zodiasa - chodziło mi raczej o to jak te konstrukcje pracują niż o konkretny model. jeżeli namieszałem to się przyznaję :)

Nie, nie o to mi chodziło,rozumiem intencję pokazania tego filmiku.Bardziej o to że pisząc informacje że to wklejka koledzy odnosili się do modelu podanego w pierwszym poście,a ten to może i wklejka S ale moim zdaniem przede wszystkim spinn a nie cast.

Kolega w tytule pytał o ten kij

199462af5f1f14af7cfbc786b8c9b4b8.jpg

I ten mam, to o nim pisałem. Jest to wklejka.

I nadal podtrzymuję swoją opinię, ze na klenie to tak raczej słabo. [emoji12]

I ten co mam, to wersja pod korbę

Tapatalknięte ze srajfona

Edytowane przez Dano^
  • Like 3

Fotki ugięcia - nie miał kto pyknąć i tylko dwie się załapały do publikacji.

post-57033-0-91514300-1485615139_thumb.jpg

post-57033-0-17445600-1485615140_thumb.jpg

Kijek opisany dosyć poprawnie i pomimo, że na sucho te 6 gramów wydawało się lekko nie doszacowane, to już nad wodą rzeczywiście jest to dla mnie granica komfortu.

Szybki kij i bardzo czuły. Dolnik z zapasem mocy, by wciąć większą rybę i ją zatrzymać. Na sandacze jednak z takim kijkiem się nie jedzie :)

Patyk u mnie spełnia rolę kija do łowienia większych ryb, gdy brania są chimeryczne i niemrawe. Delikatna szczytówka pokaże wiele więcej niż mocniejsi bracia.

Jak pisałem wcześniej - na moje łowienie kleni smużakami to ten kij nie podchodzi  - kluski będą się odbijać i nie zassają wobka.

Kijek niezbyt dobrze znosi przynęty stawiające w wodzie opór. Nie łowiłem wobkami, ale wirujący ogonek 5g czy cykada tej samej gramatury sprawia, że szczyt już się powoli kładzie.

Okoniowy drops, okonie na trzycalowe Kajtki i trzy gramowej główce jest jeszcze super i da się animować przynętę według tego co chcemy, a nie tego co kij już wyprawia.

Jak na sklepowy kij w tej cenie jest już bardzo poprawnie wykonany. Stelka 2000s wyważa go idealnie na rancie szpulki.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Dziś ponownie obłowiony - okonie do 28 cm. 

Nie gubi ryb, nawet takich po 10 cm.

Niezmiennie czuły :)

Z nowych rzeczy - przy dropshocie dał się przeciążyć do 10g kulka plus gumka 3 cale od Keitecha.

Przy dropsie z 10 g ciężarka, trzeba wziąć łagodny zamach i spokojnie ogarnia, ale kulka 7 g plus 2 cale już końcówka kofortu

Chyba nastąpiło małe pomieszanie z poplątaniem.Za bardzo się na tych japońskich cudach nie znam ale kij z filmiku to nie jest kij o który kolega pyta w pierwszym poście.

Ja uważam że na filmie z Aldebaranem występuje ten kij

http://www.ebay.com/itm/Shimano-ZODIAS-BFS-Bait-Finesse-System-164L-BFS-2-Baitcasting-Rod-New-/121670868764

Podobnie jak Sławek mam wątpliwości,nie widzę info aby była to wklejka.

Mam ten kij w wersji 168l i to nie jest wklejka

• 1 rok później...

Cześć,

czy ktoś może nabyć jakiś model Shmiano z serii Zodias i mógłby podzielić się wrażeniami z łowienia?

Osobiście miałem wczoraj okazję pomachać w Duxon Shop w Katowicach modelem 6'6 7-21, do 20 lb.

Kij sprawa wrażenie super szpady do wyciągania sandaczy, szybki i cięty.

Wykonanie na naprawdę godnym poziomie.

Macie jakieś doświadczenia z serią?

Z góry dzięki za każdy głos w dyskusji.

• 2 miesiące temu...

Mam 3-10g, jak narazie miałem pod nim 7 szczupaków od 30 do 70cm, super czuły, szybki i leciutki. To mój pierwszy tak szybki kij i nie mogę się doczekać jakichś okoni na niego. Daje się przeciążyć do 12-15g (główka 10+ guma)

• Like 1

• 11 miesięcy temu...