Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz kolego musisz okoni poszukać one już są zazwyczaj pogrupowane .Jak trafisz to połowisz stado.One stadnie wędrują nawet teraz.Są godziny że nie ma brań a nagle brania są co rzut.Ustaw sobie jeden kolor gumy.Polecam z brokatem ale nr1 dla mnie na zimę jest kolor green pumpkin (grzbiet brąz spód zieleń) nie koniecznie keitech. Najlepiej lokuj się na wodzie stojącej głębszej tam gdzie jest jakaś opaska,kamienie dołki.Nie do końca stosuj opad... Spróbuj stosować wolne prowadzenie nawet z zahaczaniem o dno.Co jakiś czas połóż przynętę na dno na 3s i zostaw. Poderwij nie kijem lecz kołowrotkiem stosując leciutkie głowki 1,5-4g w zależności od głębokości(ja na 2,5m-3m stosuje obecnie 2g) leniwe prowadzenie .Jeśli to nie przynosi efektów to podnieś gumkę ciut wyżej ok 50cm-1m nad dnem ciągłe wolne prowadzenie co jakiś czas zaznacz szczytówką ruch w bok.Jeśli okoń żeruje ugryzie.Nie koniecznie licz na stuknięcie... czasem tą przynętę zostawisz na dnie i garb już siedzi:) możesz nawet nie poczuć brania tylko spowolnienie(zassanie siedzi) nie zawsze jest agresja.Taka pora roku.Ja dzisiaj łowiłem na 4 calowe gumy ze stałym dość szybkim prowadzeniem w wodzie do 1,5gł (szczupak teraz lubi zimną i nie do końca głęboką wodę) drobnica jest obecnie w pół wody co dzisiaj mogłem zaobserwować jak 2m ode mnie maciorka ok1m goni narybek wielkości 8-10cm próbuj  i życzę szczęścia. Nie zmieniaj gum jak nie biorą po prostu szukaj.Dam Ci teraz podstawowe kolory : green pumpkin/ electric shad/tennesse shad/wakasagi/blue back cinnamon. To są kolory keteich  to są obecnie podstawowe w 100% kolory możesz poszukać innych firm w podobnych odcieniach.Stosuj gumy od 2,5"-4" jak wytypujesz miejscówkę porzucaj tym samym kolorem w różnym rozmiarze. Celuj w pogodę pochmurną z delikatnym wiatrem.Najlepsze efekty są przed zmianą pogody,załamaniem,gwałtowną zmianą kierunku wiatru.

• Like 8

Ja nie sugeruję keitech. Po prostu keitech jest na tyle miękki iż można nim animacje przeprowadzać bez ogonka.Ja zakładam wówczas główkę na mniejszym haczyku np guma 3" a główka 2g na haku 4  w tedy ogonek pracuje jak animację co jakiś czas robisz szczytówką.Ryby teraz niekoniecznie walą w agresywnie pracujące przynęty.Jak masz miękkie dragony,mikado,relax próbuj a woda się otworzy.Nie licz na letnie szaleństwo ale każda ryba da Ci frajdę i podniesie twoje umiejętności. Za każdym razem po braniach wyciągaj wnioski typu...( pogoda,wiatr,słońce,przynęta,dno,głębokość prowadzenie,kolory, rozmiar gumy,praca,) później stosuj na identycznych podobnych warunkach.Wędkarstwo to ciągła nauka niczym jak Syzyfowa praca... :) jak to mówią machaj wędą ryby będą!

• Like 1

No i w sobotę mi zamarzło  :( . Niby to oczywiste , że tak się stanie , jednak ta cienka tafla lodu pokrywająca moje zbiorniczki jeszcze przed sylwestrem od kilku już sezonów wkurza mnie nieodmiennie . A praktycznie całkiem niedawno kończyliśmy sezon w Sylwestra właśnie , łowiąc sobie co najmniej do południa ... A to ścięcie lodem wygląda zazwyczaj tak , że jakiś dzień wcześniej są plany solidne i dalekosiężne  ;) . Tak było i tym razem . Kiedy w piątek wieczorem  łowiłem sobie pasiaki z brzegu , ostrząc sobie zęby na poranne wypłynięcie nie przypuszczałem nawet , że zastanę centymetrową taflę lodu o poranku . Ale tydzień poprzedzający  był naprawdę ciekawy , bo w wodzie o temperaturze około 1 st .C udało mi się dwukrotnie namierzyć okonki w tym krótkim czasie mniej więcej godziny , kiedy to tuż po 15.00 starałem się złowić cokolwiek włażąc po pas do wody na pustych już na szczęście od wędkarzy miejscówkach . 

Pierwszy raz spotkałem okonie w płytkiej , mulistej zatoce , kiedy to obławianie bankówek pozwalających sięgnąć korytka i nieco głębszej wody nie przynosiło zbytnio rezultatów . Miejsce , w którym o takiej mniej więcej porze roku i aurze miałem efekty jakieś dwa lata temu . Praktycznie już ciemno , bezwietrznie i z ciągłym , upierdliwym przy temperaturze około zera opadem drobnego deszczu . Ryby stoją w wąskim pasie przy kępie ziela . ES 3" w jedynie słusznym kolorze na trzech gramach , prowadzony ślamazarnie i po każdym poderwaniu od dna pozostawiany na nim dobre 2-3 sekundy . Brania pewne , guma zapakowana w pyszczyska po samą główkę . Te bardziej dynamiczne pyknięcia pochodzące od szczupaczków . Zdjęcia fatalne z racji zmroku , deszczu i zgrabiałych rąk . 

1513807689dsc04769.jpg
1513807724dsc04770.jpg
1513807753dsc04772.jpg
1513807791dsc04773.jpg

Drugie spotkanie w wieczór poprzedzający lokalny glacjał  ;) . Ryby spotkałem tam , gdzie być powinny . Zachodni , bardzo mocny wiatr pomagał sięgnąć koryta a nawet lekko je przerzucić . Okonie nie chciały nic drobnego . Pływająca , okoniowata guma na czeburaszce , sprawdzająca się już w tym roku , zagrała znowu . Pewne brania w czasie delikatnie rozedrganych przestojów w prowadzeniu . Niektóre naprawdę agresywne . Rybki już mocno zaokrąglone w pasie i piękne . Niestety ich piękna nie byłem w stanie uchwycić na fotkach z powodów takich , jak wyżej .
1513808326dsc04781.jpg
1513808360dsc04782.jpg
1513808395dsc04783.jpg

Sprzętowo GOCXS-732UL-T , Vaniek 16' 2500S , Sunline Super PE 8X 6lb . Mam jeszcze tylko cichą nadzieję , że nadchodząca przed- i poświątecznie zmiana pogody pozwoli choć raz wypłynąć przed końcem sezonu .

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"            :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 30

Wla$nie wróciłem z znad wody. Od 9 zacząłem łowić . 1 rzut 8gr czeburaszką z easy shinerem na haku kilka wolnych podbić z pauzami i nagle piękne mocne puknięcie i siedzi 28cm garbusik. Kilka kolejnych rzutów nic sie nie dzieje. Zmieniam na srebrnego kaitecha w kolorze srebra z brokatem i po 3 rzutach kolejne tym razem bardzo delikatne puknięcie i ląduje na brzegu mniejszy aale też fajny 26cm okoń. Po około 20 minutach znów mocne i pewne branie. Okoń 27cm pięknie zassał całą przynęte. Kolejne 2 godzinki bez kontaktu. Pogoda wietrzna bez deszczu i jak na wigilię bardzo ciepło. Łowisko Drwęca okolice Golubia- Dobrzynia. Kij mistral infinity 2.4m -10-30g. Pletka 0.10. Kołowrotek rozm. 2000 dragon.

Wesołych świąt

Nad wodą pusto.. W miejscach gdzie było pełno splawikowcow można nareszcie stanąć. Okonie zrobiły się strasznie aktywne od wczoraj. Wczoraj sporo bo około 40sztuk a dzisiaj mniej ale większe. Dzisiaj dwa fajne grubasy udało się zdjąć. Ale niestety znowu największy uciekł.. Dzisiaj walily w ala tioge i easy shinera od Cyprysa. Dobrze ze zostało mi jeszcze 7dni łowienia. Żeby tylko pogoda się nie zmieniła! :D

post-63381-0-98820700-1514216202_thumb.jpgpost-63381-0-51563200-1514216211_thumb.jpgpost-63381-0-41691200-1514216219_thumb.jpg

• Like 13

Zapewne jeden z ostatnich wypadów w tym roku. Dwu calowy Keitech na 2 g główce był mocno ignorowany, ale wystarczyło dołożyć kolejne 2 g i woda ożyła. Brania pewne, doskonalne wyczuwalne na wędce.

post-55546-0-14036800-1514475167_thumb.jpg post-55546-0-17735400-1514475184_thumb.jpg

i lekcja pokory :P post-55546-0-02718200-1514475221_thumb.jpg , która przedwcześnie zakończyła łowy.

• Like 28

Rok 2017 był dla mnie wyjątkowy jeżeli chodzi o okonie. Może nie było ich tak dużo jak w tamtym roku ale za to udało się złowić bardzo dużo fajnych ryb jak na kanał żerański. Miałem wczoraj wstawić zdjęcie największego okonia ale jakoś wypadło mi to z głowy wiec robię to dziś. Życzę wszystkim samych sukcesów w nowym sezonie ;)

post-63381-0-86456800-1514810824_thumb.jpg

• Like 8