Skocz do zawartości

Okonie 2017

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy wypad w tym roku. Łowisko to leśne bajorka, tydzień temu zeszły lody, woda zimna ze hej! Ryby ospałe, brania bardzo delikatne.Zacząłem łowienie z fluorocarbonem 0.18mm a skończyłem na żyłce 0.10mm. Reszta w miarę standardowo:
-Fewnick River Runner do 9 g.
-Shimano exage 2000

Skromne 41cm :ph34r: :lol: :lol:

post-59003-0-97401600-1489323027_thumb.jpg

• Like 33

wobler130

,,Shimano exage 2000,, jest taki rozmiar ? fotka rewelacyjna i rybka również może jakiś dentysta lub dentystka się wypowiedzą hehe :lol: :lol: :lol:

Poprawka, model 2500, dzięki za zwrócenie uwagi ;). Haha o ząbki sie nie martw, uśmiech mam naprawdę piekny haha :D

Edytowane przez wobler130
  • Like 1

Okoń się na jesień robi już brzuchaty i większość gatunków oprócz łososiowatych ma tarło na wiosnę, więc jeżeli chciałby ktoś być moralny to tylko pstragi i trotki mu zostają. No i miętusy hehe ; )

Maj uważa się np. za najlepszy na liny, a jest tuż przed tarłem wtedy. Tak samo tuż przed tarłem łowi się masowo wiele gatunków, a czym taki okoń/sandacz jest lepszy od jazia czy klenia ? Człowiek taki jest, że jak mu wolno, to wykorzysta czas jak może; stąd też jak przeglądałem starsze książki wędkarskie znanych person polskiej sceny, to dumnie prezentowali bolenie z lutego przykładowo (jak jeszcze wtedy wolno było), a teraz robią z siebie Panów moralnych, nie wspominając jak pałowali na zawodach okazy z poslskich rzek i jezior jak nie było jeszcze tych na żywej rybie. I taka prawda kurde, ja mam gdzieś co kto robi, ale mnie starsznie koli w oczy jak ktoś jest hipokrytą.  ;) Ja osobiście, staram się wykorzystać czas tuż po zejściu lodu, obserwuje wode i jak widzę że już się zaczyna to odpuszczam i wracam do tematu w czerwcu. Warto mieć swój własny kodeks a nie jakis RAPR.

PS. przestańcie tyle rozkminiać, tylko ruszcie też tyłek nad wodę.

Na Motławie dalej skubią ; )

post-56517-0-55893500-1489508095_thumb.jpg

post-56517-0-08381900-1489508106_thumb.jpg

• Like 8

ze skrajności w skrajność to wszystko idzie, zero racjonalnego myślenia , młody chłopak pokazuje ,że potrafi łowić ryby i w dodatku je wypuszczać zamiast onanizować się fotelowymi teoriami i już grupa fanatyków się dorywa z linczem...tak na marginesie to okonie w jednym i tym samym zbiorniku trą się w różnych porach i jak to ostatnimi czasy bywa często w dosyć nietypowych z racji anomalii pogodowych, i ważna kwestia :) najczęściej pierwsze wycierają się te największe osobniki...gluty mogą pływać i 2 miesiące po tarle stadek większych osobników, więc jeśli ktoś łowi większe brzuchate jazgarze  przypominające okonia to niech się nie wypowiada  w temacie moralności związanej z rybami powyżej tego forumowego minimum....bo te już mogą się bzykać w ciepłych zbiornikach , a kanał jest jednym z nich...

• Like 7

Hah Panowie , ale tu sie dyskusja zrobiła :lol: . Moim zdaniem koledze nie chodziło o jakieś szczupaki czy sandacze przy okoniach, bo taka uwaga mogła by sie pojawić w wątku np. "Przyłowy 2017" , a tu jest wątek o okoniach, a i ryba okoniem była :P . Ja tam okonie w tym czasie łowię i łowić bedę ;) . Jak sie komuś nóż w kieszeni otwiera to tylko uważać zeby spodni nie przedziurawić :P :P . Słoneczko świeci , ptaszki śpiewają, lodu nie ma, może zamiast takich rozkmin, kłótni , lepiej  było by iść nad wodę? ^_^ . Haha, czasem mnie to wszystko tak bawi, ze szok, aż miałem ochotę napisać ze ryba dostała w łeb i czytać dalej jakaś gównoburzę :lol: :lol: . Ale no nie bede kłamał, więc  mówię ze ryba wróciła do wody, w lepszym stanie niż ryby niektórych, po tarle i tak dalej.. :lol: . Pozdrawiam!

post-59003-0-08177300-1489521198_thumb.jpg

• Like 14

Przepisy powinny być dostosowane do określonych warunków tj. rybostanu, a nie do mentaloności ludzi. Jeżeli w Niemczech czy Szwecji przepisy pozwalają łowić okonie cały rok to wynika to z faktu, że jest ich na tyle dużo, że łowienie tego gatunku okrągły rok nie spowoduje znaczących strat. Na Szwedzkich szkierach do niedawna można było zabierać szczupaki do woli, ale w ostatnim czasie i to się zmienia, a dzieje się tak ponieważ Oni reagują na zmieniającą się sytuację i tworząc ograniczenia myślą głównie o rybach, a PZW głównie o składkach.

• Like 4

Około 2m

Jestem otoczony jeziorami, ale takie rarytasy mi się nie zdarzają ;p. Ale faktem jest, że na wszystkich jeziorkach nie próbowałem, muszę wybrać się na inną wodę, bo od dłuższego czasu biczuje wodę na jednym jeziorku ok. 10ha. Sporo szczupaka tu mam i w tym roku na najmniejsze riperki mam jako przyłów 5 szczupłych i 3 okonki. Z tym drugim jest słabo, a ponoć jest sporo okonia w zbiorniku. Nie wiem czy jakieś błędy robię, czy ma dużo pokarmu naturalnego.

Edytowane przez wilczybilet

Dzisiaj mi się poszczęściło z okonkami, wrzucam kilka fotek. Jak nie mogłem trafić okoni to dzisiaj przez ok 20-30 min. udało się upolować około 15 sztuk na moim ulubionym jeziorku, o którym wspominałem wcześniej. Miałem też przyłów (zębatego) ;).

P.S. Sorki za poobracane zdjęcia, na kompie były ustawione prawidłowo, ale po wrzuceniu się poobracały i nie mogłem ich ustawić jak trzeba. 

Wybierz zdjęcia ryb zgodnych z zasadami publikacji na JB.PL: http://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/

I wstaw je ponownie.

Edytowane przez mario
  • Like 3