Skocz do zawartości
  • 0

Relingi do łodzi delfina360 (mocowanie)

mancio

Pytanie

Witam

Mam pytanie do kolegów, bo nie znalazłem takiego tematu na forum a może ktoś już to przerabiał... Chodzi o to, że chciałbym zamocować relingi do łodzi delfina360 bo kupiłem łódź bez nich. I teraz pytanie, czy zrobić to na wkręty nierdzewne, czy lepiej na nity... Chodzi mniej więcej o relingi tego typu z otworami w podstawkach:

http://allegro.pl/reling-i6687716866.html

http://raksa.com.pl/reling-50-z-podstawkami-02670.html

Plan mam taki, żeby najpierw nawiercić odpowiednio małym wiertełkiem otwory a następnie wkręcić wkręty razem z jakimś klejem (all fix czy coś podobnego) Chodzą mi jeszcze po głowie nity gdyż (tak mi się wydaje) nit może mocniej trzymać ze względu na powstający od wewnętrznej strony "grzybek"... Sam nie wiem, może ktoś mnie oświeci jak to zrobić by było mocno...

Jest jeszcze jedno co mi chodzi po głowie, mianowicie burta w miejscu mocowania nie jest "równa" tylko pochylona i zastanawia mnie czy nie należałoby poszukać (bądź zamówić) relingi dopasowane do kąta pochylenia tejże...

Z góry dzięki

Marcin

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na wkręty,nity może nie być wystarczająco mocno do tego by to się trzymało.Do pierwszego oparcia się o reling wytrzyma , tam jest tylko laminat, gdyby pod laminatem była sklejka to może wtedy... Gdy u mnie relingi się poluzowaly to rozciełem laminat z boku pod relingiem i porządnie to skreciłem nakretką od spodu.Następnie zalaminowałem wykorzystując wyciety kawałek laminatu. Cały problem w tym że nie ma dostępu od spodu , dostęp jest jedynie do tylnych mocowań tylnych relingów. Mam łódkę ABC , to podobna konstrukcja.

• 0

Mancio, a po co Ci te relingi ? Ja zamawiając łódź celowo z nich zrezygnowałem ponieważ siedząc na obrotowym fotelu na łodzi z relingami trudniej podbiera się rybę .. Opis montażu, który przedstawiłeś będzie dobry by traktować te relingi wyłącznie jako ozdobę - jakakolwiek większa siła wyrwie Ci je z burty. Porządnie to pod spodem powinno iść wzmocnienie z metalowej/aluminiowej listwy + podkładki i nierdzewne nakrętki...

• 0

Siemka. Dzięki za odpowiedzi. Tak myślałem, że może być słabo... Po co mi relingi? Mariusz nie dla ozdoby, dla mnie nie do końca łódka musi być piękna dlatego kupiłem łódkę która służyła jako forma za połowę kasy, ma "na sobie" sporo laminatu bo waży 130kg a normalnie chyba 105... Muszę tylko spód pomalować bo góra cacy. Chciałem do tych relingów uchwyty trollingowe mocować bo nie za bardzo mi się chce kręcić w burcie i dziurawić, bo tam chciałbym je zamocować (w ławce będzie nie wygodnie) Myślałem jeszcze, że może takie uchwyty montował bym na wiosłach, które to siedziałyby sobie normalnie w burcie. Tylko do tego, bo pływam na elektryku i raczej do trzymania się nie potrzebne )