Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Czterdziestaczek, przywalił na 8m przy podbiciu.

Sprzętowo -Matagi SS LL  

Fox Prism 2000 +Duel X Wire 0,06

D.O.A  shad tail 3                                                                                      

post-55221-0-09339000-1507053530_thumb.jpg

post-55221-0-75891400-1507053766_thumb.jpg     

• Like 22

Dokopałem się do zdjęcia, to ta sama ryba z połowy kwietnia, warto wypuszczać :)

Warto wypuszczać warto :good: mi też w tym roku udało się złowić tego samego pasiastego jegomościa tylko że z pod lodu ;)  pierwszy raz na początku sezonu i drugi raz pod koniec :D z tym że różnica była nie długości a w masie :wub: 

Pozdrawiam

• Like 1

A takie przynęty https://www.perchshop.com/grubby-shad-8-5cm-c-2_35_92.html to dobre na okonie? Mają ponoć jakiś taki bajer, że zaburzają żebrowaniami na ogonie strukturę wody, co zwraca uwagę ryb i dodatkowo je przywabia. Ale właśnie nie wiem, na ile takie bajery są skuteczne :)

Nie wiem czy żebrowanie cokolwiek daje,wiem natomiast że Grubby Shad w tym rozmiarze i mniejszym to jedne z moich ulubionych gumek na okonie.Świetnie pracuja nawet z bardzo lekkim obciążeniem,tak samo na Texasie czy czeburaszce.Zrobione z dobrego materiału,wytrzymują sporo ryb czy zmian główek.Świetne gumki,polecam z czystym sumieniem.

Czyli teorie, że okonie rosną tak bardzo wolno wcale nie muszą być prawdą ... 1 cm w pół roku przy rybie o tych gabarytach to dużo.

Tomku biorąc pod uwagę,że podrósł tyle w "sezonie żarcia" to wcale nie jest szybko, bo może w zimie nie rosną wcale...

A od 30cm  do 45 cm  to minimum 10 lat - czy to szybko?

• Like 1

To jak wytłumaczyć fenomen nowego zbiornika , na którym zaraz po otwarciu trafiają się duże okonie .Czytałem że wśród rówieśników trafiają się pojedyncze sztuki które dużo szybciej rosną i są od początku kanibalami .Kolega kiedyś wpuścił do oczka wodnego okonia około 6 cm ,był tylko jeden i masa kijanek, po jakimś czasie był już tylko okoń .Jesienią wymieniał wodę i odłowił okonia który miał ponad 12 cm.Tu nie bez znaczenia jest zasobność wody w pokarm w odpowiedniej ilości co przekłada się na przyrost ich wagi.

Edytowane przez MARIUSZ 69

To jak wytłumaczyć fenomen nowego zbiornika , na którym zaraz po otwarciu trafiają się duże okonie .Czytałem że wśród rówieśników trafiają się pojedyncze sztuki które dużo szybciej rosną i są od początku kanibalami .Kolega kiedyś wpuścił do oczka wodnego okonia około 6 cm ,był tylko jeden i masa kijanek, po jakimś czasie był już tylko okoń .Jesienią wymieniał wodę i odłowił okonia który miał ponad 12 cm.Tu nie bez znaczenia jest zasobność wody w pokarm w odpowiedniej ilości co przekłada się na przyrost ich wagi.

W świeżej wodzie ryby rosną szybciej - to obserwacje na przykładzie karpia co prawda, ale pokazują, że bezpośrednio po utworzeniu zbiornika populacja przyrasta ponad standardowo, już w 2-3 roku takich dużych przyrostów nie ma. Dlatego część stawów hodowlanych jest spuszczana i wiosną zakłada się nowe.

Witam..

Niedawno wróciłem ze Szwecji z kolejnego mojego wypadu..który obfitował w okonie..łowione z opadu na głębokości 10-14m na gumy...o to kilka rybek 40-49cm...Pozdrawiam

Ostatnia sztuka najlepiej się prezentuje!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk