Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

post-55021-0-23154600-1496261429_thumb.jpg

Jeden z większych 33 cm , ale te moje okonie mają piękne ciemne grzbięty . Woda 1,5 m : Wędka dragon millenium 2.30 1-7 , zauber 1000 , plecionka 00.6 daiwa  j-braid x8 green  + 1,5 m fluocarbon 0.22 m . Przynęta keitech 3 główka trójkątna 2.5 grama . Takie okonie na taki zestaw to istna frajda ! Reszta załapanych rybek   25-30 cm :)

• Like 9

Cześć, dawno nic nie wrzucałem. Ryba wzięła w opadzie z samego dna, około 6m głębokości. Co ciekawe łowiłem cała noc bez brania i dopiero tuż po świcie zaczęły delikatnie brać i to tylko przez 15min.

43cm

Zazarl płoć od Irasa. Wędka Kraag XF od BB Custom Rods, kołowrotek Shimano Vanquish C2500S i linka YGK egi metal 0,4pe.

5fee6cf905cd36d1.jpg

Edytowane przez wobler129
  • Like 37

Początek sezonu łódkowego i jednocześnie spinningowego na mojej wodzie nie rozpieszcza . Wprawdzie coś tam połowiłem w pierwszych dwóch dniach , ale to nie to , czego chciałbym i co sobie wymarzyłem przez pięć miesięcy postu  :rolleyes: . W każdym bądź razie rybek zdjęciowych nie było . Ale tuż przed weekendem postanowiłem połazić wieczorkiem po chaszczach . Ilość dostępnych stanowisk mocno ograniczona z powodu postępującej eutrofizacji zbiornika i - jak zwykle zresztą - presji brzegowych moczykijów . Praktycznie pozostawały dostępne dwie miejscówki , o dziwo wolne o tej późnowieczornej porze . Miałem jedno konkretne branie . I wyjechał taki przystojniak , prawie cztery dyszki  :D . Wziął na nietypową jak na tę porę roku na mojej wodzie przynętę - smukłe i cienkie dwa cale na dwóch gramach . Zazwyczaj jest grubiej i ciężej . Branie na krótkim dyszlu , tuż przy trzcinach - w pierwszej chwili szczupły , jak nic ;) . A tu taka niespodzianka !

Sprzętowo GOCXS-732UL-T , Vaniek "16 2500S , Sunline Super PE 8 Braid PE 0,6 .

1497217868dsc04454.jpg
1497217916dsc04458.jpg

A taki łysy w pełni towarzyszył mi tego wieczoru ...

1497218013dsc04459.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"               :good:
Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 35

Dziś pierwszy raz wybrałem się żeby łowić na jerki. Pod koniec tamtego sezonu, kilka sztuk kupiłem "przy okazji" od Gajosika, a teraz podarowały mi okonia 36cm.

Cieszy bo:

- woda niezbyt rybna, szczególnie po skażeniu jakie było,

- pierwsza moja zabawa z jerkami,

- nowy PB 36cm. Nie bity przez 3 lata. Miałem sporo 33-34cm. Trzy sztuki po 35cm. Niewiele przesunąłem się ale liczę po cichu na 40+ :D11f79edd79f44d77745531343a068e39.jpg

• Like 24

Z ostatniego wyjazdu z Marcinem jego złowiony zaraz po moim .Zadziwił Mnie tym że uderzł w jerka 12 cm.Cały dzień był zresztą bardzo wyjątkowy ,ze względu na ilość i wielkość złowionych ryb.Dwa pajki po 70 cm sandacz 60 ,i masa niewymiarków.

20170616_134540.png

Okoń miał 35 cm .

• Like 7