Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Używam haków zakupionych na jerkbaicie. Haki S-60 z dużym uchem. Są ostre i nawet te małe rozmiary wytrzymują okonie 40+, ryby nieźle się wpinają i nie spadają. Rozmiar możesz dopasować sobie sam, bo są dodane dobre zdjęcia - na których widać długość haków.

http://jerkbait.pl/topic/50733-czeburaszki-mandulehaki-decoyowner/page-1

W dniu wczorajszym po obiadku postanowiłem pobawić się trochę muchówką. Krótkie przygotowania, ośmiostopowa czwóreczka, parę muszek, kamizelka i jazda. Chwilka jazdy rowerkiem i jestem przy łódce. WIEJE. No nic... mówi się trudno i żyje się... płyniemy. Zatoczka w której do tej pory łowiłem akurat przypadkiem jest tą gdzie wieje najmocniej. No... z*#$ biście. Jakoże ten wyjazd to totalny spontan do dyspozycji mam jedynie wiosła. Kolejna zatoczka, kilkanaście rzutów i utwiedzam się w przekonaniu, że to nie był dobry pomysł. Nie ma co "świrować pawiana" wracam do przystani. Płynę sobie spokojnie wzdłuż trzcin i co chwila słyszę wyskakującą drobnicę. Gluty wyszły na żer. Dobijam do przystani i kątem oka widzę wylaniające się przy trzcinach cielsko...
Ryba obróciła się na powierzchni i wróciła w trzciny.
Szczupak - pomyślałem.
Zaczynało się już ściemniać ale... co tam. Szybko wyciągnąłem łódkę na ląd, złożyłem wędkę i pomknąłem do domu. Zmiana sprzetu. Jedna wędka, przynęty...hmmm... w zasadzie wystarczy jedna (nowy killer dzięki któremu w samą majówkę połowiłem lepiej niż przez cały zeszły sezon ) i echo (w razie co). Nie minęła chwila i już wiosłowałem we wcześniej wytypowane miejsce. Zacząłem obławiać pas trzcin parę metrów od miejscówki ustawiony w ten sposób żeby wiatr i fala zdryfowały mnie na miejsce. Kilka rzutów nową ulubioną przynetą przynosi jednego okołowymiarowego szczupaczka. Wreszcie. Jestem w TYM miejscu. Pierwszy rzut- bez brania. Smuteczek. Poprawiam w to samo miejsce i... BAAAM siedzi... eee mały. Podholowuje trochę tego "szczupaczka" do łódki i.. uginają się pode mną nogi. Okoń a właściwie to OKOŃ albo OKONISKO
Liczę że pół metra pękło[emoji38] . Szybki hol, bo i sprzęt na to pozwala, podebranie za plecionkę, bo za kark się nie udało to znaczy jemu trzachając łbem udało się mnie pokłuć. I jeeeesst. Na pewno nowe PB. Szybki pomiar iiii... jest 40 i 4 (no to pół metra to trochę przeszacowałem[emoji38] ) A to wszystko na niezarybianej od x lat mięsiarskiej wodzie PZW.6589ae6f4e62c4f9ee22abbc5343c311.jpg
Zdjęcia robione trochę "po partyzancku" i w ukryciu, bo miejsce dość charakterystyczne, a i paprocharza miałem za plecami.

Zgadnij kotku co mam w środku [emoji38] [emoji4]
d6c36b8b05b08d6aabb3764830d5a916.jpg

Trzeba będzie jednak zabierać ze sobą chociażby podbierak.

Parę marnej jakości fotek (deszcz) i zmykaj malu... DUŻUTKI [emoji38] ae79967afef47efd3334ed5b5846e982.jpg

Pozdrawiam nick

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" I "MAJÓWKA Z JERKBAIT"         :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 22

Na filmiku akurat maluchy brały i w akcji były 55mm, teraz walczę większymi 75mm spodobało im się zbrojenie w czeburaszkę i dość krótki hak..
Gumki bardzo miękkie i wytrzymałe, kolorki jedyne w swoim rodzaju. Obecnie to 90% moich przynęt - lubię wspierać ręczną robotę..
@BOB1 wrzuciłem Ci do paczki kiedyś właśnie gumkę od nich, tylko nie pamiętam czy tego shinerka czy robala..
Jeszcze fotka kolegi na dzień dobry

312bhfp.jpg

Edytowane przez tobiasz
  • Like 9

Podobne chyba i taniej o polowe.

http://stark-baits.pl/traper-bullet-fish-10cm-kolor-2-p-6798.html

Kolor 8 jest bardzo fajny. Ja u siebie w stacjonarnym kupilem ta gume jako jedna z kilku. Placilem po 1,8zl za 7cm albo 7,5cm nie pamietam jaka byla dokladnie jej dlugosc

Edytowane przez bartsiedlce