Skocz do zawartości

Kije Shimano Zodias - uwagi, opinie

kondzio 77

Rekomendowane odpowiedzi

A co powiecie o 166mh2 (10-30) lub 1610m2 (7-21) jakie realnie gramatury obsłużą ?

Bardziej interesuje mnie ten do 21g czy można go przeciążyć?

Jaka jest różnica w blanku pomiędzy starszą i nową wersją czy może różnice są tylko w rękojeści?

No i jak z czuciem brań i sygnalizacją opadu?

• 8 miesięcy temu...

Witam 

Mam pytanie czy ktoś z szacownych wędkarzy łowi wędkami Shimano Zodias ? Jest teraz dostępny model 2021 

serii : 21ZODIAS82MP S2 - SOLID TIP – wklejka 2.49 m sekcje 2  c.w. 4,5 – 21 gr - spin. Ciekawy jestem opinii o tej wędce

i jej zastosowaniu. Czy do jigowania na sandacze z opadu się nadaje na lekko czy tylko na większego okonia ? Czy szczytówka, wklejka jest bardzo miękka czy daje radę pod sandacze. Czy to kij bardziej kleniowo- jaziowy ? Generalnie seria Zodias jest elektryczna a uchwyt kołowrotka CI4+ i dolnik  „ Carbon Monocoque ” daje podobno super czułość ww. wędzisk. Zarówno Daiwa jak i Shimano wyróżniają się ciekawymi technologiami, które mają na celu zwiększenie czułości wędzisk. Są ciekawą alternatywą do St. Croix.  Nie wiem jak jest z tym modelem 4,5 - 21 gr ? Może ktoś już go nabył i wędkuje z zadowoleniem ? 

Pozdrawiam 

Marcin  

• 11 miesięcy temu...

Witam

Mam wędkę shimano zodias casting 208 cm 7-21 i używam ją pod okonie na ciężko i szczupaki . Głównie stosuję gumki 10 cm na główkach 10-20 gramów na okonie. A na szczupaki używam do tej wędki przynęt od 12-15 cm na główkach 8-16 gramów . Moim zdaniem wędka najlepiej ,,ogarnia " przynęty w ciężarach 15-30 gramów choć można przeciążyć i nic sie nie dzieje bo ma ten cały oplot na wędce. Świetna wędką . Miałem już troche innych wędzisk renomowanych marek lecz ta jest po super ! Teraz zamawiam zodiasa 203 cm 4-12 gramów . I po pewnym użytkowaniu też napisze pare słów.

Edytowane przez grzegorzpo91
  • Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

A co powiecie o 166mh2 (10-30) lub 1610m2 (7-21) jakie realnie gramatury obsłużą ?

Bardziej interesuje mnie ten do 21g czy można go przeciążyć?

Jaka jest różnica w blanku pomiędzy starszą i nową wersją czy może różnice są tylko w rękojeści?

No i jak z czuciem brań i sygnalizacją opadu?

Podbiję pytanie kolegi sprzed jakiegoś czasu.

W związku z pewnym pomysłem na reorganizację wędek, zastanawiam się, który z powyższych lepiej sprawdzi się jako standardowa szczupakówka w spinnie. Cannibal 12.5, shadteez 12 itp. główki 5-15g.

W ciemno brałbym 7-28, ale nie widzę uncjówki...

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Sygnalizacji brań w sensie ugięcia szcytówki to bym się raczej nie spodziewał bo szczyt nie jest filigranowy

Natomiast z czuciem jest wszystko b.dobrze

Mam wersję do 15 i 21g (nowsza wersja)

Co do podanych przez ciebie przynęt to nie wiem bo tak ciężko nie łowię, ale po tym co sam zakładałem (10g+10cm guma) to shadteez raczej na pewno go nie przeciąży (wersją 21g)

• Like 1