Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, spełniło się moje marzenie, mam okonie 40+. z każdego miesiąca tego roku ???? dziś szybkie 1,5h i z wertykala 46cm! Ryba nie chciała dojść do dna przy wypuszczaniu, dodzepilem do niego mały haczyk, dwa odczepiacze i dopiero doszedł do dna. Szarpnalem lekko i se odczepil, po echosondzie wnioskuję że tam został ????

Branie na około 11m 0,5-1m nad dnem.

Opłacało się stać w śniegu i deszczu i próbować ????

1f3a778b5140698egen.jpg

Edytowane przez wobler129
  • Like 37

Musze zrobić sobie taki obciążnik z 400g że szczypcami/klamerką. Widziałem Spigot wrzucił kiedyś film z takim ustrojstwem i działało. Gdybym tego wcześniej nie widział to musiał bym ubić tego okonia i wziąć go do domu :(

Dodam jeszcze że zaliczyłem obcinke szczupaka pod metr :( Miałem go juz praktycznie w podbieraku, jednak 7lb to za mało żeby rządzić taką rybą

Edit 1 W porównaniu do łodzi 4m alu - 3m ponton kolibri pozwala dużo dokładniej łowić wertykalnie, świetnie się napływa na ryby.
Edit 2 no i zapomniałem dodać że łowienie we dwóch z 3m pontonu nie będzie komfortowe, łowiłem dziś samemu i było idealnie! We dwóch pewnie się da, ale to nie to...

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Z jednym odczepiaczem około 100g pływał jak bojka, dopiero jak doczepilem drugi cięższy odczepiacz to pomału okoń zszedł do dna ????

Na pewno lepiej podczepić rybę klamrą, Spigot miał takie fajne metalowe. Pewnie po moim haczyku jakiś ślad został... Mimo wszystko lepsze to niż patelnia ????

Mam garmina 7, wystarczający, aczkolwiek już mnie kusi większy... ????

Edytowane przez wobler129
  • Like 1

Takie okonie jak Maćka przywołują wspomnienia...

Jako mały chłopak chodziłem że spinem po nadwiślańskich opaskach...i trafiłem na taki dzień kiedy z jednego miejsca wyjechały 3 okonie w przedziale 42-45.Bylo ich wiecej ,ale tylko odprowadzaly wabika.Branie następowało przy samych nogach podczas podnoszenia przynęty pod powierzchnie okolo metra od brzegu...te emocje kiedy serce przestaje na chwilę bić gdy widziałem ,jak gdyby w zwolnionym tempie zassanie przynęty...ahhh piękne to czasy były [emoji4].

Dziś tylko żałuję że aparatu nie nosiłem..

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 2