Skocz do zawartości
  • 0

Pontonem po Bałtyku

TAJMIEN

Pytanie

witam

Jestem zielony w tym temacie, a planuję urlop nad naszym morzem w okolicy Kołobrzegu, więc proszę o radę bardziej doświadczonych.

Pomijam tu kwestie techniczne, chodzi mi o to czy w og?łle w lecie w lipcu jest sens wypływać na morze pod kątem wędkarskim.

Czy o tej porze roku mo?źna na Bałtyku w strefie przybrze?źnej liczyć na jakieś brania.

Interesuje mnie (czy mo?źna)na jakie ryby mo?źna liczyć i jakie metody stosować. Czy trafiają się okonie, szczupaki, sandacze, bo trocie pewnie nale?źą do rzadkości. Chciałbym potrolingować i trochę połowić na cię?źkie gumy. Czy mam wog?łle szansę na jakiś poł?łw z pontonu?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Będzie odpowiedni jeśli wcześniej sprawdzisz prognozę pogody a najlepiej 2-3 i nie będziesz pływał zbyt daleko.

W tym roku był na cyplu bardzo blisko ( może to zasługa refulacji ) myśle ze nie całe 50 m od plaży. Lowilem na pilkery 30-50g i choinka . Kij do 56g świetnie mi się giąl pod nimi super zabawa. Bardzo martwiło to ze nie było żadnego przylowu w postaci „ bolkow” co w zeszłym roku było bardzo częste .Znajomy poinformował o tym ze w tym roku dorsza nie ma już zupełnie . Czasami więcej dorszy niż śledzi przywoziliśmy rok temu .Tym razem same śledziki . Niestety dorsze wytrute w zatoce. Przeniosły się bardziej na zachód

• 0

W tym roku był na cyplu bardzo blisko ( może to zasługa refulacji ) myśle ze nie całe 50 m od plaży. Lowilem na pilkery 30-50g i choinka . Kij do 56g świetnie mi się giąl pod nimi super zabawa. Bardzo martwiło to ze nie było żadnego przylowu w postaci „ bolkow” co w zeszłym roku było bardzo częste .Znajomy poinformował o tym ze w tym roku dorsza nie ma już zupełnie . Czasami więcej dorszy niż śledzi przywoziliśmy rok temu .Tym razem same śledziki . Niestety dorsze wytrute w zatoce. Przeniosły się bardziej na zachód

Śledzie mają ogony i pływają. Raz są w zasięgu rzutu, innym razem na 30 m a pod nimi jeszcze kolejne 20. Zależy gdzie znajdą pokarm. 

Na jakiej podstawie twierdzisz że dorsze w zatoce zostały wytrute albo przeniosły się na zachód? Znakowałeś jakieś i stwierdziłeś ich obecność na zachodzie ?Jakby zostały wytrute to nie przeniosłyby się na zachód jak piszesz. 

• 0

Widziałem jak wyglądają ryby z zatoki . Skarłowaciałe, bez oczu. Wiele osób twierdzi ze to przez kawerny z solą gdzie płuczę się gaz . Oczywiście to są przypuszczenia . Badania wykazały w zatoce obecność metali ciężkich . Od paru lat dorsza nie ma w zatoce . Pare jednostek z Helu przeniosło się do Władka . Dla tego napisałem trochę w formie żartu ze dorsze przeniosły się bardziej na zachód.Prawda jest taka ze Bałtyk umiera.

Edytowane przez lyha

• 0

Ryby z ranami, owrzodzeniami czy innymi uszkodzeniami były w zatoce już 40, 30 czy 20  lat temu ale nikt nie robił z tego problemu bo było dość ryby zdrowej - chore sztuki trafiały najczęściej z powrotem za burtę lub do jakiejś utylizacji. Równie dobrze 40 czy 30 lat temu można było wyjąć kilka ryb chorych, zrobić zdjęcie i kręcić aferę co jest teraz w modzie, szczególnie wśród rybaków. Zapomnieli tylko że latami łowili ryby bez umiaru mówiąc "ryba była jest i będzie". Okazało się niestety że nie mieli racji, teraz nie mają z czego żyć a winnych szukają wszędzie tylko nie u siebie. 

• 0

Widziałem jak wyglądają ryby z zatoki . Skarłowaciałe, bez oczu. Wiele osób twierdzi ze to przez kawerny z solą gdzie płuczę się gaz . Oczywiście to są przypuszczenia . Badania wykazały w zatoce obecność metali ciężkich . Od paru lat dorsza nie ma w zatoce . Pare jednostek z Helu przeniosło się do Władka . Dla tego napisałem trochę w formie żartu ze dorsze przeniosły się bardziej na zachód.Prawda jest taka ze Bałtyk umiera.

Od kilkudziesiéciu lat do Baltyku plynie wszysko co przez nasze rzeki jest spuszczane z domów, gospodarstw i fabryk to czego oczekiwac?  Baltyk jest po prostu sciekiem.