Skocz do zawartości

Owadopodobne ag53 i coś jeszcze

ag53

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koleżanki i kolegów wędkarzy.

Od paru lat wykonuję woblery owadopodobne tak zwane smużaki i inne woblerki. Nie piszę, że wykonuję smużaki bo nie wszystkie woblery owadopodobne są klasycznymi smużakami. W głównej mierze dla własnych potrzeb, niekiedy coś niecoś sprzedaję aby mieć na materiały.

W moim wątku pragnę pokazać niektóre moje woblerki, ale także wymienić się doświadczeniami i spostrzeżeniami z innymi bardziej doświadczonymi i zaawansowanymi twórcami.

W miarę możliwości będę prezentował starsze i najnowsze woblerki.

Materiał, tradycyjnie lipa /odrosty, sezonowane/, balsa.

DSC08131.jpgfree photo upload

post-58887-0-19796500-1485626804_thumb.jpg

• Like 4

Andrzeju, witaj z wlasnym watkiem, dopieszczonym robactwem i fajnym podejsciem do LB ;)

Patrzac na te galezie, przypomnialo mi sie jak pod koniec lat dziewiedziesiatych, po przeczytaniu artykulu o wlasnorecznym robieniu wobkow, wieczorami z pilka wychodzilem obcinac odrosty z przyulicznych lip :D

Innego typu, pływające, praca średnio agresywna. Pracują tuż pod powierzchnią wody lub przy odpowiednim prowadzeniu smużą.

Długość 34mm, waga 2,1g.

Z wcześniejszego zdjęcia 17mm, waga 1,0g.

DSC08138.jpgphoto hosting

Glowa z drewnianego, czy sztucznego korala ?

Mialem gdzies drewniane z wisiora zdjete i przy jakims robalu dalem na glowe i oczy wazek z tego...

Gdzieś u kogoś już je widziałem, ale u kogo:? A czy Twoj brat też struga?

Moze kiedys nad wodą się wymienimy :?

Smużaki wykonuje mój brat i zięciu. Ja robię nie dużo w zasadzie dla siebie. Zaczęliśmy się bawić gdzieś 9-10 lat temu. Jak znajdę pierwsze wypociny to wstawię zdjęcia. :)