Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tomasxt Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Moje nowe PB. Troszeczkę ponad 46 cm i meega grubas! Zabawa na kijku do 10 gram nie do opisania Złowiony oczywiście jak wszystkie moje większe sztuki na okonka hand made A tu jego gabaryt 63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) W końcu się mogę pochwalić konkretnym garbem. 38 cm. Tło usunięte z wiadomych względów. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez rav_id 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Cześć! Ostatnio spotkała mnie niezła przygoda Złowiłem 44cm pasiaka albinosa! Nie miał wogóle pasków, był cały żółto-blady. Trafiałem wcześniej podobne ryby, ale sporo mniejsze. Ten zrobił na mnie ogromne wrażenie Branie na około 10-11m głębokości, 10cm płoć + 1-2g obciążenia. Tego dnia ryby były bardzo chimeryczne, złowiliśmy kilka małych ryb około 30cm, i dopiero zmiana obciążenia na minimalne dała efekty. Ostry strzał w opadzie około 50cm nad dnem. Zresztą sami spójrzcie na zdjęciu jak ostro przywalił Kraag XF & Shimano Vanquish C2500S & YGK Egi Metal 0,4PE 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Maciek , jak zwykle pięknie ale czy jest tak , jak opisałeś ? Tzn. obciążenie około 2 gram przy tej głębokości ? Ta guma ( od Iraasa zapewne ) musi mieć spory ciężar własny jak rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Nie ma w tym pomyłki, opad minutę od wyrzutu, ale były rezultaty, spróbujcie tego gdy bardzo słabo gryzą! Płoć Irasa sama w sobie nie wiem ile waży ale tonie baaardzo wolno już niejednokrotnie się przekonałem, nie ma brań, pierwszy rzut przy 5g obciążeniu na 12m i od razu branie. Tym razem potrzebne było 1-2g 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Panowie, ostatnio rozmawiałem ze znajomym (prawdziwy spec od łowienia okoni na spina, uczestnik wielu GrandPrix etc.) i też opowiadał mi o takiej sytuacji....opuszczał gumke na malutkiej główce na 6-8 m i bam w opadzie!Coś w tym musi być Sam własnie się wybieram na jeziorko i zamierzam poćwiczyc ten wariant. Pozdro! M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) 37 cm w ostatni dzień urlopu ... a moja wnuczka, też sobie nie źle radziła PS. Moje zabawki to KUYING TETON do 4gr (kolejny raz okazuje się, że tanie to nie koniecznie złe) + Shimano Aldebaran BFS model 2016 (tu nie będę się rozpisywał ... BAJKA!!!) Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez BOB1 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Rzadko łowię na płytszej wodzie. Tam przeważnie stoją u mnie małe ryby, a ja szukam w tym roku okonia 50+ Zaczynam od toni, kończę na dnie. Na koniec schodzę z obciążeniem i ostatecznie zawsze próbuję jeszcze drop shota. Taka moja taktyka, oczywiście jeśli strzały są już w toni to całej reszty nie trzeba próbować, jednak bardzo rzadko się to zdarza i trzeba ostro kombinować.... Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez bartsiedlce 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udało mi się wyskoczyć tylko na godzinę wieczorem, nad kanał w pobliżu domu. Miła niespodzianka- na sam koniec trafiłem stadko przyzwoitych rozmiarowo rybek. Uderzały w małe kopytko Relaxa- do tej pory nie znalazłem skuteczniejszej gumy na holenderskie okonie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) A mi się udało na moich płytkich kałużach w tym roku dobrze połowić pasiaczki raptem dwa , trzy razy . Rybki tak max trzydzieści plus . Więcej nieco mniejszych , ale frajda nieprzeciętna . Za pierwszym razem receptą było bardzo agresywne prowadzenie drobniutkiej przynęty , dosyć mocno obciążonej . Częste brania w toni czyli tak , jak bardzo lubię . Co ciekawe żadne przynęty bardziej selektywne, choćby takie jakie grały w ubiegłych sezonach , nie działały . Dziwne to tym bardziej , że rybki dwudziesto kilkucentymetrowe wypluwały na pokład cztero- , pięciocentymetrowe sandaczyki , którymi co roku dokarmia się ( zarybia znaczy ) rybostan wszelaki naszych zbiorników , a z kolei jedna z trzydziestek pozbyła się w ten sposób swojego ponad dziesięciocentymetrowego pobratymca . A przyznacie chyba , że calowe kopytko nijak się miało do tego , w czym gustowały akurat pasiaczki . Drugie spotkanie równie intensywne i obfite w brania i hole ( oczywiście jak na standardy mojej wody , która darzy zazwyczaj skromnie ) . Przynęty dalej malutkie i już bardziej wąskie od klasyka Relaxa , jednak zdecydowanie lżejsze główki i prowadzenie mocno nienachalne , bez zbyt wysokich podskoków i szaleństw .Cieszę się , że trafiłem na aktywne stadka , o co ostatnimi laty było dosyć ciężko . Poniżej tylko dwie fotki trafione z ostrością ... NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez bartsiedlce 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) U mnie w ciepłych miesiącach, jeśli chcę mieć szanse na okonia to główki maksymalnie 5g (przy głębokości 3-5m i gumach 5-6cm) i jak najwyższe "skoki", jakby w zwolnionym tempie, żadnych agresywnych ruchów przynęty. Trochę ubolewam bo najbardziej lubię "grać" mocno obciążoną gumą, to mi daje więcej możliwości prowadzenia. Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez kubazmech 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszekd Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Taki 30 cm na wobka. Ogolnie 5 szt +28cm i okolo 30szt od 15 do 22 cm. Zabawa przednia. Drwęca okolice Golubia-Dobrzynia. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Dzisiaj też udało mi się kilka wydłubać, w tym jeden z czwórką z przodu, co na "moim" kanale jest już konkretnym wynikiem. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Rzadko lowie przedstawicieli tego gatunku.Ale czasami cos przyfuksze... Tutaj 40tak zlapany na muche wlasnej roboty. Mucha zostala sprowadzona na wlasciwa glebokosc przy pomocy czeburaszki 18 g a potem prowadzona metoda jigowa. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Jak co roku w sierpniu , ruszyliśmy Ekipą na naszą wielką wodę w poszukiwaniu dużych okoni .Zaczekaliśmy tylko , aż temperatura spadnie do znośnych 30 st.C i wio nad wodę . Pierwszy wyjazd w komplecie . Najpierw bladym świtem trafiły się jakieś sandacze - u Artura całkiem fajny , u Adasia krótki , u mnie branie . Później szukaliśmy już tylko stanowisk pasiaków . Jedna , druga , dziesiąta miejscówka pusta . Oczywiście były na zupełnie nowych rewirach . Pierwsze namierzone na wibrujące żelastwo , potem już tylko jig . Średnia całkiem zadowalająca , choć do wyjazdów z lat poprzednich daleko . Mam wrażenie , że jest to prostą funkcją podniesienia kwalifikacji miejscowych załóg przetwórstwa wędkarskiego . Początkowo piękne , około trzydziestocentymetrowe ryby wchodziły na najmniejsze klasyki relaxa , oczywiście odpowiednio dociążone . Wszystkie ryby brały tuż nad dnem , żadnych szaleństw w toni niestety ... Później przyszedł czas na przynęty bardziej selektywne i tutaj już było tak , jak się spodziewałem , tzn. robale i skorupiaki rządziły głównie u mnie , u Kolegów z kolei shady różnej maści . W sumie złowiliśmy dużo pięknych pasiaków , które były w mega dobrej kondycji . Bardzo waleczne ryby w tych charakterystycznych dla tej wody , niezbyt intensywnych barwach , ale za to częściej przypominające pokrojem ciała talerzyk niż toniowego wilka . Wyjazd bardzo udany dla mnie z tego też powodu , że mogłem przetestować do woli moją nową okonióweczkę , kupioną specjalnie z myślą o tej wodzie . Założenia sprzętowe spełnione w 100% , o czym nie omieszkam podzielić się w stosownym wątku . Poniżej kilka najgrubszych okoni tej wyprawy . Sprzętowo Corto EX 6102L-T , Vaniek 16' 2500S , Sunline Super PE 8 Braid 6lb i wolframik , który przydał się ( a jakże ) przy niezbyt może wielkim ,ale bardzo walecznym szczupaczku , który przetestował kijek jak należy . Po niecałych 48 godzinach ruszamy w nieco okrojonym składzie jak po swoje - ryby namierzone , przynęty obcykane i ... doopa . Przeniosły się kilkaset metrów dalej , brały krótko , namierzone przez miejscowych indian z troczkami walone w łeb bez litości . Podpłynęliśmy w miarę blisko , wzbudzając zdumienie faktem brań prowokowanych na główkę i wypuszczania tak smakowitych kąsków . Ręce opadają ... Koniec końców znaleźliśmy obiecującą miejscówkę , jednak napięty czas nie pozwolił zostać dłużej , a i temperatura osiągała już poziom krytyczny . Tutaj tylko Artur vel @sandaczysko skusił zdjęciowe okonisko . A teraz cóż , ja pojechałem do wód , skąd piszę tego posta a oni tam pewnie łowią ... Nie ma sprawiedliwości na tym świecie . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez bartsiedlce 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Dzis takie dwa okonki,kurde tak murowaly ze myslalem ze to szczupak..przyneta to mikrowahadelko,i garbatka..wedka mhx 2.7m do 18gr. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Ryba uderzyła na Berkley Powerbait Minnow 5cm.Przynęta prowadzona na zestawie drop shot. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Okonie na woblera z jeziora Kamienica (Dargocice zachodniopomorskie powiat kołobrzeski) /p> 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez qmichalq 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Ryba uderzyła na Berkley Powerbait Minnow 5cm.Przynęta prowadzona na zestawie drop shot. Jaki kolor przynęty? Na moim łowisku świetnie sprawdza się emerald shiner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rowino Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 poranny, relacja i więcej fotek wkrótce 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Jaki kolor przynęty? Na moim łowisku świetnie sprawdza się emerald shiner.U mnie rządzi kolor smelt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Nic specjalnego, trzydziestak. Ale ładny i w dodatku oszukany na salmiaka w kolorze gmo, do którego to koloru nigdy nie miałem przekonania. A dzisiaj dał jedyną rybę wypadu. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Okoń ze Świnoujścia złowiony w niedzielne wczesne, słoneczne popołudnie, trzydzieści kilka cm. Niestety, nie było warunków do zrobienia lepszej fotki bez ściskania, podduszania ani utytłania ryby w piachu.Wędka Matagi SS LL autorstwa Skalka, kołowrotek Shimano Biomaster 2000, linka Momoi Oshikage, przynęta 6 cm pływający robal od Cyprysa w brudnopomarańczowym kolorze na 8 g czeburaszce. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr 75 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Mój nowy PB... na kogucika własnej produkcji 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi