Dano-G Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 264Ul-2 nie wklejkaJeśli masz na myśli mój post, dotyczący modelu ze zdjęcia, to jesteś w błędzie - to jest wklejka. Solid Tip tak dokładnie, ale to wstawiona szczytówka, a nie tubular Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 A co powiecie o 166mh2 (10-30) lub 1610m2 (7-21) jakie realnie gramatury obsłużą ? Bardziej interesuje mnie ten do 21g czy można go przeciążyć? Jaka jest różnica w blanku pomiędzy starszą i nową wersją czy może różnice są tylko w rękojeści?No i jak z czuciem brań i sygnalizacją opadu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinus Opublikowano 28 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Witam Mam pytanie czy ktoś z szacownych wędkarzy łowi wędkami Shimano Zodias ? Jest teraz dostępny model 2021 serii : 21ZODIAS82MP S2 - SOLID TIP – wklejka 2.49 m sekcje 2 c.w. 4,5 – 21 gr - spin. Ciekawy jestem opinii o tej wędcei jej zastosowaniu. Czy do jigowania na sandacze z opadu się nadaje na lekko czy tylko na większego okonia ? Czy szczytówka, wklejka jest bardzo miękka czy daje radę pod sandacze. Czy to kij bardziej kleniowo- jaziowy ? Generalnie seria Zodias jest elektryczna a uchwyt kołowrotka CI4+ i dolnik „ Carbon Monocoque ” daje podobno super czułość ww. wędzisk. Zarówno Daiwa jak i Shimano wyróżniają się ciekawymi technologiami, które mają na celu zwiększenie czułości wędzisk. Są ciekawą alternatywą do St. Croix. Nie wiem jak jest z tym modelem 4,5 - 21 gr ? Może ktoś już go nabył i wędkuje z zadowoleniem ? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzpo91 Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 (edytowane) WitamMam wędkę shimano zodias casting 208 cm 7-21 i używam ją pod okonie na ciężko i szczupaki . Głównie stosuję gumki 10 cm na główkach 10-20 gramów na okonie. A na szczupaki używam do tej wędki przynęt od 12-15 cm na główkach 8-16 gramów . Moim zdaniem wędka najlepiej ,,ogarnia " przynęty w ciężarach 15-30 gramów choć można przeciążyć i nic sie nie dzieje bo ma ten cały oplot na wędce. Świetna wędką . Miałem już troche innych wędzisk renomowanych marek lecz ta jest po super ! Teraz zamawiam zodiasa 203 cm 4-12 gramów . I po pewnym użytkowaniu też napisze pare słów. Edytowane 5 Października 2023 przez grzegorzpo91 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Krotko pisząc 30 gram pociągnie powyższy kij bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Na tym lżejszym Zodiasie też się nie zawiedziesz Bardzo szybki dynamiczny, czuły/elektryczny blank, dość delikatny szczyt ułatwia rzuty na lekko i świetnie sygnalizuje branie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekmisiak Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Czy jest ktoś w stanie napisać ile można w komforcie casta 14-42 przeciążyć? Da radę od biedy sporadycznie porzucać np. pigiem 20? Albo swimem 12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 5 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2024 Czy jest ktoś w stanie napisać ile można w komforcie casta 14-42 przeciążyć? Da radę od biedy sporadycznie porzucać np. pigiem 20? Albo swimem 12?Kolego luźno daje rade z pigiem. Swim 12 tez spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek71 Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Ja dzis odebralem casta Zodias 12-42g 2.18 2 czesci, wersja z dolnikiem rezonansowym.Na wodzie jeszcze nie testowalem, tylko ubralem go w multika, plecionke i porzucalem w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca A co powiecie o 166mh2 (10-30) lub 1610m2 (7-21) jakie realnie gramatury obsłużą ? Bardziej interesuje mnie ten do 21g czy można go przeciążyć? Jaka jest różnica w blanku pomiędzy starszą i nową wersją czy może różnice są tylko w rękojeści?No i jak z czuciem brań i sygnalizacją opadu?Podbiję pytanie kolegi sprzed jakiegoś czasu. W związku z pewnym pomysłem na reorganizację wędek, zastanawiam się, który z powyższych lepiej sprawdzi się jako standardowa szczupakówka w spinnie. Cannibal 12.5, shadteez 12 itp. główki 5-15g.W ciemno brałbym 7-28, ale nie widzę uncjówki...Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Sygnalizacji brań w sensie ugięcia szcytówki to bym się raczej nie spodziewał bo szczyt nie jest filigranowy Natomiast z czuciem jest wszystko b.dobrzeMam wersję do 15 i 21g (nowsza wersja)Co do podanych przez ciebie przynęt to nie wiem bo tak ciężko nie łowię, ale po tym co sam zakładałem (10g+10cm guma) to shadteez raczej na pewno go nie przeciąży (wersją 21g) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi