Skocz do zawartości

Jaki drut do obrotówek?

Rekomendowane odpowiedzi

I tu się z Tobą nie zgodzę Januszu, bo o ile do woblerów prawie każdy się nadaje tak do obrotówek już nie.

Do obrotówek musi być twardy i sprężysty z odpowiednią powierzchnią,dzięki czemu strzemiączko nie będzie się kleszczyć

• Like 1

Dokładnie jak pisze Marcin. Z dentali w cenie, która nie zabija był kiedyś drut pod handlową nazwą Met-Dent. Ten się nadawał do obrotówek, wrzucone przez Roberta w linku nie są dobre do stelaży błystek bo to zwykle druty półtwarde-sprężyste. Dodatkowo od jakiegoś czasu nie wiadomo kto to robi i można trafić w ogóle na cudaki. Kiedyś kupiłem taki drut o średnicy 1.2mm na próbę pod agrafki i formował się dużo lżej niż 1mm, który miał być tego samego rodzaju. Jest jeszcze Remanium ale z tego co pamiętam to miliony monet.

Ed. Chyba też w polfishingu sprzedawał gość gotowe druty do błystek, może jeszcze ma.

Edytowane przez Hesher
  • Like 1

I tu się z Tobą nie zgodzę Januszu, bo o ile do woblerów prawie każdy się nadaje tak do obrotówek już nie.

Do obrotówek musi być twardy i sprężysty z odpowiednią powierzchnią,dzięki czemu strzemiączko nie będzie się kleszczyć

W latach 80-tych używałem Met-dent, który był wtedy tańszy i droższy importowany z RFN. Oba były dobre do woblerów i obrotówek. Met-dent mam i używam nadal. Przez kilka lat miałem dostęp ;) , więc używałem wyłącznie niemieckie stosowane w protetyce. Było tego od miękkich niczym z cyny do tak twardych, że trudno było oczko zrobić, a o nawinięciu ładnego zakończenia oczka obrotówki-zapomnij. Marcinie, popatrz jakiego drutu od lat używa Mepps. Coś się tam przy nich kleszczy? Nie jest też jakoś bardzo sprężysty, zgięty daje się spokojnie naprostować palcyma. Ten, o którym wspomina Piotr (z Polfishing.pl), też niezły i używam. W końcu przygotowany (cięty, nie trzeba prostować :) ) pod obrotówki.  

Edytowane przez jachu

Drut,który daje się naprostować "palcyma" na pewno nie nadaje się do obrotówek choćby dlatego,że raz czy dwa razy wyprostowany (przegięty) zaburza pracę tej blaszki.

Masz też odpowiedź,dlaczego stary  mepps jest chętnie kupowany,a współczesne już nie koniecznie!

Zapytaj Piotra @esox 1972  -on kilka razy "przewijał" dla kolegów chińskie mepsy  ,które właśnie nie działały przez zastosowany drut.

No dobra, jakieś odnośniki do sklepów? Taki znalazłem, wygląda sensownie: https://mikran.pl/pl/id14065/Drut-sprezysto-twardy-0-7mm-30m-Lewa-Dental

Cena zupełnie znośna. Remanium w sumie niewiele więcej kosztuje, więc też zniosę. Czy może ma ktoś jakieś sprawdzone źródło?

Do małych obrotówek drut w rozmiarze 0.7 zakupuję z polfishing https://polfishing.pl/k65,elementy-blystek-obrotowych-drut-nierdzewny.html . Większe średnice kupuję dental w miejscowym sklepie medycznym rolki po 10m przy mojej produkcji wystarczy w zupełności.