Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Do wyników ilościowych @rapka na moich wodach to już się nie zbliżę raczej - było , minęło  :( . Ale że wątek zleciał na drugą stronę , pozwolę sobie wrzucić takiego przystojniaka z zeszłego tygodnia . Rybka zaskoczyła mnie kompletnie , bo zameldowała się w typowo sandaczowym rewirze , na którym grubsze okonie pojawiały się dopiero późną jesienią , kiedy woda była już dużo chłodniejsza . Puknął z dwutaktu na dosyć tłustą , jazgarzopodobną 3" gumę , pakując ją całą do pyszczyska . Oczywiście branie wprowadziło pełny alert sandaczowy , ale po sekundzie było wiadomo , że to nie psiaczek  :rolleyes: . Ale walczył  na lekkim sandaczowym zestawie dzielnie i dał dużo radochy . Później miałem jeszcze dwa brania , oczywiście w ruch poszła okoniówka i oczywiście brania ustały  ;) . Kolorystycznie raczej taki bladzioszek , ale to kwestia braku roślinności w tej części zbiornika . A do pół metra zabrakło mu z piętnaście centymetrów ( może niecałe ) niestety  :D ...

1506279255dsc04654.jpg

Sprzętowo jak zawsze : MXS72L , Vaniek 12' C3000 , Sunline Super PE 8 Braid 10 lb ( z wolframem  :) ).
  • Like 22

No i u mnie też trafił się jeden fajny garbus ;). Dobrze dobrze. Ale coś mi się wydaje że okres najlepszych brań jeszcze przed nami ;). Dał już popalić, trudne miejsce, trzciny, kapelony, musiałem siłowo go holować. 

Sprzętowo: 

MHX S871-2 + Vanquish C2000S + Sunline Super PE 0.6 

Keitech ES' 3" (koloru nie podam ;) )

22042087_887930961366100_295435194963494

Edytowane przez MATIG
  • Like 14

Również chwalę ;). Pod okonie zajebisty blank. Ale ogarnie też na spokojnie inne gatunki. Z powodzeniem można zabierać taki kijek na pstrągale,  jeżeli warunki na to pozwalają by łowić tak lekkim (cw.) kijkiem. A i zdarzyło mi się w tym roku łowić zandery na lekko kijkiem na tym blanku :D, takie do 50 cm wyjeżdżały prawie że na klate :D, bo zazwyczaj siłowy hol był potrzebny. Blank warty uwagi. 

Edytowane przez bartsiedlce